Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε απαλλακτική απόφαση για «θαλασσοδάνεια» 4,5εκ. ευρώ από τράπεζα στην Κρήτη

Must Read

Αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο απόφαση του Εφετείου Χανίων για συνολικά 61 «θαλασσοδάνεια» ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκαν από υποκατάστημα τράπεζας σε δανειολήπτες χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις, καθώς δήλωναν τόπο κατοικίας ακόμα και… νεκροταφείο.

Έξι πολιτικοί μηχανικοί, εκτιμητές ακινήτων και η διευθύντρια υποκαταστήματος τράπεζας στα Χανιά, συναίνεσαν στην χορήγηση των θαλασσοδανείων από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2010, χωρίς να υπάρχουν οι προβλεπόμενες εγγυήσεις.

Τα 61 αυτά δάνεια ουδέποτε εξοφλήθηκαν από τους δανειολήπτες οι οποίοι δήλωναν ανύπαρκτες διευθύνσεις κατοικίας αλλά και αριθμούς κινητών τηλεφώνων που δεν δηλώνονταν σε κανέναν.

Από τους 61 οι 23 ήταν ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ άλλοι ήταν αγρότες ή οικιακοί βοηθοί και δεν είχαν εισοδήματα ικανά που να τους επιτρέπουν να αποπληρώσουν τα δάνεια. Δεν διέθεταν ούτε βεβαίωση του εργοδότη τους που να αποδεικνύει την εργασιακή τους ιδιότητα.

Οι πολιτικοί μηχανικοί συνέτασσαν τις εκθέσεις εκτίμησης ακινήτων οι οποίες ήταν «φουσκωμένες» μέχρι και 550% της πραγματικής εμπορικής αξίας προκειμένου να δικαιολογείται η χορήγηση δανείων με μεγάλα χρηματικά ποσά. Πολλά από τα παραστατικά χορήγησης των δανείων δεν είχαν στοιχειωδώς τις υπογραφές των δανειοληπτών.

Με απλά λόγια: Ήταν σαν να μην είχαν εισπράξει ποτέ τα χρηματικά ποσά! Μάλιστα δεν βρέθηκαν ούτε τα παραστατικά της εκταμίευσης, ενώ δεν είχε εγγραφεί καμία υποθήκη (εμπράγματα βάρη) υπέρ της τράπεζας. Το αποτέλεσμα ήταν εύλογο. Δεν υπήρχε καμία εγγύηση για την τράπεζα ότι θα επιστραφούν τα χρήματα. Έτσι και έγινε: Τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ «έκαναν φτερά».

Η υπόθεση έφθασε στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης όπου κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι επτά που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα «θαλασσοδάνεια» για το αδίκημα της κακουργηματικής κατ’ εξακολούθησιν απάτης από κοινού σε βάρος της τράπεζας με τις επιβαρυντικές περιστάσεις περί καταχραστών. Όμως όλοι αθωώθηκαν.

Οι εφέτες αν και δέχθηκαν ότι τα δικαιολογητικά για την χορήγηση των δανείων ήταν ελλιπή, έριξαν το …μπαλάκι της ευθύνης όχι στους κατηγορούμενους αλλά στα κεντρικά της τράπεζας!

Μάλιστα όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, «η κεντρική υπηρεσία της Τράπεζας στην Αθήνα, που χορήγησε τα δάνεια, δεν παραπλανήθηκε από τους επτά, οι οποίοι, με τη σύνταξη και αποστολή φακέλων με τέτοιες βασικές ελλείψεις, ουσιαστικά εισηγήθηκαν να χορηγηθούν τα δάνεια, τα οποία τελικά χορηγήθηκαν».

Επιπλέον απήλλαξαν τους κατηγορούμενους με το σκεπτικό πως τα δάνεια δεν αποπληρώθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης και όχι εξαιτίας της προφανούς αφερεγγυότητας των δανειοληπτών και την υπερεκτίμηση των ακινήτων.

Μπροστά στην τραγική αντίφαση να αθωώνονται για τα «θαλασσοδάνεια» ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Δασούλας άσκησε αναίρεση υπέρ του Νόμου, για διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ο κ. Δασούλας προχώρησε στην αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Χανίων για εσφαλμένη εφαρμογή ουσιαστικών ποινικών διατάξεων, καθώς και για ασάφειες και λογικά κενά της εφετειακής απόφασης.

Ακολούθησε η σύγκληση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που προχώρησε στην αναίρεση της απαλλακτικής απόφασης για τα 61 «θαλασσοδάνεια» των 4,5εκ. Ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This