Σάββατο 15/5/2021

Περίεργες εξελίξεις με την Ε. Τουλουπάκη: Οι αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου έστειλαν τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών

Περίεργη είναι η πληροφορία που διέρρευσε χθες πως οι αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την έρευνά τους σε σχέση με τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση Novartis της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, έστειλαν τη σχετική δικογραφία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλη Ιωαννίδη.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Για ποιο λόγο οι αντιεισαγγελείς του ανώτατου δικαστηρίου έστειλαν τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών; Μία εκδοχή, την οποία ανέφεραν πηγές, είναι πως οι δύο αντιεισαγγελείς διαβίβασαν τη δικογραφία σε εισαγγελία χαμηλότερης βαθμίδας για να ζητήσουν περαιτέρω έρευνα για κάποιο από τα αδικήματα. Ή για να παραγγείλουν την άσκηση δίωξης.

Το θέμα είναι για ποιο από τα αδικήματα. Υπάρχει περίπτωση, για παράδειγμα, να ασκηθεί δίωξη για τη παράβαση καθήκοντος που διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος και όχι αυτό της κατάχρησης εξουσίας που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί και δεν ασκηθεί δίωξη στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς για κατάχρηση εξουσίας, η ανατροπή θα είναι τεράστια, καθώς θα καταρρεύσει μεγάλο μέρος του κατηγορητηρίου κατά του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Εάν δεν κατηγορηθούν οι εισαγγελείς για κατάχρηση καθήκοντος ως φυσικοί αυτουργοί, είναι αδύνατον φυσικά να υπάρχει ηθικός αυτουργός.

Παράνομη η παράλληλη έρευνα

Ανερμήνευτη και περίεργη είναι, όμως, και άλλη πληροφορία που διέρρευσε, πως δηλαδή οι κύριοι Ζαχαρής και Σοφουλάκης διαβίβασαν τον φάκελο για τα τρία μη πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή τον εκδότη της «δημοκρατίας» Γιάννη Φιλιππάκη και τους δημοσιογράφους Αλέξανδρο Τάρκα και Ιωάννα Παπαδάκου, επίσης στον κ. Ιωαννίδη «για να αποφανθεί εάν θα διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτική εξέτασης». Και είναι περίεργη γιατί ο ίδιος ο κ. Ιωαννίδης κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή τον περασμένο Μάιο πως διεξάγει ήδη έρευνα. Μάλιστα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών είχε δηλώσει πως επειδή ακριβώς διεξάγει προκαταρκτική ήταν παράνομη η παράλληλη έρευνα που διεξαγόταν στο πλαίσιο της Προανακριτικής της Βουλής για τα μη πολιτική πρόσωπα, καθώς δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιείται διπλή έρευνα από δύο εισαγγελικά όργανα για τα ίδια πρόσωπα και την ίδια υπόθεση. Λίγες μέρες αργότερα, τελικά, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής απεφάνθη πως παράνομα η Προανακριτική της Βουλής είχε καλέσει μη πολιτικά πρόσωπα ως υπόπτους, γι’ αυτό και η κλήση τους ακυρώθηκε.

Πώς είναι δυνατόν, όμως, οι δύο αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου να μη γνωρίζουν όσα διημείφθησαν στην Προανακριτική; Ποιον ακριβώς φάκελο έστειλαν στον κ. Ιωαννίδη;

Πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ