Κυριακή 20/6/2021

Επιτέλους δικαίωση για αστυνομικό που κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση, 20 χρόνια μετά τη «βιαστική» καταδίκη του

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» για τον Κωνσταντίνο Κύρου, διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ωρωπού, ο οποίος σχεδόν 20 χρόνια μετά την άμεση καταδίκη του, δικαιώθηκε.

Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 2000 εις βάρος του Αστυνόμου Α’ Κύρου Κωνσταντίνου ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της απιστίας στην υπηρεσία με ιδιαίτερα τεχνάσματα, καθώς και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση κατ εξακολούθηση, με το ποσό της υπεξαίρεσης από ένσημα να φτάνει τα 159.548,05 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος Βαγγέλης Καντιάνης «η άσπιλη και αδέκαστη (και τότε) ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, έσπευσε, άμεσα, να υιοθετήσει ένα διάτρητο πόρισμα μιας Ε.Δ.Ε. Αρνείται να ερευνήσει τους ισχυρισμούς του Κύρου Κωνσταντίνου, ότι πρόκειται περί εικονικών χρεώσεων, και το πειθαρχικό συμβούλιο καταλήγει στην απόταξή του, αναζητώντας εξιλαστήριο θύμα. Ο Αστυνόμος, πατέρας τεσσάρων παιδιών, προφυλακίζεται και αποτάσσεται από το σώμα, με το στίγμα του επίορκου να τον ακολουθεί»,

Ο ίδιος προσθέτει πως «ο Αστυνόμος, τότε Διοικητής του Τμήματος Αλλοδαπών, είχε παραδώσει στον τότε Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Γεράκη, έγγραφα που αποδείκνυαν παράνομες ελληνοποιήσεις αλλοδαπών και ενέπλεκαν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Αποτέλεσμα αυτής του της ενέργειας, ήταν η δυσμενής μετάθεσή του (όπως και άλλων συναδέλφων του) στο Α.Τ Ωρωπού».

Χρειάστηκαν 17 συνεδριάσεις του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, μετά από 18 χρόνια από την πρώτη καταδίκη του, ώστε ο αστυνόμος Κωνσταντίνος Κύρου να απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες. Το δικαστήριο υιοθέτησε τους ισχυρισμούς που είχε καταθέσει από την πρώτη στιγμή πως τα φερόμενα ως υπεξαιρεθέντα ένσημα, βασίστηκαν σε πίνακες που αποτύπωναν εικονικές χρεώσεις. Ένσημα δηλαδή που ουδέποτε παρεδόθησαν (και προφανώς ουδέποτε καταναλώθηκαν) στον αστυνόμο, ισχυρισμό, που η ΕΛ.ΑΣ αρνήθηκε να ερευνήσει μετά από επίμονες αιτήσεις του. Παρότι, όπως λένε οι συνήγοροι του, οι οικονομικές επιθεωρήσεις, που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της ΕΛ.ΑΣ κατέληγαν από τότε, στο συμπέρασμα περί «εικονικών χρεώσεων».

Το θέμα είχε πάρει διαστάσεις

Ιδιαίτερα επικριτικός είναι ο δικηγόρος κ. Καντιάνης για την ολιγόλογη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ μετά την εξέλιξη, παρά το γεγονός πως το θέμα είχε πάρει διαστάσεις το 2000 με αναφορές μάλιστα μέσω του Τύπου για επίορκους αστυνόμους.

Όπως αναφέρει ο κ. Καντιάνης, στις 9 Ιουλίου 2019 το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας εξέδωσε μία ολιγόλογη ανακοίνωση. «Μόλις εννιά (9) γραμμές αρκούσαν (κατά την ΕΛ.ΑΣ) για την αποκατάσταση του Αστυνόμου Α’ Κύρου Κωνσταντίνου που λοιδορήθηκε, διαπομπεύτηκε και φωτογραφήθηκε σιδεροδέσμιος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, βορά στα αδηφάγα μάτια του κοινού. Μάλλον τόσο άξιζε η καταρράκωση της τιμής και της υπόληψής του, η καταστροφή της επαγγελματικής, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής του», επισημαίνει.

Επισημαίνεται πως μόλις στις αρχές Ιουνίου 2020 συνεδρίασε το Πειθαρχικό Συμβούλιο Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά και πάλι από αίτηση του αστυνόμου και εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία «ΟΜΟΦΩΝΑ αποφασίζει και δεν επιβάλλει πειθαρχική ποινή στον Αστυνόμο Α’ Κύρου Κωνσταντίνο».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ