Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020

Αυτοί είναι οι νέοι Ευρωπαίοι εισαγγελείς- Ποιο το έργο τους

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διόρισε σήμερα τους Ευρωπαίους εισαγγελείς (για μη ανανεώσιμη εξαετή θητεία), οι οποίοι θα εποπτεύουν έρευνες και διώξεις και θα αποτελούν το συλλογικό όργανο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, μαζί με την Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα.

Κάθε κράτος μέλος πρότεινε τους υποψηφίους για τη θέση του Ευρωπαίου εισαγγελέα. Πρόκειται για υποψηφίους που είναι ενεργά μέλη της εισαγγελικής αρχής ή του δικαστικού σώματος του κράτους μέλους, οι οποίοι παρέχουν εχέγγυα ανεξαρτησίας και διαθέτουν τα προσόντα που απαιτούνται για διορισμό σε υψηλό εισαγγελικό ή δικαστικό αξίωμα στα αντίστοιχα κράτη μέλη τους.

Επίσης, πρέπει να διαθέτουν σχετική πρακτική πείρα στα εθνικά νομικά συστήματα, στις έρευνες στον χρηματοοικονομικό τομέα και στη διεθνή δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις.

Οι 22 Ευρωπαίοι εισαγγελείς είναι οι:

Frédéric Baab
Cătălin-Laurențiu Borcoman
Jaka Brezigar
Danilo Ceccarelli
Gatis Doniks
Yvonne Farrugia
Teodora Georgieva
Daniëlle Goudriaan
Petr Klement
Tomas Krušna
Tamara Laptoš
Κατερίνα Λοΐζου
Ingrid Maschl-Clausen
José Eduardo Moreira Alves d’Oliveira Guerra
Juraj Novocký
Andrés Ritter
Maria Concepción Sabadell Carnicero
Gabriel Seixas
Kristel Siitam-Nyiri
Harri Tiesmaa
Yves Van Den Berge
Δημήτριος Ζημιανίτης

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να παρατείνει τη θητεία για μέγιστο διάστημα τριών ετών μετά το πέρας της εξαετούς περιόδου. Στο πλαίσιο των μεταβατικών κανόνων για την πρώτη θητεία μετά τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς από το ένα τρίτο των κρατών μελών, που καθορίστηκε με κλήρωση, θα έχουν τριετή μη ανανεώσιμη θητεία. Αυτό θα ισχύσει για τους εισαγγελείς από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, την Αυστρία και την Πορτογαλία.

ευρωπαϊκή εισαγγελία

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία;

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα είναι ένα ανεξάρτητο όργανο της ΕΕ αρμόδιο για την έρευνα, τη δίωξη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης (π.χ. απάτη, διαφθορά, διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ άνω των 10 εκατ. ευρώ). Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διενεργεί έρευνες και διώξεις και ασκεί τα καθήκοντα του εισαγγελέα στα αρμόδια δικαστήρια των κρατών μελών.

Το 2019 το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διόρισαν την κα Laura Codruţa Kövesi ως την πρώτη Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα.

Επί του παρόντος, 22 κράτη μέλη συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία).

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί στα τέλη του 2020. Θα εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου για τον διορισμό των Ευρωπαίων εισαγγελέων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (γενικές πληροφορίες)

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΕΛΛΑΔΑ FM 94.3

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ