Ερχεται «έμφραγμα» με την υποχρεωτική επιτάχυνση εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη!

Must Read

Αναστάτωση προκαλεί νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο προβλέπεται η υποχρεωτική εκδίκαση εντός του 2021 (με απόφαση μάλιστα εντός εξαμήνου από τη συζήτηση) των υποθέσεων δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη, για τις οποίες έχει προσδιορισθεί δικάσιμος από τις 15 Ιουνίου 2021 και μετά.

Αυτή είναι και μια ρύθμιση πάγιο αίτημα των τραπεζών (αλλά και των θεσμών), που θεωρούν ότι ο νόμος λειτουργεί σαν «καταφύγιο» για στρατηγικούς κακοπληρωτές. Με βάση τα στοιχεία από την ΤτΕ, τα δάνεια που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας φθάνουν τα 11 δισ. ευρώ, ενώ το ποσοστό των κόκκινων στεγαστικών δανείων, αυτά που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη είναι το 31% και το αντίστοιχο ποσοστό για τα καταναλωτικά δάνεια είναι 19,9%.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης οι εκκρεμείς υποθέσεις ξεπερνούν τις 40.000 και αυτές θα πρέπει να έχουν εκδικασθεί ως τα μέσα του 2022, την ώρα που σχεδόν στο ¼ των Ειρηνοδικείων της χώρας, έχει δοθεί ημερομηνία συζήτησης ακόμη και μετά το 2027! Στον Πειραιά συγκεκριμένα έχει υποθέσεις με χρόνο εκδίκασης ακόμα και το… 2032! Καλύτερη σαφώς η εικόνα σε Ειρηνοδικεία της Περιφέρειας Αττικής, που ο χρόνος δεν ξεπερνά το 2022.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς το 50% των συνολικών εκκρεμών υποθέσεων βρίσκεται στην Αττική και οι μισές από αυτές στο Πειραιά! Σύμφωνα με ειδικούς στο θέμα, αυτό ουσιαστικά λειτουργεί σαν «άτυπη παράταση» του νόμου Κατσέλη για ακόμη μία δεκαετία, παρά το γεγονός ότι αυτός αναμένεται να καταργηθεί σύντομα, όταν ισχύσει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.

Ένας τρόπος να επισπευσθεί η διαδικασία, είναι η υποβολή αιτήματος επαναπροσδιορισμού της δικασίμου, με τη διαδικασία για τους πολίτες να περιλαμβάνει επικαιροποίηση των στοιχείων της αίτησης για αυτόματο έλεγχο αξιοπιστίας μέσω του Taxis.

Με τον τρόπο αυτό, όσοι δεν υποβάλλουν αίτηση επαναπροσδιορισμού της δίκης τους και δεν επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους θα χάσουν την προστασία του νόμου Κατσέλη και η τράπεζα θα μπορεί να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα εναντίον τους. Όπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι, ένας σημαντικός αριθμός δανειοληπτών έχει υποβάλει αίτημα ένταξης στον νόμο Κατσέλη αν και δεν πληροί τα κριτήρια, μόνο και μόνο για να ανασταλούν τα αναγκαστικά μέτρα εναντίον του κερδίζοντας χρόνο, μιας και η επιλεξιμότητα ελέγχεται κατά τη στιγμή της εκδίκασης από το δικαστήριο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This