Σάββατο 19/6/2021

Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Μόνο στις φυλακές Γρεβενών-Τρίπολης η κράτηση κατηγορουμένων για βιασμούς και παιδεραστία

Εγκύκλιο εξέδωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, σύμφωνα με την οποία από εδώ και στο εξής οι υπόδικοι και κατάδικοι για εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας, θα πρέπει να κρατούνται αποκλειστικά στα Σωφρονιστικά Καταστήματα Κράτησης της Τρίπολης ή των Γρεβενών. 

Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι ναι μεν αυτό παρεκκλίνει από την κατεύθυνση που υποδεικνύει ο Σωφρονιστικός Κώδικας, βάση της οποίας πρέπει να προτιμάται η πιο κοντινή στον τόπο κατοικίας της οικογένειας του κρατούμενου φυλακή, αλλά στις συγκεκριμένες περιπτώσεις καθίσταται αναγκαία η παρέκκλιση προς «αποφυγή θυματοποίησης τους» από άλλους έγκλειστους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός «Ευστόχως έχει διατυπωθεί η παρατήρηση ότι η “εικόνα του βιαστή αλλά κυρίως του παιδόφιλου/παιδεραστή φαίνεται, διαπερνώντας τις επιμέρους κοινωνικές διαστρωματώσεις,να συγκεντρώνει την απόλυτη κατακραυγή και να διατηρεί την αποτρόπαιη υφή της τόσο στην επίσημη πολιτική ρητορεία όσο όμως και στην κουλτούρα των πλέον χαμηλών κοινωνικόοικονομικών ομάδων ή , ακόμα, και στην υποκουλτούρα της φυλακής” ».

Η παραμονή ενός παιδεραστή ή παιδόφιλου στις φυλακές με άλλους κρατουμένους ενδεχομένως σταθεί η αιτία να ανατιναχθεί η βία στα ύψη. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να εκδηλώνεται η πρόνοια της Πολιτείας διότι διαφορετικά ο κρατούμενος, δράστης σεξουαλικού εγκλήματος καταλήγει να ζει στιγματισμένος από τους συγκρατούμενούς του, να αντιμετωπίζει κινδύνους για την σωματική του ακεραιότητα και να καθίσταται στόχος για την εκτόνωση της επιθετικότητας.

«Κάθε φορά που ο αρμόδιος εισαγγελέας παραγγέλλει την φυλάκιση καταδικασθέντος σε στερητική της ελευθερίας ποινή ή τελούντος υπό προσωρινή κράτηση υπόδικου για έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας,η εισαγωγή του κρατουμένου θα παραγγέλεται αποκλειστικά προς τα καταστήματα κράτησης Τρίπολης ή Γρεβενών…» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: eisap.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ