Πειθαρχική έρευνα σε βάρος του Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά

Must Read

Έρευνα σε βάρος του Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά Βασίλειου Μακρή είναι σε εξέλιξη από την Στρατιωτική Δικαιοσύνη, καθώς φέρεται να απήλλαξε κατηγορούμενο για τον οποίο είχε προτείνει την παραπομπή του άλλος συνάδελφος του.

Αφορμή αποτέλεσε αναφορά που κατέθεσε σε βάρος του η εισαγγελική λειτουργός η οποία είχε προτείνει την παραπομπή κατηγορούμενου σε δίκη στην πρόταση της προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Όμως προς έκπληξη της διαπίστωσε πως ο ανώτερος της προϊστάμενος της Εισαγγελίας του Ναυτοδικείου Β. Μακρής, απήλλαξε τον κατηγορούμενο. Μάλιστα αμέσως μετά από αυτό το «καπέλωμα» ο προϊστάμενος της Εισαγγελέας την «κατέβασε» και από τις έδρες δικαστηρίων, περιορίζοντας τις αρμοδιότητες της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική λειτουργός υπέβαλε σχετική αναφορά και τώρα είναι σε εξέλιξη πειθαρχική έρευνα σε βάρος του Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου για τα όσα του καταμαρτυρεί η συνάδελφος του. Η έρευνα διενεργείται από στρατιωτικό δικαστή του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου.

Ας σημειωθεί πως ο Εισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιά Β. Μακρής απασχόλησε πρόσφατα τα μέσα ενημέρωσης, καθώς αιφνιδιαστικά μέσα στο καλοκαίρι ζήτησε να κληθούν ως ύποπτοι οι λιμενικοί που έκαναν την έρευνα για το φορτίο των 2,1 τόνων ηρωίνης που μετέφερε το πλοίο «Noor 1».

Πρόκειται για τον τότε επικεφαλής της Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά Γιώργο Κατσούλη και το νυν υποδιοικητή της Δίωξης Ναρκωτικών του ΚΛΠ Παναγιώτη Χριστοφορίδη.

Η έρευνα διατάχθηκε με βάση καταγγελίες σε βάρος των δύο λιμενικών από τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, τον εκδότη των Παραπολιτικών Γιάννη Κουρτάκη και τον κατηγορούμενο στην υπόθεση του «Noor 1» Ευθύμιο Γιαννουσάκη που είχε καταδικαστεί σε ισόβια σε πρώτο βαθμό.

Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες η Εισαγγελέας της Έδρας Βασιλική Βλάχου πρότεινε την καταδίκη του και σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά.

Ο Εισαγγελέας του Ναυτοδικείου Β. Μακρής ανέσυρε από το αρχείο τη δικογραφία με τις καταγγελίες σε βάρος των λιμενικών που βοήθησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», αν και είχαν απαλλαγεί τόσο από άλλο Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά όσο και από το Αναθεωρητικό Δικαστήριο όπου είχαν προσφύγει σε δεύτερο βαθμό οι Μαρινάκης-Κουρτάκης-Γιαννουσάκης.

Το μόνο στοιχείο που βασίστηκε για να ανασύρει τη δικογραφία ήταν το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενεργήθηκε σε βάρος των δύο λιμενικών, συμπτωματικά μετά την επιλογή νέου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Παρά το γεγονός ότι είχαν απαλλαγεί από το Ναυτοδικείο και παρά τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Αρχηγός του ΛΣ διέταξε ΕΔΕ, παρά το γεγονός ότι η απαλλαγή κατηγορουμένου για ποινικό αδίκημα συνιστά ταυτόχρονα και λόγο απαλλαγής του από οποιαδήποτε πειθαρχική κατηγορία…

Και όμως, αν και η υπόθεση ήταν δύο φορές αρχειοθετημένη από το Ναυτοδικείο Πειραιά και το Αναθεωρητικό Δικαστήριο, ο Αρχηγός του Λιμενικού διέταξε να διερευνηθούν πειθαρχικά αδικήματα, τα οποία, με βάση τη νομολογία του ΣτΕ, δεν θα έπρεπε να διερευνηθούν περαιτέρω με τα ίδια στοιχεία.

Η ΕΔΕ «έδειξε» ευθύνες των λιμενικών για πράξεις ή παραλείψεις τους κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης του «Noor 1». Με βάση την ΕΔΕ ο Εισαγγελέας του Ναυτοδικείου διέταξε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος των δύο λιμενικών, παρά το γεγονός ότι είχαν απαλλαγεί από τους συναδέλφους του εισαγγελείς της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης.

Η υπόθεση αποκτά ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς πως ο ίδιος εισαγγελικός λειτουργός ελέγχεται πειθαρχικά γιατί έκανε ακριβώς το αντίθετο για άλλο κατηγορούμενο: Γιατί τον απήλλαξε ενώ συνάδελφος του είχε προτείνει την παραπομπή του σε δίκη…

Με ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα της πειθαρχικής έρευνας σε βάρος του Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This