Σάββατο 19/6/2021

Αθώοι οι ορκωτοί λογιστές που έκαναν «τα στραβά μάτια» σε υπεξαίρεση στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης

Εκείνοι «δεν είδαν» υπεξαίρεση και η Δικαιοσύνη, με τη σειρά της, δεν είδε τίποτα το μεμπτό σε αυτήν τους την πράξη, αθωώνοντάς τους. 

Για τέσσερις ορκωτούς λογιστές, ο λόγος, οι οποίοι, αν και δικάστηκαν για κακουργηματική «ψευδή βεβαίωση», με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 – περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, αναφορικά με τις «μαύρες τρύπες» στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου, κρίθηκαν αθώοι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με την εισαγγελέα της έδρας να προτείνει την απαλλαγή τους, κρίνοντας ότι δεν προέκυψε πως τέλεσαν την αποδιδόμενη πράξη.

Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι ανήκαν σε ανώνυμες εταιρείες ορκωτών λογιστών, ορίστηκαν να κάνουν ελέγχους στα οικονομικά στοιχεία του δήμου Θεσσαλονίκης, τη χρονική περίοδο 2002- 2009. Στις απολογίες τους αρνήθηκαν την κατηγορία. «Εμείς ελέγχουμε τα στοιχεία που μας προσκομίζουν. Δεν είμαστε ΣΔΟΕ για να ανοίγουμε συρτάρια», ανέφερε μια από τους κατηγορούμενους. Ένας άλλος κατηγορούμενος επισήμανε πως σε πιστοποιητικό ελέγχου για τη χρήση του 2008, ο ίδιος σημείωσε ότι δεν προσκομίστηκαν σχετικά παραστατικά. «Δεν αξιολόγησαν όμως αυτό το εύρημα», είπε.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι βεβαίωναν ότι ο δήμος τηρεί διπλογραφικό σύστημα ελέγχου και ότι όλα βαίνουν καλώς στη διαχείριση των οικονομικών.

Στη συνέχεια, ωστόσο, αποκαλύφθηκαν οι υποθέσεις της υπεξαίρεσης 17,9 εκατ. ευρώ και της «παγίας προκαταβολής» από το ταμείο του δήμου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ