Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Το Δικαστήριο της ΕΕ «τρίζει τα δόντια» στις εταιρείες τύπου airbnb: Οι πόλεις μπορούν να περιορίσουν τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Η απόφαση ευνοεί πόλεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση –συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας – που αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν νόμιμα τον αριθμό των ακινήτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, συγκεκριμένα από τους ιδιοκτήτες της Airbnb.

Το «πράσινο φως» στις ευρωπαϊκές πόλεις να μπορούν στο εξής να επιβάλουν περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, εάν καταγράφεται έλλειψη στις κατοικίες προς ενοικίαση σε προσιτές τιμές, έδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με απόφασή του.

​Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικύρωσε έναν γαλλικό νόμο που δίνει στις πόλεις το δικαίωμα να μπλοκάρουν τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις ακινήτων, ανοίγοντας το δρόμο για ανάληψη δράσης και ενάντια στην Airbnb (η οποία δεν ήταν αντίδικος σε αυτή την υπόθεση) και παρόμοιων πλατφορμών.

Η υπόθεση ξεκίνησε από δυο ιδιοκτήτες ακινήτων της Airbnb και τη Δημαρχεία της γαλλικής πρωτεύουσας. Στους δύο ιδιοκτήτες επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικά 40.000 ευρώ για την ενοικίαση διαμερισμάτων μέσω της πλατφόρμας, χωρίς άδεια από την πόλη του Παρισιού (οι ιδιοκτήτες αμφισβήτησαν γαλλικό νόμο βάσει του οποίου απαιτείται δημοτική άδεια για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις σε πόλεις με περισσότερους από 200.000 κατοίκους).

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Δήμος δικαίως επέβαλε πρόστιμο καθώς όπως αναφέρει στην απόφασή του, «η καταπολέμηση της μακροπρόθεσμης έλλειψης στέγης αποτελεί επιτακτικό λόγο δημοσίου συμφέροντος και δικαίως επέβαλε διαδικασία έγκρισης στην επαγγελματική μίσθωση διαμερισμάτων, ως μέσο ελέγχου της έλλειψης διαθέσιμης στέγασης στην πόλη».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ