Αποκάλυψη-βόμβα στη δίκη του «Noor 1»

Must Read

O επί σειρά ετών συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη στο Ντουμπάι αλλά και στέλεχος του Ολυμπιακού, Αιμίλιος Κοτσώνης, έκανε ή θα έκανε λαθρεμπόριο πετρελαίου «σπάζοντας» το εμπάργκο στο Ιράν.

Αυτό προέκυψε σήμερα κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του συνηγόρου υπεράσπισης του Αιμ. Κοτσώνη, Γιάννη Ηρειώτη, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά όπου εκδικάζεται η υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης που μετέφερε το πλοίο «Noor 1».

Ο γνωστός ποινικολόγος υπεραμύνθηκε της αθωότητας του πελάτη του ως προς την κατηγορία της διαμετακόμισης ναρκωτικών για την οποία πρότεινε την περασμένη εβδομάδα την ενοχή του Αιμίλιου Κοτσώνη η Εισαγγελέας της Έδρας Βασιλική Βλάχου.

Αναφερόμενος στον πελάτη του ο κ. Ηρειώτης επεσήμανε ότι είχε επιχειρηματικές συναλλαγές με μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, υπονοώντας την εταιρεία Capital συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ έπαιξε ρόλο και στη συνεργασία του γνωστού εφοπλιστή με την κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών του Ιράκ.

Στις νόμιμες συνομιλίες ο Κοτσώνης μιλάει για πετρέλαια και τιμές. «Μιλούμε για πραγματική ενασχόληση με μεγάλες εταιρείες για μεταφορά πετρελαίων ή εφοδιασμό πλοίων. Συμμετείχε σε συνομιλίες με την κρατική εταιρεία πετρελαίων του Ιράκ. Δεν ήταν προσχηματική η ενασχόληση του με τα πετρέλαια. Το μυαλό του ήταν στο 2014 να κάνει διαμετακόμιση ναρκωτικών ουσιών;», διερωτήθηκε ο συνήγορος υπεράσπισης του.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις καταθέσεις του τελευταίου πλοιοκτήτη του πλοίου Παντελή Καλαφάτη και της συζύγου του Κωνσταντίνας Αλεξανδρή που έχουν καταγγείλει τον Κοτσώνη ως συνδιαχειριστή και αφανή μέτοχο του «Noor 1» με τον οποίο θα μοιράζονταν τα κέρδη από τα πετρέλαια που θα μετέφερε το πλοίο.

Ο συνήγορος του Κοτσώνη απάντησε ως προς αυτές τις κατηγορίες:

«Βγάζουν ένα πάθος για τη συμμετοχή του Κοτσώνη για τη συνεκμετάλλευση του πλοίου. Συνεκμετάλλευση. Σε καμία περίπτωση για ναρκωτικά. Δεν θα συνεργαζόμουν. Μιλάω μόνο για πετρέλαια, λέει η Αλεξανδρή στην κατάθεση της. Σε τέσσερα σημεία ο Καλαφάτης λέει ότι ο Κοτσώνης δεν κατηγορείται για ναρκωτικά. Το απέκλεισε κατηγορηματικά, μιλάει μόνο για πετρέλαια για τη συνεκμετάλλευση του πλοίου».

Και συνέχισε: «(…) Ο Κοτσώνης είχε δείξει ενδιαφέρον αλλά δεν ευοδώθηκε στην εκμετάλλευση του πλοίου. Ο Κοτσώνης ασχολείτο με εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε αντίθεση με το πλοίο που μετέφερε ιρανικά πετρέλαια».

Για να συμπληρώσει: «Δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ ο Κοτσώνης. Δεν προέκυψε αν είναι άτυπος συνεταίρος. Ο Καλαφάτης παίρνει το πλοίο, το εκμεταλλεύεται το χρονοναυλώνει και συνεχίζει να εισπράττει 23.000 ευρώ ως ναύλο. Όταν παρέτεινε έδωσε κανένα φραγκάκι στον Κοτσώνη; Από όλη τη διαδικασία ο Κοτσώνης δεν κέρδισε ούτε ένα ευρώ».

Ο συνήγορος του Κοτσώνη Γιάννης Ηρειώτης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο πελάτης του να έκανε λαθρεμπόριο πετρελαίου, ενώ αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην Capital του Μαρινάκη.

Άλλωστε ο ίδιος ο Κοτσώνης στην απολογία του είχε παραδεχθεί αυτή τη συνεργασία.

Ο συνήγορος του ανέφερε σχετικά:

«Ο Κοτσώνης εκπροσωπούσε τεράστιες εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων. Το δέχομαι ότι κρυβόταν. Ήθελε όμως να παίρνει κανένα φραγκάκι από το ναύλο όπως είπε. Αν ένας άνθρωπος ο οποίος εκπροσωπεί εταιρείες και σπάει το εμπάργκο του Ιράν με τους ψαράδες και τα βαρκάκια, φοβόταν και επέλεξε να μην φαίνεται. Στις νόμιμες συνομιλίες μίλαγε για πλοία και για την ενασχόληση με τα βαρκάκια. Μπαίνει ο σατανάς, τι να πω… Εδώ τεράστιες ναυτιλιακές εταιρείες έπαιρναν πετρέλαια από τη Βενεζουέλα. Κάτι ανάλογο έκανε ή θέλησε να κάνει ο Κοτσώνης».

Το ενδεχόμενο να είχε «σπάσει» το εμπάργκο στο Ιράν αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και ερμηνείες λόγω των σχέσεων του με την εταιρεία Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Βέβαια, δεν έχει αποδειχθεί το λαθρεμπόριο πετρελαίου, αλλά και μόνο ο ισχυρισμός όπως αυτός διατυπώθηκε στο δικαστήριο, προκαλεί ποικίλα ερωτήματα ως προς το αν «έσπασε» το εμπάργκο ή όχι.

Πόσο μάλλον όταν ο Αιμίλιος Κοτσώνης ήταν συνεργάτης της αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Capital και είχε συνομιλίες με την κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών του Ιράκ με την οποία, προφανώς όχι συμπτωματικά, συνεργάζεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This