Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

Αθώος ο 56χρονος που εισέπραττε επί εννέα χρόνια τη σύνταξη του νεκρού πατέρα του

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Επί εννέα ολόκληρα χρόνια εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη του νεκρού πατέρα του ένας 56χρονος, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι ζημίωσε το κράτος με πάνω από 150.000 ευρώ!

Ωστόσο, το δικαστήριο τον απάλλαξε από την κατηγορία της απάτης κατ΄ εξακολούθηση, καθώς έκρινε ότι η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ!

Το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του συνηγόρου του κατηγορουμένου, ο οποίος προσκόμισε έγγραφα που αποδείκνυαν ότι ο 56χρονος είχε ενημερώσει για τον θάνατο του πατέρα του το υποκατάστημα του ΙΚΑ σε χωριό της Ρόδου, όμως η ενημέρωση ουδέποτε έφτασε στα κεντρικά της υπηρεσίας για να διακοπεί η σύνταξη. Παράλληλα, αποφάνθηκε ότι τα χρήματα που εισπράχτηκαν αποτελούν ουσιαστικά μέρος της σύνταξης που όφειλε να λάβει η χήρα μητέρα του κατηγορουμένου, η οποία τελικά τα πήρε με καθυστέρηση… 14 ετών!

Πρωτόδικα ένοχος

Η απόφαση του Εφετείου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, δεδομένου ότι πρωτόδικα ο 56χρονος είχε κριθεί ένοχος και τού είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης δέκα ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Ο 56χρονος, σύμφωνα με τη «Ροδιακή» ήταν συνδικαιούχος στο λογαριασμό στον οποίο κατατίθεντο η κύρια και επικουρική σύνταξη γήρατος που ελάμβανε ο πατέρας του. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, μετά τον θάνατο του πατέρα του τον Ιανουάριο του 2002, δεν προσκόμισε στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τη ληξιαρχική πράξη θανάτου, με συνέπεια τα χρήματα να συνεχίζουν να κατατίθενται κανονικά ως το τέλος Οκτωβρίου 2011. Έτσι, φερόταν ότι εισέπραξε συνολικά 153.808 ευρώ προκαλώντας ζημία στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που απαιτούσε 209.564 ευρώ καθώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές επιστρέφονται με τόκο 5%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]