Τρίτη 22/6/2021

Τα αιτήματα της ΕνΔΕ και το νέο πρωτόκολλο στα δικαστήρια λόγω κορωνοϊού

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με τις δύο πλευρές να συζητούν τα αιτήματα της Ένωσης, η οποία μεταξύ άλλων, ζήτησε τη δημιουργία πρωτοκόλλου για τη λειτουργία των δικαστηρίων την εποχή του κορωνοϊού.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο συγκεκριμένα αιτήθηκε για ρητές ρυθμίσεις, ώστε και να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού, αλλά και οι δικηγόροι και οι πολίτες, να γνωρίζουν τι προβλέπουν οι διαδικασίες.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε, είναι η διετής απαγόρευση ανάληψης δημοσίων αξιωμάτων, αίτημα της Ένωσης, η οποία ζήτησε νομοθετική ρύθμιση που δεν θα επιτρέπει στους δικαστικούς λειτουργούς να αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα πριν το πέρας δύο ετών από την αποχώρησή τους από την υπηρεσία τους.

Οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για ολοκλήρωση των διαδικασιών επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών εντός του 2021, είναι ένα «αγκάθι», αλλά προτάθηκε η ενίσχυση των Ειρηνοδικείων, με τον κ.Τσιάρα να εκτιμά ότι ο τελικός αριθμός των υποθέσεων που θα εκδικαστούν θα είναι πολύ μικρότερος από τις αρχικές προβλέψεις, λόγω της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών.

Τέλος και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων «εκφράσαμε την πλήρη αντίθεσή μας σε οποιονδήποτε σχεδιασμό αξιοποίησης της Δικαιοσύνης ως εργαλείου προσέλκυσης επενδύσεων, όπως προτείνει το σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη, καθώς και στις προτάσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και στην προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης».

Υιοθέτηση Υγειονομικού Πρωτοκόλλου για τον Covid-19σε όλες τις υπηρεσίες ευθύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ