Κυριακή 13/6/2021

Συμμετέχοντες των φετινών Πανελλαδικών κατά του Υπ. Παιδείας για το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητήθηκαν οι αιτήσεις περίπου 70 αποφοίτων Λυκείου που συμμετείχαν στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις (2020-2021) για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τις προσφυγές, ζητείται η ακύρωση ως αντισυνταγματικών, των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας για τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για την κύρωση των πινάκων εισαγομένων στα τμήματα και τις Σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κ.λπ.

Μέσω των δικηγόρων τους Πάνου Λαζαράτου και Γιώργου Νικόπουλου, οι 70 συμμετέχοντες υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στα άρθρα 4, 5 και 16 του Συντάγματος και κατά συνέπεια παράνομες, ενώ  τονίζουν ότι είναι αντίθετες στην συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς ανατρέπουν την κατανομή θέσεων, μεταξύ των υποψηφίων του παλαιού και του νέου συστήματος των εισαγωγικών εξετάσεων.

Ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, οι συνήγοροι των συμμετασχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις τόνισαν ότι το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε τρεις μεταβολές της εξεταστέας ύλης, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ σε κανένα κράτος του κόσμου!

Το υπουργείο Παιδείας εκπροσωπήθηκε από την σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) Αικατερίνη Γαλάνη και τον πάρεδρο του ΝΣΚ Χαράλαμπο Τσόγκα και  αντέκρουσε τα επιχειρήματα, ενώ επισημάνθηκε ότι, καθώς εξάντλησαν την ισχύ τους, όλες σχεδόν οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις δεν θα εφαρμοστούν στο μέλλον.

Οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένονται προσεχώς.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ