Ριζικές αλλαγές στον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης – Μεγάλες ανατροπές στο πόθεν έσχες των δικαστών

Για ποιες αλλαγές γίνεται νομοπαρασκευαστική εργασία

Must Read

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης δικαστικών αποφάσεων αλλά και να απαλλαγούν οι δικαστές από την μέγγενη πιέσεων κυοφορούνται στο τρίγωνο Μαξίμου-Αντιπροεδρία Κυβέρνησης-Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως πληροφορείται η «Εστία», οι διεργασίες μεταξύ της Ηρώδου Αττικού όπου η έδρα του γραφείου Πρωθυπουργού, της οδού Ζαλοκώστα όπου η έδρα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου και της Λεωφόρου Μεσογείων όπου το γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, είναι έντονες τελευταία.

Ειδικά μετά τις συναντήσεις που υπήρξαν προσφάτως με τα Προεδρεία των Ανωτάτων Δικαστηρίων και των Ενώσεων Δικαστών κατά την διάρκεια των οποίων διασαφηνίστηκαν όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον διορισμό των επίκουρων δικαστών και την αξιολόγηση καθώς και άλλα θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας» γίνεται νομοπαρασκευαστική εργασία για:

  • Την ριζική μεταβολή του τρόπου υποβολής του πόθεν έσχες των δικαστών, πιθανώς και άλλων επαγγελματικών ομάδων.
  • Για το νέο θεσμικό πλαίσιο διορισμού επίκουρων δικαστών στον Άρειο Πάγο οι οποίοι θα είναι πρωτοδίκες.
  • Για την αξιολόγηση των δικαστών η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν την αντοχή των πρωτοδίκων αποφάσεων στα Εφετεία και τον Άρειο Πάγο.
  • Την δημιουργία ειδικού τμήματος στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να απορροφώνται με διαδικασίες εξπρές τα χρήματα από το Ταμείο Αναπτύξεως. Επίσης συγχωνεύσεις σε επαρχιακά δικαστήρια.

Όσον αφορά το πρώτο, κυβερνητικές αποφάσεις για τον τρόπο υποβολής του πόθεν έσχες των δικαστών ακόμη δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως καταγεγραμμένες διαπιστώσεις και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Εστία» έντονος προβληματισμός. Διαπιστώσεις ότι ο νόμος Παπαγγελόπουλου είναι υπέρμετρα αυστηρός και γραφειοκρατικός. Διαπιστώσεις ότι είναι λάθος να συντηρεί το Δημόσιο δυο βάσεις δεδομένων για το πόθεν έσχες καθώς τα ίδια σχεδόν στοιχεία για εισοδήματα, ακίνητα υπάρχουν στις πλατφόρμες της ΑΔΑΕ, ενώ με βάση το νέο νομικό πλαίσιο η υπηρεσία αυτή έχει άμεση πρόσβαση και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ελεγχομένων προσώπων.

Στις εσωτερικές συζητήσεις που διεξάγονται κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες εισηγούνται στον Πρωθυπουργό την κατάργηση της δεύτερης βάσης πόθεν έσχες ως αχρείαστης και περιττής καθώς και την υποβολή δηλώσεων περιοδικώς. Σε κάθε περίπτωση μόνο όταν διαπιστώνεται μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση του ελεγχομένου. Πέραν αυτών θεωρείται υπέρμετρα αυστηρό το νομικό πλαίσιο ποινών για τυχόν παράλειψη δηλώσεων πόθεν έσχες καθώς η κάθειρξη θεωρητικά μπορεί να φθάσει και τα δέκα χρόνια.

Με αυτά είναι στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις η μερική κατάργηση του πόθεν έσχες των δικαστών και η ανάθεση του ελέγχου στην πλατφόρμα της ΑΔΑΕ.

Στις εσωτερικές συζητήσεις του τριγώνου Μαξίμου-Αντιπροεδρία-Υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγεται συζήτηση για το πως θα ενισχυθούν οι Αρεοπαγίτες, η δικαστική ύλη των οποίων έχει αυξηθεί και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην αποστολή τους. Στην κυβέρνηση, με έκπληξη παρατήρησαν ότι στις τελευταίες κρίσεις δικαστών οι Εφέτες απέφυγαν να υποβάλλουν αιτήσεις προαγωγής στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Και αυτό διότι θεωρούν ότι οι Αρεοπαγίτες έχουν φόρτο εργασίας χωρίς στήριξη. Κατόπιν όλων αυτών στην Κυβέρνηση συζητούν τον διορισμό επίκουρων δικαστών προερχόμενων από επετηρίδα πρωτοδικών για την στήριξη του έργου των ανωτάτων δικαστών. Το πως βεβαίως θα γίνει δεκτή αυτή η μεταβολή από το δικαστικό σώμα (πρωτοδίκες-βεντούζες στους Αρεοπαγίτες) είναι ζήτημα προς απόδειξη.

Ανοικτό είναι επίσης το θέμα της αξιολόγησης των δικαστών. Μεταξύ των κριτηρίων θα περιλαμβάνονται και το εάν οι πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις θα είναι τόσο καλά δεμένες ώστε να αντέχουν στα Εφετεία και να μην ακυρώνονται. Θα βαθμολογείται το ποσοστό απόρριψης αποφάσεων. Όσο πιο χαμηλό τόσο το καλύτερο για τον αξιολογούμενο δικαστή. Τα στατιστικά στοιχεία που άρχισε να συλλέγει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον αριθμό των υποθέσεων με τις οποίες ασχολούνται σε ετησία βάση τα δικαστήρια θα αποτελέσουν και τον οδηγό για συγχωνεύσεις δικαστηρίων –ακόμη και λουκέτων– ανά περιφέρεια και ανά νομό.

Τέλος, στο τραπέζι του διαλόγου για τις αλλαγές στην δικαιοσύνη είναι ώριμη η συζήτηση για αλλαγές στον έλεγχο νομιμότητας που πραγματοποιεί το Ελεγκτικό Συνέδριο για να υπάρξει ταχεία απορρόφηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάπτυξης. Οι συμβάσεις δεν θα ελέγχονται πλέον από εισηγητή, κλιμάκιο, τμήμα, ολομέλεια. Η διαδικασία θα συντομευθεί ώστε οι συμβάσεις να ελέγχονται άπαξ και να εγκρίνονται από ειδικό τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο θα λαμβάνει αποφάσεις fast track κατά τα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This