Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης – Μεγάλες ανατροπές στο πόθεν έσχες των δικαστών

Για ποιες αλλαγές γίνεται νομοπαρασκευαστική εργασία

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης δικαστικών αποφάσεων αλλά και να απαλλαγούν οι δικαστές από την μέγγενη πιέσεων κυοφορούνται στο τρίγωνο Μαξίμου-Αντιπροεδρία Κυβέρνησης-Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως πληροφορείται η «Εστία», οι διεργασίες μεταξύ της Ηρώδου Αττικού όπου η έδρα του γραφείου Πρωθυπουργού, της οδού Ζαλοκώστα όπου η έδρα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου και της Λεωφόρου Μεσογείων όπου το γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, είναι έντονες τελευταία.

Ειδικά μετά τις συναντήσεις που υπήρξαν προσφάτως με τα Προεδρεία των Ανωτάτων Δικαστηρίων και των Ενώσεων Δικαστών κατά την διάρκεια των οποίων διασαφηνίστηκαν όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον διορισμό των επίκουρων δικαστών και την αξιολόγηση καθώς και άλλα θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας» γίνεται νομοπαρασκευαστική εργασία για:

  • Την ριζική μεταβολή του τρόπου υποβολής του πόθεν έσχες των δικαστών, πιθανώς και άλλων επαγγελματικών ομάδων.
  • Για το νέο θεσμικό πλαίσιο διορισμού επίκουρων δικαστών στον Άρειο Πάγο οι οποίοι θα είναι πρωτοδίκες.
  • Για την αξιολόγηση των δικαστών η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν την αντοχή των πρωτοδίκων αποφάσεων στα Εφετεία και τον Άρειο Πάγο.
  • Την δημιουργία ειδικού τμήματος στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να απορροφώνται με διαδικασίες εξπρές τα χρήματα από το Ταμείο Αναπτύξεως. Επίσης συγχωνεύσεις σε επαρχιακά δικαστήρια.

Όσον αφορά το πρώτο, κυβερνητικές αποφάσεις για τον τρόπο υποβολής του πόθεν έσχες των δικαστών ακόμη δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως καταγεγραμμένες διαπιστώσεις και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Εστία» έντονος προβληματισμός. Διαπιστώσεις ότι ο νόμος Παπαγγελόπουλου είναι υπέρμετρα αυστηρός και γραφειοκρατικός. Διαπιστώσεις ότι είναι λάθος να συντηρεί το Δημόσιο δυο βάσεις δεδομένων για το πόθεν έσχες καθώς τα ίδια σχεδόν στοιχεία για εισοδήματα, ακίνητα υπάρχουν στις πλατφόρμες της ΑΔΑΕ, ενώ με βάση το νέο νομικό πλαίσιο η υπηρεσία αυτή έχει άμεση πρόσβαση και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ελεγχομένων προσώπων.

Στις εσωτερικές συζητήσεις που διεξάγονται κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες εισηγούνται στον Πρωθυπουργό την κατάργηση της δεύτερης βάσης πόθεν έσχες ως αχρείαστης και περιττής καθώς και την υποβολή δηλώσεων περιοδικώς. Σε κάθε περίπτωση μόνο όταν διαπιστώνεται μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση του ελεγχομένου. Πέραν αυτών θεωρείται υπέρμετρα αυστηρό το νομικό πλαίσιο ποινών για τυχόν παράλειψη δηλώσεων πόθεν έσχες καθώς η κάθειρξη θεωρητικά μπορεί να φθάσει και τα δέκα χρόνια.

Με αυτά είναι στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις η μερική κατάργηση του πόθεν έσχες των δικαστών και η ανάθεση του ελέγχου στην πλατφόρμα της ΑΔΑΕ.

Στις εσωτερικές συζητήσεις του τριγώνου Μαξίμου-Αντιπροεδρία-Υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγεται συζήτηση για το πως θα ενισχυθούν οι Αρεοπαγίτες, η δικαστική ύλη των οποίων έχει αυξηθεί και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην αποστολή τους. Στην κυβέρνηση, με έκπληξη παρατήρησαν ότι στις τελευταίες κρίσεις δικαστών οι Εφέτες απέφυγαν να υποβάλλουν αιτήσεις προαγωγής στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Και αυτό διότι θεωρούν ότι οι Αρεοπαγίτες έχουν φόρτο εργασίας χωρίς στήριξη. Κατόπιν όλων αυτών στην Κυβέρνηση συζητούν τον διορισμό επίκουρων δικαστών προερχόμενων από επετηρίδα πρωτοδικών για την στήριξη του έργου των ανωτάτων δικαστών. Το πως βεβαίως θα γίνει δεκτή αυτή η μεταβολή από το δικαστικό σώμα (πρωτοδίκες-βεντούζες στους Αρεοπαγίτες) είναι ζήτημα προς απόδειξη.

Ανοικτό είναι επίσης το θέμα της αξιολόγησης των δικαστών. Μεταξύ των κριτηρίων θα περιλαμβάνονται και το εάν οι πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις θα είναι τόσο καλά δεμένες ώστε να αντέχουν στα Εφετεία και να μην ακυρώνονται. Θα βαθμολογείται το ποσοστό απόρριψης αποφάσεων. Όσο πιο χαμηλό τόσο το καλύτερο για τον αξιολογούμενο δικαστή. Τα στατιστικά στοιχεία που άρχισε να συλλέγει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον αριθμό των υποθέσεων με τις οποίες ασχολούνται σε ετησία βάση τα δικαστήρια θα αποτελέσουν και τον οδηγό για συγχωνεύσεις δικαστηρίων –ακόμη και λουκέτων– ανά περιφέρεια και ανά νομό.

Τέλος, στο τραπέζι του διαλόγου για τις αλλαγές στην δικαιοσύνη είναι ώριμη η συζήτηση για αλλαγές στον έλεγχο νομιμότητας που πραγματοποιεί το Ελεγκτικό Συνέδριο για να υπάρξει ταχεία απορρόφηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάπτυξης. Οι συμβάσεις δεν θα ελέγχονται πλέον από εισηγητή, κλιμάκιο, τμήμα, ολομέλεια. Η διαδικασία θα συντομευθεί ώστε οι συμβάσεις να ελέγχονται άπαξ και να εγκρίνονται από ειδικό τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο θα λαμβάνει αποφάσεις fast track κατά τα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Κώστας Καραφώτης έφαγε πρόστιμο επειδή έκανε βόλτες με το αυτοκίνητο στις 4 το πρωί (video)

Από τους σαρωτικούς ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ για βεβαιώσεις μετακίνησης δεν γλίτωσε ούτε ο γνωστός τραγουδιστής Κώστας Καραφώτης.Ο λαϊκός τραγουδιστής αποκάλυψε στην εκπομπή «Love it»...

Έκοψαν το ρεύμα σε μονογονεϊκή οικογένεια με 3 παιδιά εν μέσω πανδημίας!

Την περίοδο που οι πολίτες της χώρας δοκιμάζονται με τον πιο σκληρό τρόπο, εν μέσω πανδημίας και lockdown, μόνο οι συνάνθρωποί τους μένουν να...

Κίνηση ανθρωπιάς για το παιδικό χωριό SOS

Σε μία αξιέπαινη κίνηση ανθρωπιάς προέβη η οικογένεια του Ανδρέα Παπαμιμίκου και της Σόνιας Σαββίδη που συνέβαλλαν στο κάλεσμα για την σωτηρία του παιδικού...

Σύνταγμα: Ύψωσαν πανό για τον Γρηγορόπουλο και πέταξαν τρικάκια

Με αφορμή την επέτειο για τα 12 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που στις 6 Δεκεμβρίου, ομάδα ατόμων συγκεντρώθηκε στην πλατεία Συντάγματος...

Β. Παπαευαγγέλου: «Έχουμε ένα διαρκές πινγκ-πονγκ ανάμεσα στους εργασιακούς χώρους και τις οικογένειες»

Με τους διασωληνωμένους ασθενείς να παραμένουν περισσότεροι από 600, τον ημερήσιο αριθμό απωλειών να κυμαίνεται γύρω στους 100, με έξι περιοχές της χώρας να...

Ιδιοκτήτης κλινικής στη Νιγηρία την είχε μετατρέψει σε «εργοστάσιο» παραγωγής… μωρών προς πώληση!

Η αστυνομία της Νιγηρίας έκανε έφοδο σε κλινική, έπειτα από ανώνυμη καταγγελία ότι ο ιδιοκτήτης της την είχε μετατρέψει σε εργοστάσιο παραγωγής... μωρών, καθώς...

Η ΠτΔ έκανε deal με τη σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου και φούλαρε σε… φουλάρια

Μπορεί η πανδημία να βρίσκεται στο χειρότερο σημείο για τη χώρα μας, αλλά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σου λέει «κάποια στιγμή, πού...

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

newsbreak.gr

FREE
VIEW