Θετική εξέλιξη στην αγωγή για τη δικαίωση του μαρτυρικού χωριού Δομένικου, αλλά…

Ιταλοί στρατιώτες του φασίστα Μουσολίνι, είναι υπεύθυνοι για το ολοκαύτωμα του Δομένικου και τη σφαγή 140 αμάχων κατοίκων του

Must Read

Το μαρτυρικό χωριό Δομένικο Ελασσόνας γνώρισε την άγρια σφαγή των αμάχων κατοίκων του το Φεβρουάριο του 1943, από τη φασιστική Ιταλία και ο πολύχρονος αγώνας για τη δικαίωση ολοκλήρωσε τον βασικό, πρώτο  κύκλο του.

Αυτό ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου η βουλευτής Λάρισας του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας και ο Πρόεδρος του μαρτυρικού Δομένικου και Πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών Ολοκαυτώματος, Στάθης Ψωμιάδης.

«Η σθεναρή διεκδίκηση των αποζημιώσεων για τα εγκλήματα πολέμου, δεν είναι πολιτική- είναι εθνικό χρέος, απαίτηση της ίδιας της ιστορίας, απαίτηση των αδικοχαμένων πατριωτών που με το αίμα τους πότισαν το δέντρο της Λευτεριάς. Η υπόθεση του ολοκαυτώματος του Δομένικου, έχει εθνικό και ηθικό πρόσημο. Απαιτείται η Πολιτεία να είναι παρούσα και στην πρώτη γραμμή», είπε η κ.Λιακούλη που είναι και δικηγόρος της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, συζητήθηκε, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λάρισας ο φάκελος της αγωγής των 135 οικογενειών των θυμάτων του ολοκαυτώματος εναντίον του Ιταλικού Δημοσίου, το οποίο παραδέχθηκε ότι οι στρατιωτικοί του που υπηρετούσαν τότε τον φασίστα Μουσολίνι, είναι υπεύθυνοι για το ολοκαύτωμα του Δομένικου και τη σφαγή 140 αμάχων κατοίκων του, αλλά παρόλα αυτά δεν συνομολογούν την καταβολή των αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων.

Ωστόσο, η κ.Λιακούλη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον άμεσο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η υπόθεση, καθώς είναι πιθανό να απορριφθεί για τυπικούς λόγους και συγκεκριμένα για την μη προσκόμιση του δικαστικού ενσήμου που απαιτείται ήδη με τη νομοθεσία που επανέφερε η Κυβέρνηση και στις αναγνωριστικές αγωγές, καθώς  το ύψος αυτού είναι συνολικά 300.000 ευρώ, ποσό απαγορευτικό για τις οικογένειες του Δομένικου.

Η κ.Λιακούλη ζήτησε την άμεση παρέμβαση του υπ.Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για το θέμα: «Συνέταξα και απέστειλα στον κ. Υπουργό σχετική πρόταση νομοθετικής τροποποίησης, προκειμένου να τροποποιήσει τη σχετική διάταξη, όπως άλλωστε υποσχέθηκε ότι θα κάνει, απαντώντας στις 23/01 στην επίκαιρη ερώτησή μου στη Βουλή. Ο κ.  Υπουργός έχει τώρα το λόγο…»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This