Τρίτη 15/6/2021

Καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ για άδικη φυλάκιση αντιπολιτευόμενων δημοσιογράφων

Η Τουρκία να συλλαμβάνει άδικα δημοσιογράφους; Α πα πα...

Μια ακόμα καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ που αφορά την ελευθερία του λόγου. Βέβαια, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πτοείται…

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Τουρκία επειδή το 2016 προφυλάκισε δημοσιογράφους της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, τους οποίους κατηγορούσε ότι έκαναν «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικών οργανώσεων».

«Η προφυλάκιση που επιβλήθηκε στους κατηγορούμενους στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας εναντίον τους (…) αποτελεί παρέμβαση στην άσκηση του δικαιώματός τους της ελευθερίας της έκφρασης», εκτίμησε το ΕΔΑΔ, στο οποίο προσέφυγαν δέκα δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους και ο πρώην διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Μουράτ Σαμπουντσού.

Ένας από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας που προφυλακίστηκε τον Νοέμβριο του 2016 κατάφερε να βγει από τη φυλακή τον Απρίλιο του 2018.

Η σύλληψη και η προφυλάκιση των δημοσιογράφων, μερικούς μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016, έγινε εξαιτίας «της γραμμής που ακολούθησε η Cumhuriyet, στα άρθρα και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, επικρίνοντας κάποιες κυβερνητικές πολιτικές», ανέφερε το ΕΔΑΔ στην ανακοίνωσή του.

Για να… δικαιολογήσει την προφυλάκιση των δημοσιογράφων η τουρκική δικαιοσύνη είχε εκτιμήσει ότι «υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχουν στις σταθερές δραστηριότητες της Cumhuriyet, η οποία διαφημίζει και κάνει προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικών οργανώσεων».

Συγκεκριμένα, κατηγορήθηκαν (κλασικά) για προπαγάνδα υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και της οργάνωσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν FETO, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το πραξικόπημα του 2016.

Η σύλληψή τους και η κράτησή τους «βασίζονταν σε απλές υποψίες και όχι σε βάσιμους λόγους», έκρινε το ΕΔΑΔ, το οποίο επιδίκασε 16.000 ευρώ για ηθική βλάβη σε κάθε έναν από τους δημοσιογράφους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ