Τρίτη άρνηση για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για το Μάτι

Σκόπιμες παραλείψεις συγκεκριμένων αξιωματικών είχε εντοπίσει ο ανακριτής και ζήτησε αναβάθμιση του κατηγορητηρίου, κάτι που δεν έγινε

Must Read

Η τρίτη άρνηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών να αναβαθμίσει σε βαθμό κακουργήματος τις κατηγορίες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έθεσε την ανάκριση στην τελική ευθεία, ανοίγοντας ξανά την αυλαία των απολογιών όσων κατηγορούνται.

Ύστερα από αυτή την εξέλιξη ο πρώτος που βρέθηκε χθες ενώπιον του 6ου τακτικού ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη ήταν ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος.

Ο κατηγορούμενος είχε ρόλο επιχειρησιακού αρχηγού στην κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας που άφησε πίσω της 102 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και εκατοντάδες καμμένα σπίτια και περιουσίες.

Όπως και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονίες κατά συρροή και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια. Ο πρώην αρχηγός ζήτησε και έλαβε προθεσμία για τις 26 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ενημερωθεί για τις σε βάρος του κατηγορίες από την ογκοδέστατη δικογραφία και να ετοιμάσει την απολογία του. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να του χορηγηθεί και δεύτερη προθεσμία, για τις αρχές Μαρτίου.

Ο ανακριτής έχει βάλει στο στόχαστρό του συγκεκριμένους υψηλόβαθμους αξιωματικούς, οι οποίοι υπηρετούσαν εκείνη την περίοδο στην Πυροσβεστική και γι’ αυτούς αιτήθηκε επίμονα την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε βαθμό κακουργήματος, ζητώντας από την Εισαγγελία να τους αποδοθεί η κατηγορία της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο, με τον ισχυρισμό ότι στοιχειοθετείται δόλος.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας ο Αθανάσιος Μαρνέρης έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν σκόπιμες παραλείψεις συγκεκριμένων αξιωματικών, με στόχο να… ανέβουν ιεραρχικά στην Πυροσβεστική σε βάρος «εσωτερικών αντιπάλων» τους.

Στο τελευταίο αίτημά του προς την Εισαγγελία είχε επισημάνει ότι οι κατηγορούμενοι «είχαν αποδεχθεί τον κίνδυνο» και επέδειξαν «παντελή αδιαφορία». Όπως αναφέρει στο αίτημά του ο ανακριτής, οι κατηγορούμενοι επιδίωκαν «ευνοϊκή μεταχείριση», η οποία τελικά «επήλθε, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έλαβαν προαγωγή ή εξήλθαν του Σώματος, χωρίς να υποστούν οποιαδήποτε δυσμενή συνέπεια». Παράλληλα, έχει εντοπίσει και προσπάθεια συγκάλυψης με «ψευδή ή πλαστογραφημένα» στοιχεία, προκειμένου να εξαφανιστούν τα ίχνη των παραλείψεων.

Ωστόσο η Εισαγγελία εκτίμησε ότι ο ενδεχόμενος δόλος δεν μπορεί να σταθεί ως κατηγορία, βάσει των νέων στοιχείων που παρουσίασε ο ανακριτής, απαντώντας αρνητικά τρίτη φορά, η οποία όλα δείχνουν ότι θα είναι η τελευταία. Πηγές της Εισαγγελίας απαντούν ότι, αν υπήρχαν τα απαραίτητα στοιχεία, η αναβάθμιση του κατηγορητηρίου θα είχε γίνει και επισημαίνουν ότι, αν αποδοθεί ο δόλος χωρίς να μπορεί να σταθεί στο δικαστήριο, τότε θα καταρρεύσει όλο το κατηγορητήριο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This