«Πράσινο φως» στα self test έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο

Έκρινε νόμιμες τις διαδικασίες του διαγωνισμού

Must Read

Νόμιμες έκρινε τις συμβάσεις για τη διάθεση των self test για τον κορωνοϊό το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, δίνοντας το «πράσινο φως» στην προμήθεια και διάθεση τους στους πολίτες.

Το ΣΤ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου προχώρησε σε λεπτομερή έλεγχο των συμβάσεων πέντε εταιρειών που μετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο εξέτασε τους φακέλους των εταιρειών και τα έγγραφα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στην απόφαση 17 σελίδων έκρινε νόμιμες της διαδικασίες για την υπογραφή των συμβάσεων για την προμήθεια 9.400.000 self test.

Αναφέρει σχετικά:

«Το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι δεν κωλύεται η υπογραφή των ελεγχομένων πέντε (5) σχεδίων σύμβασης για την προμήθεια από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εννέα εκατομμυρίων τετρακοσίων χιλιάδων (9.400.000) ταχέων διαγνωστικών του κορωνοϊού SARS- CoV-2 τεστ με τη διαδικασία του self-testing (αυτοελέγχου-αυτοδιάγνωσης, κατά τα αναφερόμενα ειδικότερα στο σκεπτικό της παρούσης».

Οι τιμές με τις οποίες κατακυρώθηκαν τα τεστ, κρίνονται συμφέρουσες, με βάση και έγγραφο του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα.

«Στην ανωτέρω απόφαση προσωρινής κατακύρωσης κρίνονται ως συμφέρουσες οι ανωτέρω τιμές μονάδας, με τις οποίες κατακυρώθηκαν τα ανωτέρω προς προμήθεια τεστ, με την αιτιολογία ότι αυτές είναι εντός της προϋπολογισθείσας δαπάνης (40.000.000 ευρώ ανάληψη δημοσιονομικής υποχρέωσης ÷ 10.000.000 τεστ = 4 ευρώ ανά τεστ, βλ. και όμοια αιτιολογία στην κατωτέρω απόφαση οριστικής κατακύρωσης της προμήθειας)»

Η αιτιολογία δε αυτή συμπληρώνεται αφενός με το 11935/29.3.2021 έγγραφο του ως άνω Γενικού Γραμματέα, που αναφέρει σχετικώς ότι οι τιμές αυτές κρίνονται συμφέρουσες, καθότι κατά την ανωτέρω διαδικασία ανάθεσης αναπτύχθηκε επαρκής ανταγωνισμός (με τη συμμετοχή 31 οικονομικών φορέων), ήταν αναγκαία η κατά το δυνατόν συμπλήρωση του αριθμού των ζητούμενων τεστ (έως 10.000.000 τεμάχια) αλλά και η άμεση παράδοσή τους (εντός 7 ημερών από την υπογραφή των συμβάσεων), και αφετέρου με το 55/29.3.2021 έγγραφο του Υπουργού Επικρατείας, που αναφέρει σχετικώς ότι τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της προμήθειας των ανωτέρω τεστ θα σήμαινε αφενός τον κίνδυνο της μη παράδοσής τους, και αφετέρου την γεωμετρική αύξηση της τιμής τους, σύμφωνα με τα σχετικά προβλεπτικά μοντέλα, καθότι με απόλυτη βεβαιότητα επίκειται εντός των επόμενων εβδομάδων σκληρός εμπορικός ανταγωνισμός μεταξύ όλων των κρατών μελών της Ε.Ε αλλά και άλλων κρατών για την προμήθεια αυτών των τεστ ενόψει των μεγάλων προμηθειών τέτοιων τεστ στις οποίες τα κράτη αυτά θα προβούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν το τέταρτο σφοδρό κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2 (Covid-19), από το οποίο ήδη δοκιμάζονται (αναφέρεται ότι ειδικώς στη Γερμανία, όπου τα τεστ αυτά διατίθεται ευρέως στο εμπόριο, ήδη παρατηρούνται ελλείψεις τους)» αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης.

Διαβάστε εδώ όλη την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This