Τετάρτη 16/6/2021

Μέχρι και φυλακή για όσους οδηγούς «ξεχάσουν» το ΚΤΕΟ

Νέα διάταξη του Ποινικού Κώδικα δημιουργεί προβληματισμό μεταξύ των υπηρεσιών και των δικαστικών λειτουργών, που προβλέπει δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για όσους οδηγούς, δεν πέρασαν το όχημά τους από τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ), κινδυνεύοντας με φυλάκιση από έξι μήνες μέχρι και τρία χρόνια.

Αφορμή ήταν η σύλληψη ενός οδηγού αυτοκινήτου στο λιμάνι του Βόλου, που δεν είχε δελτίο τεχνικού ελέγχου του οχήματός του, με αποτέλεσμα να συλληφθεί. Αφέθηκε ελεύθερος, ενώ στο μέλλον θα δείξει, αν θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου.

Ο προβληματισμός για το συγκεκριμένο άρθρο του νέου Κώδικα έγκειται στο τι αυξάνεται ο φόρτος εργασίας για υπαλλήλους και δικαστικούς.

Για το λόγο αυτό, δεν αποκλείεται ακόμη και πριν την έναρξη του νέου Δικαστικού έτους, στα μέσα Σεπτεμβρίου, η Εισαγγελία Βόλου να δώσει «οδηγία» να αρχειοθετούνται τέτοιες παραβάσεις ερμηνεύοντας τον νόμο επιεικέστερα.

Ο νόμος έχει γίνει πιο αυστηρός για όσους οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ και προκάλεσαν τροχαίο ατύχημα με υλικές ζημιές, ενώ δυσκολότερη είναι θέση εκείνων που τραυμάτισαν άνθρωπο.

Τι ορίζει η διάταξη

Σύμφωνα με το άρθρο 290 Α του Ποινικού Κώδικα ορίζεται φυλάκιση μέχρι τρία χρόνια και χρηματική ποινή, όταν κάποιος:

  • οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης
  • οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες
  • οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς
  • συμμετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες

Προβλέπεται φυλάκιση ενός έτους αν σε περίπτωση ατυχήματος κινδυνεύσει κάποιος άνθρωπος, ενώ κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια στην περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου.

Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ