ΣτΕ: Ακύρωση των υποχρεωτικών self test ζητούν καθηγητές, δικηγόροι και ιερέας

Must Read

Οι αρνητές των υποχρεωτικών self test στα σχολεία, ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε σε σχολεία της Θεσσαλονίκης με γονείς που δεν ήθελαν να υποβληθούν τα παιδιά τους στον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, τρεις καθηγητές,  δύο δικηγόροι κι ένας ιερέας της πόλης προσέφυγαν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, ζητώντας να ακυρωθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Όπως αναφέρουν στις προσφυγές τους, τα υποχρεωτικά self test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές δύο φορές την εβδομάδα, «θίγουν τον πυρήνα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους ενώ παραβιάζουν την διεθνή σύμβαση τoυ Oviedo για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (κυρώθηκε με νόμο από την Ελλάδα το 1998) που ορίζει ότι «επέμβαση σε θέματα υγείας μπορεί να υπάρξει μόνο αφού το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δώσει την ελεύθερη συναίνεση του, κατόπιν σχετικής ενημέρωσής του».
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως η απαγόρευση εισόδου στα σχολεία των μαθητών που δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ, προσβάλει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και την ΕΣΔA, «δικαίωμα της εκπαίδευσης στον πυρήνα του» που είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση.
Με τις προσφυγές τους ζητούν την έκδοση προσωρινής διαταγής για αναστολή και ακύρωση της συγκεκριμένης ΚΥΑ, καταγγέλλοντας ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη, καθώς δεν προηγείται η συναίνεση του εκπαιδευτικού και του μαθητή, ενώ παραβιάζονται σειρά διατάξεων ευρωπαϊκών συμβάσεων για τα δικαιώματα του παιδιού.
Θεωρούν δε ότι «συνιστά ανεπίτρεπτη επέμβαση και ως εκ τούτου προσβολή του σώματος των παιδιών» και παράλληλα συνιστά «υποχρεωτική βία προς το παιδί».
Σε άλλο σημείο της προσφυγής τους ισχυρίζονται ότι είναι επικίνδυνη η διενέργεια του διαγνωστικού τεστ, με βάση τις οδηγίες που περιλαμβάνονται στο φυλλάδιο που περιλαμβάνεται στο self test.
Μάλιστα αναφέρουν πως η επικινδυνότητα πολλαπλασιάζεται, όταν το τεστ διενεργείται από παιδιά μικρότερα των 13 ετών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This