Δευτέρα 2/8/2021

«Μαγείρεμα» για την επιλογή του νέου προέδρου του Αρείου Πάγου

Προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου η Αδαμαντία Οικονόμου που είχε προτείνει την αθώωση κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής

Προϊόν «μαγειρέματος» της κυβέρνησης θα είναι ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, καθώς εν μέσω των προαγωγών των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, προωθείται τροπολογία στο νομοσχέδιο για το Οικογενειακό Δίκαιο, με την οποία αλλάζουν οι προϋποθέσεις για την επιλογή του ανώτατου δικαστικού λειτουργού.

Σύμφωνα με την τροπολογία, σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου προάγεται Αρεοπαγίτης με τουλάχιστον δύο έτη υπηρεσίας στο βαθμό αυτόν. Μέχρι σήμερα ένας αρεοπαγίτης προάγεται σε αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας μετά από τρία χρόνια παραμονής στο βαθμό.

Αντιστοίχως σε πρόεδρο του Αρείου Πάγου προάγεται αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ή αρεοπαγίτης που έχει τουλάχιστον τρία έτη υπηρεσίας αρεοπαγίτη. Ο χρόνος αυτός ήταν μέχρι σήμερα τα 4 έτη.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, μετά την ψήφιση της τροπολογίας, το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να επιλέξει το νέο πρόεδρο και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από περισσότερους υποψήφιους που πληρούν το κριτήριο της μικρότερης παραμονής στον προηγούμενο βαθμό.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, τον απαιτούμενο χρόνο έχουν οι αντιπρόεδροι Μαρία Νικολακέα, Μαρία Γεωργίου και Νικόλαος Πιπιλίγκας.

Μετά την τροπολογία, ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου μπορεί να επιλεγεί από ακόμα έξι υποψήφιους που πληρούν το κριτήριο των 3 και όχι 4 ετών υπηρεσίας. Έτσι η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει άλλο πρόσωπο της επιλογής της

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για την επιλογή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς στο βαθμό αυτό θα προάγεται Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και Αρεοπαγίτης ή Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου με μόλις δύο χρόνια υπηρεσίας στους παραπάνω βαθμούς. Μέχρι σήμερα το χρονικό διάστημα παραμονής στον βαθμό ήταν τα 3 έτη.

Προήχθη η Αδαμαντία Οικονόμου σε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Προήχθησαν χθες από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο στο βαθμό του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, συνολικά 10 Εισαγγελείς Εφετών, ανάμεσα στους οποίους και η Αδαμαντία Οικονόμου που είχε προτείνει την αθώωση αλλά και ελαφρυντικά σε κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής.

Οι προαγωγές αποφασίστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

Στο βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προήχθησαν οι εισαγγελείς Εφετών:

  • Βιργινία Σακελλαροπούλου
  • Ιωάννης Μωραϊτάκης
  • Αναστασία Μασούρα
  • Αριστοτέλης Χριστόπουλος
  • Αδαμαντία Οικονόμου
  • Γεώργιος Σκιαδαρέσης
  • Χαράλαμπος Μωυσίδης
  • Ευδοκία Πούλου
  • Παναγιώτης Αθανασίου
  • Αχιλλέας Ζήσης

Οι κρίσεις του αρμοδίου οργάνου του Αρείου Πάγου συνεχίζονται με τις προαγωγές των Αντεισαγγελέων Εφετών.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ