Απίστευτο: Ο Έλληνας Ευρωπαίος Εισαγγελέας ήθελε να περάσει από… interview ανώτερους συναδέλφους του!

Tο αίτημα του κ. Ζιμιανίτη απορρίφθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Must Read

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως μετά το πρωτοφανές «μπλόκο» της Ρουμάνας Γενικής Εισαγγελέως Laura Codruţa Kövesi στους δύο από τους επτά εισαγγελικούς λειτουργούς που επέλεξε ο Άρειος Πάγος για τις θέσεις των Εντεταλμένων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία προκύπτει άμεση εμπλοκή του Έλληνα Ευρωπαίου Εισαγγελέα Δημήτριου Ζιμιανίτη στη διαδικασία επιλογής των επτά εντεταλμένων εισαγγελικών λειτουργών, ένα μήνα πριν η επικεφαλής της EPPO ζητήσει πρόσθετες διευκρινίσεις από τους Εισαγγελείς Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη, αν και κρίθηκαν ομόφωνα άξιοι για τις θέσεις των Εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων με ψήφους 11-0 από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbreak.gr, ο κ. Ζιμιανίτης είχε ζητήσει με επιστολή του στις 24 Απριλίου από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα, να πάρει συνεντεύξεις από τους 30 υποψήφιους για τις επτά θέσεις των εντεταλμένων εισαγγελέων της EPPO.

Διαδικασία που δεν προβλέπεται από κανένα νόμο

Με την ίδια επιστολή είχε ζητήσει, μετά τις συνεντεύξεις, να έχει διαβουλεύσεις και με την εισηγήτρια πριν την εισήγηση της στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Όμως τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται από κανένα νόμο ή κανονισμό. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις συνδυασμένες διατάξεις των άρθρων 8 και 9 του Ν. 4786/2021 που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο σε εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου της 12ης Οκτωβρίου 2017 ο νόμος 4786/2021, η επιλογή των υποψηφίων για διορισμό ως Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων πραγματοποιείται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, το οποίο αφού εξετάσει τα τυπικά τους προσόντα, τα εχέγγυα ανεξαρτησίας και την πρακτική εμπειρία τους σε εθνικό επίπεδο.

Όπως ήταν εύλογο, το αίτημα του κ. Ζιμιανίτη απορρίφθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα ο οποίος απάντησε πως δεν προβλέπεται διαδικασία… interview των 30 υποψήφιων εισαγγελικών λειτουργών από τον κ. Ζιμιανίτη. Μάλιστα οι δύο από τους υποψήφιους εισαγγελείς που ήθελε να περάσει από συνέντευξη, είναι αρχαιότεροι από τον ίδιο στην επετηρίδα…

Το interview και οι διαβουλεύσεις με την εισηγήτρια δεν πραγματοποιήθηκαν και το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου επέλεξε ομόφωνα τους επτά εισαγγελικούς λειτουργούς, δύο από τους οποίους ζήτησε επιπλέον στοιχεία η Ρουμάνα Γενική Εισαγγελέας του νεοσύστατου θεσμού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε 22 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ενέργεια της αυτή προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Άννας Ζαΐρη η οποία έστειλε επιστολή στην κυρία Κοβέτσι, επισημαίνοντας ως προς το ζήτημα των πρόσθετων στοιχείων που ζητήθηκαν από τους δύο Εισαγγελείς Εφετών για την πρακτική τους εμπειρία, πως «αυτή αυταπόδεικτα είναι μεγαλύτερη της εικοσαετίας». Επιπλέον την καλεί να σεβαστεί την κρίση του αρμόδιου οργάνου του ανώτατου ελληνικού δικαστηρίου, «τόσο για να μην δοθεί η εντύπωση ότι τίθεται εν αμφιβόλω η κρίση του Ελληνικού Ανώτατου Δικαστικού Οργάνου όσο και να εγκαθιδρυθεί η απαραίτητη σχέση εμπιστοσύνης των Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This