Δευτέρα 14/6/2021

Ο ρόλος του Έλληνα Ευρωπαίου Εισαγγελέα Δ. Ζημιανίτη στο “μπλόκο” ομόφωνης απόφασης του Αρείου Πάγου

Άμεση φαίνεται πως είναι η εμπλοκή του Έλληνα Ευρωπαίου Εισαγγελέα Δημήτρη Ζημιανίτη στην υπόθεση του “μπλόκου” των δύο από τους επτά εισαγγελικούς λειτουργούς που επέλεξε ομόφωνα ο Άρειος Πάγος για τις θέσεις των εντεταλμένων εισαγγελέων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με έδρα στην Ελλάδα.

Ως γνωστόν, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) Ρουμάνα Laura Codruţa Kövesi έχει ζητήσει επιπλέον στοιχεία ως προς τη εμπειρία των δύο από τους επτά εισαγγελείς που επέλεξε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου με ψήφους 11-0.
Τότε πολλοί διερωτήθηκαν για ποιο λόγο η Γενική Εισαγγελέας αμφισβήτησε τη κρίση του ανώτατου ελληνικού δικαστηρίου.
Μάλιστα η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Άννα Ζαϊρη, έστειλε επιστολή προς την κ. Κοβέσι, ζητώντας της να σεβαστεί την απόφαση του ανώτατου ελληνικού δικαστηρίου και επισημαίνοντας πως είναι αδιαμβησβήτητη η εμπειρία άνω των 20 ετών των δύο υπό κρίση εισαγγελικών λειτουργών.
Διαβάζοντας τον Κανονισμό που ισχύει ως προς το θεσμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που έχουν υιοθετήσει 22 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προκύπτει πως άμεση είναι η εμπλοκή του Έλληνα Ευρωπαίου Εισαγγελέα Δημήτρη Ζημιανίτη στο “μπλόκο” των συναδέλφων του που επέλεξε ο Άρειος Πάγος.
Ειδικότερα, με βάση τον κανονισμό λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ο Έλληνας Ευρωπαίος Εισαγγελέας συμβουλεύει τη Γενική Εισαγγελέα τόσο πριν όσο και κατά την αξιολόγηση των εντεταλμένων εισαγγελικών λειτουργών που επέλεξε το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο.
Τα ερωτήματα τίθενται αμείλικτα:
– Ενεπλάκη θεσμικά ο κ. Ζημιανίτης στην κυρία Κοβέσι ώστε να αξιολογηθούν εκ νέου οι Εισαγγελείς Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη;
– Ο κ. Ζημιανίτης αμφισβητεί την ομόφωνη κρίση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου και μάλιστα για αρχαιότερους από τον ίδιο εισαγγελικούς λειτουργούς;
Οι κ.κ. Ζημιανίτης και Τσορμπατζόγλου φαίνεται πως γνωρίζονται πάρα πολύ καλά, καθώς ακολούθησαν αντίστροφη… ρότα.
Ο κ. Τσορμπατζόγλου αντικατέστησε τον κ. Ζημιανίτη στη θέση του εισαγγελέα της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και ο κ. Ζημιανίτης κατέληξε Εισαγγελέας στην Φλώρινα όπου υπηρετούσε μέχρι τότε ο κ. Τσορμπατζόγλου.
Από τις Βρυξέλλες στη Φλώρινα, μία μετάθεση δρόμος και κατά διαβολική σύμπτωση ένα “μπλόκο”…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ