Δευτέρα 14/6/2021

Πρωτοδικείο Πειραιά: Παράνομη η 24ωρη απεργία των ναυτεργατικών σωματείων

Σύμφωνα με τα ναυτεργατικά σωματεία, ανεξάρτητα από τη δικαστική απόφαση η αυριανή 24ωρη κινητοποίηση θα γίνει κανονικά

Παράνομη αλλά όχι καταχρηστική, κρίθηκε με απόφαση του Τμήματος Ασφαλιστικών Μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά η αυριανή απεργία των ναυτεργατικών σωματείων.

  • Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Αγγελική Ματζιάρη έκρινε την απεργία των ναυτικών παράνομη, καθώς τα 13 ναυτεργατικά σωματεία δεν είχαν προκηρύξει την απεργία 8 ημέρες νωρίτερα και δεν έχουν ορίσει προσωπικό ασφαλείας στα πλοία.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι των ναυτεργατικών σωματείων υποστήριξαν πως είχαν κοινοποιήσει την απεργία με email. Μάλιστα είχαν αναβάλει την προγραμματισμένη για τις 3 Ιουνίου 24ωρη απεργία για αύριο 10 Ιουνίου προκειμένου να συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στις αλλαγές στα Εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση.

Επιπλέον επεσήμαναν πως δεν υπάρχει λόγος να κοινοποιήσουν την απεργία στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, καθώς πρόκειται για απεργία της ΓΣΕΕ. Με το ίδιο σκεπτικό θα έπρεπε όλα τα σωματεία των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους να προκηρύσσουν την προγραμματισμένη απεργία του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων σε όλη την χώρα.

Ως προς το ότι δεν όρισαν προσωπικό ασφαλείας, οι νομικοί σύμβουλοι των ναυτεργατικών σωματείων επεσήμαναν πως με βάση τη διεθνή νομοθεσία που διέπει τη Ναυτιλία που έχει κυρωθεί από την χώρα μας, αρμόδιος για τον ορισμό προσωπικού ασφαλείας στα πλοία είναι ο πλοίαρχος και ο Α μηχανικός κάθε καραβιού και όχι τα σωματεία των εργαζομένων…

Κανονικά θα απεργήσουν οι ναυτικοί

Πάντως, παρά το γεγονός ότι κρίθηκε παράνομη η απεργία, αυτό θα πραγματοποιηθεί κανονικά από τις 6 το πρωί της Πέμπτης, όπως ανακοίνωσαν τα ναυτεργατικά σωματεία.

Μάλιστα η προγραμματισμένη αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη, θα πραγματοποιηθεί μέσα στο λιμάνι, σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς ναυτικούς για να αποτραπούν οι διαπληκτισμοί με επιβάτες στους καταπέλτες των πλοίων, όπως συνέβη την περασμένη Πέμπτη στην απεργία που είχε κηρύξει ένα από τα 13 ναυτεργατικά σωματεία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ