Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022

«Βόμβα» Εισαγγελέα: Νέα ανάκριση για την εμπλοκή Μαρινάκη στο Noor1

Ζητά να γίνουν «φύλλο και φτερό» εταιρείες συμφερόντων του Μαρινάκη από την Οικονομική Αστυνομία και τις αμερικανικές αρχές

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Σε βάθος έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία αλλά και δικαστική συνδρομή από τις αμερικανικές αρχές για να διερευνηθεί η εμπλοκή εταιρειών συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στην χρηματοδότηση του κατάδικου Ευθύμιου Γιαννουσάκη για τη μεταφορά 3 τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor1, ζητά ο Εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου.

Ο εισαγγελικός λειτουργός επιστρέφει την πολύκροτη δικογραφία στον Ανακριτή που ήθελε να κλείσει την υπόθεση με «τυπικές κλήσεις» χωρίς καν τη λήψη απολογιών από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους συγκατηγορούμενους του, εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για τα κακουργήματα της συγκρότησης και εντάξεως σε εγκληματική οργάνωση, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, διακίνησης ναρκωτικών με τη μορφή της χρηματοδότησης, διαμετακόμισης, εισαγωγής, μεταφοράς, αγοράς, κατοχής, πώλησης, αποθήκευσης, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακινήσεως και διακινούν ναρκωτικές ουσίες.

Εκτός από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Capital συμφερόντων Μαρινάκη, Νικόλαος Συντυχάκης, ο δικηγόρος Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης, ο ναυτασφαλιστής Ηλίας Τσακίρης και οι Τούρκοι φερόμενοι ως αποστολείς και παραλήπτες των ναρκωτικών Ουνγκάν Οχράν ο οποίος κρατείται σε τουρκικές φυλακές, Νασί Σερίφ Ζιντάστι που καταζητείται και Φαρντίν Ριγκαμπάντι ο οποίος έχει εκδοθεί από την Αγγλία και έχει προφυλακιστεί στις φυλακές Κορίνθου.

Οι Μαρινάκης, Συντυχάκης, Μπαϊρακτάρης και Τσακίρης εμπλέκονται στην υπόθεση, καθώς διέθεσαν χρηματικά ποσά στην εταιρεία G Tankers του Ευθύμιου Γιαννουσάκη ο οποίος έχει καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor 1» (σ.σ. στο σπίτι της πρώην συζύγου του στη Φιλοθέη μεταφέρθηκε ένας τόνος ηρωίνης από το ναρκόπλοιο).

Ο πρόσφατα προαχθείς Εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου ζητά με έγγραφο του προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιώς, να διενεργηθεί συμπληρωματική ανάκριση και να μην οδηγηθεί στο αρχείο η υπόθεση για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους άλλους τρεις Έλληνες συγκατηγορούμενους του.

Ο κ. Τζορμπατζόγλου ζητά:

  • Να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από την Οικονομική Αστυνομία για τις αποστολές χρηματικών ποσών από την εταιρεία MCMP IL Maritime Capital Management Partners LLC με έδρα το Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών προς την εταιρεία G Tankers του Ευθύμιου Γιαννουσάκη, αλλά και από οιασδήποτε άλλη παρόμοια σε διακριτικό τίτλο εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται πως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι η εταιρεία συμφερόντων Μαρινάκη Capital Product Partners (CPLP).
  • Να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από το γραφείο στην Ελλάδα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος Homeland Security για να διακριβωθεί αν τα χρήματα που διατέθηκαν από την MCMP IL στην εταιρεία του Γιαννουσάκη, προέρχονται από μετακύληση κεφαλαίων από την εταιρεία του κατηγορούμενου Β. Μαρινάκη με την επωνυμία Capital Ship Management Corp στα πλαίσια της εισόδου της επιχείρησης του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
  • Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Alexander Clap που μένει μόνιμα στην Αθήνα για το ρεπορτάζ του στο περιοδικό The New Republic με τίτλο «The Vampire Ship» τον Οκτώβριο του 2020, σχετικά με το «Noor 1».
Δημοφιλείς Ειδήσεις  Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε άντρας που εκβίαζε την πρώην σύντροφό του με προσωπικές της φωτογραφίες

O Αμερικανός δημοσιογράφος φέρεται να αντάλλαξε email με τον Τούρκο καταζητούμενο Ζιντάστι ο οποίος του ανέφερε πως ο Γιαννουσάκης δρούσε μαζί με έναν Έλληνα τον οποίο αποκαλούσαν «Shishko», την τουρκική λέξη δηλαδή για το «χοντρός», τον οποίο συνάντησε μία φορά, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014, στο λόμπι του ξενοδοχείου Hilton Jumeirah στο Ντουμπάι, λίγες εβδομάδες πριν αναχωρήσει το «Noor1» από τα Εμιράτα μεταφέροντας την ηρωίνη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αμερικανού δημοσιογράφου, ο Ζιντάστι του επιβεβαίωσε πως ο άνθρωπος που γνώριζε ως «Shishko» είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με βάση φωτογραφία που του έστειλε.

Ο κ. Τσορμπατζόγλου ζητά να ληφθεί κατάθεση από τον Αμερικανό  δημοσιογράφο και να προσκομίσει ό,τι στοιχείο διαθέτει σχετικά με την εμπλοκή των κατηγορούμενων στη μεταφορά της ηρωίνης με το «Noor 1».

  • Να ερευνηθεί από την Οικονομική Αστυνομία αν τα χρηματικά ποσά που δόθηκαν από εταιρείες συμφερόντων του Μαρινάκη στο Γιαννουσάκη, αφορούν όντως πετρελεύσεις πλοίων του.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας ζητά να διερευνηθεί γιατί δεν αξιοποιήθηκε η εταιρεία Express Energy συμφερόντων του Μαρινάκη, αλλά η G Tankers του Γιαννουσάκη ο οποίος συμμετείχε λίγους μήνες αργότερα στη μεταφορά του φορτίου του «λευκού θανάτου».

  • Ως προς το ποσό των 622.000 ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή του υπεύθυνου της Capital και κατηγορούμενου Ν. Συντυχάκη στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, να ερευνηθεί αν η εταιρεία Capital Ship Management Corp διέθετε τραπεζικούς λογαριασμούς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γιατί εστάλη μέσω του πράκτορα της.

Το χρηματικό ποσό επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για έξοδα των πλοίων της εταιρείας στο εξωτερικό. Όμως αυτό επέστρεψε αυθημερόν στην Ελλάδα.

Ο Εισαγγελέας Εφετών Οδ. Τσορμπατζόγλου αναφέρει πως διερευνάται η πιθανή σχέση του ποσού των 622.000 ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή του Συντυχάκη στο αεροδρόμιο με τα 900 κιλά ηρωίνης που φέρεται ότι μεταφορτώθηκαν ανοικτά της Κρήτης από το πλοίο «Noor 1».

  • Να διαπιστωθεί αν από την 1-1-2011 και μετά είχαν διαβιβαστεί χρηματικά ποσά από εταιρείες συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη στην εταιρεία Hellenic Hull του συγκατηγορούμενου του Ηλία Τσακίρη ο οποίος διέθεσε 280.000 ευρώ στον Γιαννουσάκη ως ασφαλιστική κάλυψη ζημιών στο πλοίο «Grand Island» στις 6-9-2012.

Σύμφωνα με πραγματογνώμονα, το κόστος αποκατάστασης της ζημιάς κυμαίνεται από 1.500 έως 22.000 ευρώ, πολύ λιγότερα δηλαδή από τα 280.000 ευρώ που καταβλήθηκαν στην εταιρεία του Γιαννουσάκη…

Εξάλλου, δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διεθνείς απαιτήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ η βλάβη δεν αναφέρεται στα βιβλία του πλοίου τα οποία εξαφανίστηκαν…

Ο Ανακριτής… περιφρόνησε καταθέσεις μαρτύρων!

Στην 37σέλιδη παραγγελία του ο Εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου εκφράζει την απορία του γιατί περιφρόνησε την κατάθεση του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, με βάση τα όσα του είπε ο Γιαννουσάκης για την εμπλοκή του κατηγορούμενου Μαρινάκη στη διακίνηση ναρκωτικών και μάλιστα των τριών τόνων, με τα 900 κιλά να φέρονται να έχουν ξεφορτωθεί στην Κρήτη.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Στη φυλακή ο 70χρονος που βιαιοπράγησε κατά της 30χρονης συζύγου και της 8χρονης κόρης τους

Ο ανακριτής αμφισβήτησε ότι ο δημοσιογράφος είχε άδεια για την μαγνητοφώνηση της συνέντευξης.

Όμως ο εισαγγελέας τονίζει πως στο 21’09’’ της συνέντευξης του Γιαννουσάκη με τον Τριανταφυλλόπουλο, ενημερώνεται ότι η συζήτηση έχει καταγραφεί, δίνοντας την έγκριση του…

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην κατάθεση του Γιαννουσάκη στον λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη, για την εμπλοκή Μαρινάκη. Ο εισαγγελικός λειτουργός αμφισβητεί την κρίση του ανακριτή που δέχεται τον ισχυρισμό του κατάδικου ότι η κατάθεση αποτέλεσε προϊόν εκβιασμού.

Υπενθυμίζει δε πως με βάση τις καταθέσεις αυτές του Γιαννουσάκη στο λιμενικό, προέκυψαν οι επιβεβαιωμένες καταβολές χρηματικών ποσών στην εταιρεία του από τον Β. Μαρινάκη και τους άλλους κατηγορούμενους…

Το σημείωμα για τα 450 κιλά ηρωίνης στην Κρήτη

Ο κ. Τσορμπατζόγλου αμφισβητεί τον ανακριτή και ως προς ένα στοιχείο της δικογραφίας που δεν έλαβε υπόψιν.

Πρόκειται για σημείωμα που βρέθηκε από τον μεσεγγυούχο του πλοίου Γιώργο Αντωνάτο μέσα στο «Noor 1», όπου γίνεται αναφορά για 450 κιλά ναρκωτικών που επρόκειτο να παραδοθούν ανοικτά της Κρήτης.

Ο ανακριτής εξέφρασε την άποψη πως δεν χρησιμοποιείται ο γραπτός λόγος κατά τη διάπραξη τέτοιων εγκληματικών πράξεων, αν και ο έμπειρος λιμενικός Κωνσταντίνος Αγαπάκης κατέθεσε πως η χρήση σημειωμάτων έχει συμβεί στο παρελθόν και θα μπορούσε και στην παρούσα υπόθεση…

Ο ρόλος του Αιμίλιου Κοτσώνη

Ο Εισαγγελέας Εφετών Πειραιά αναφέρεται και στον πρώην συνεργάτη του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό, Αιμίλιο Κοτσώνη, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για τη μεταφορά των ναρκωτικών με το «Noor 1», αλλά απαλλάχθηκε από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο με «ελαχιστότατες αμφιβολίες».

Υπενθυμίζεται πως για την απαλλακτική δικαστική απόφαση, η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου έχει ασκήσει αναίρεση προκειμένου να ξαναδικαστεί ο Κοτσώνης και άλλοι κατηγορούμενοι με άλλους δικαστές.

Ο κ. Τσορμπατζόγλου διερωτάται πως ο Αιμίλιος Κοτσώνης, ένας έμπορος αυτοκινήτων, ανέπτυξε γρήγορα τις δραστηριότητες του στον Περσικό κόλπο και πέτυχε να χρησιμοποιηθεί το «Noor 1» του Γιαννουσάκη από τον πετρελαϊκό κολοσσό Horizon, χωρίς την υποστήριξη κανενός μεγαλοσχήμονα της παγκόσμιας ναυτιλίας…

Η παραγγελία του Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου για τις συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις, διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών για δικές του ενέργειες.

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών αναμένεται να επιστρέψει τη δικογραφία στον Ανακριτή Διαφθοράς που χειρίστηκε την υπόθεση Ιωάννη Πετρόπουλο ο οποίος την έκλεισε με «τυπικές κλήσεις».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Πετρόπουλος είχε υποβάλει αίτημα εξαίρεσης από τη διερεύνηση της υπόθεσης Μαρινάκη για «λόγους ευπρέπειας» και «υπόνοια μεροληψίας», καθώς ο πατέρας του υπήρξε αθλητικός εισαγγελέας και είναι Ολυμπιακός.

Το αίτημα εξαίρεσης είχε απορριφθεί και ο Ανακριτής Διαφθοράς συνέχισε τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πισπιρίγκου: Στα άκρα η κόντρα των δικηγόρων!

Οργισμένες ανακοινώσεις, αλληλοκατηγορίες και απειλές για ραντεβού στα δικαστήρια περιγράφουν πλέον την εκρηκτική σχέση...

Ειδικό Δικαστήριο: Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου εκθέτει την Ελένη Ράικου

Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, κατέθεσε σήμερα κατά την 20η ημέρα...

«Χείμαρρος» ο Bαξεβάνης στη νέα κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο

Νέα πυρά κατά της Εισαγγελέα Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, εκτόξευσε ο Kώστας Βαξεβάνης, στο πλαίσιο...

Στη φυλακή ο 70χρονος που βιαιοπράγησε κατά της 30χρονης συζύγου και της 8χρονης κόρης...

Με «συνοπτικές διαδικασίες» οδηγήθηκε στη φυλακή ο 70χρονος, ο οποίος την Παρασκευή καταγγέλθηκε από...

Προφυλακιστέος ο 27χρονος που είχε συλληφθεί στα Προσφυγικά

Τον δρόμο για την φυλακή πήρε προσωρινά ο 27χρονος ο οποίος είχε συλληφθεί την...

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε άντρας που εκβίαζε την πρώην σύντροφό του με προσωπικές της φωτογραφίες

Την δικαίωση για την περιπέτεια που πέρασε καθώς έπεσε θύμα revenge porn από πρώην...

Εξελίξεις στη δίκη με «άρωμα» Ρουμπάτη – Κατηγορούμενοι αστυνομικοί και δικηγόροι

Απρόσμενη τροπή πήρε η δίκη στο Β’ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθήνας με κατηγορούμενους πρώην...

Ένοχη η 47χρονη βρεφονηπιοκόμος που καταγγέλθηκε για ξυλοδαρμούς μικρών παιδιών

Ποινή φυλάκισης 3 ετών και 9 μηνών, χωρίς αναστολή, επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο...

Ισόβια στον 55χρονο που δολοφόνησε την 43χρονη γυναίκα του στη Λάρισα

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε...

Ελεύθερος με όρους δημοτικός αστυνομικός που κατηγορείται για απόπειρα βιασμού ιερόδουλης

Μια ακόμη απόδειξη του γεγονότος ότι οι άνθρωποι του νόμου «πέφτουν στα μαλακά» στα...

Νέο «χαστούκι» στον Μητσοτάκη για το νομοσχέδιο παρακολουθήσεων – Έντονη αντίδραση της Αρχής Προστασίας...

Έντονη είναι η αντίδραση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη...

«Εμπλοκή» στην υπόθεση της γονικής μέριμνας της μικρής Λυδίας

Και «ξαφνικά», η υπόθεση της γονικής μέριμνα της μικρής Λυδίας, κόρης της Καρολάιν Κράουτς,...

Απάντηση Ντογιάκου στον Τζαβάρα: «Οι εισαγγελείς δεν κάθονται και δεν ”κλώθουν”»

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος χαρακτηρίζει «εντελώς άστοχες και άδικες» τις χθεσινές...

Σοκάρει μάρτυρας της δίκης για το Μάτι: «Ο αδερφός μου θα είχε σωθεί αν...

«Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός εκείνη τη μέρα», κατέθεσε

Στις 21 Δεκεμβρίου θα απολογηθεί η Ρ. Πισπιρίγκου για τους θανάτους της Μαλένας και...

Τα κατάφερε τελικά η Ρούλα Πισπιρίγκου και πήρε τη τρίτη - κατά σειρά -προθεσμία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαριέτα Φουρεράι: Είδαμε για πρώτη φορά την μητέρα της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης...

Δωρεά στην Κιβωτό του Κόσμου μονοκατοκία στον Υμηττό από 91χρονη με… άνοια!

Σοκάρουν οι καταγγελίες των συγγενών της ηλικιωμένης - Μια κυρία και ένας νεαρός πήγαν στο σπίτι της

«Φιλανθρωπική» μπίζνα του Λούλη με την «Κιβωτό»

To «κουτί της Πανδώρας» άνοιξε και πλέον οι αποκαλύψεις...

NEWSROOM