Εγκύκλιος Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις ανάδοχες οικογένειες

Τι πρέπει να κάνουν οι Εισαγγελείς Ανηλίκων στην αναδοχή εγκαταλελειμμένων παιδιών

Must Read

Την αδιαφορία των φυσικών γονέων προς τα παιδιά τους που έχουν εγκαταλειφθεί σε ιδρύματα ή νοσοκομεία, επιχειρεί να αντιμετωπίσει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη που είναι αρμόδια για την εποπτεία επί των υποθέσεων που αφορούν στην Προστασία, Παραβατικότητα, Θυματοποίηση και Επιμέλεια Ανηλίκων.

Με εγκύκλιο της προς τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας επισημαίνει «ζητήματα σχετικά με την αναδοχή, την υιοθεσία και τη διαδικασία αφαίρεσης της γονικής μέριμνας/επιμέλειας των ανηλίκων από τους γονείς ή από τους ασκούντες την επιμέλεια αυτών».

Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από το 2020, οι εισαγγελείς ανηλίκων μπορούν να αναθέτουν σε υποψήφιους γονείς την αναδοχή παιδιών που έχουν εγκαταλειφθεί σε νοσοκομεία της χώρας.

Όπως επισημαίνει η κυρία Αδειλίνη προς τους συναδέλφους της, οι Περιφέρειες της χώρας διαθέτουν πλέον μητρώο υποψηφίων ανάδοχων γονέων από το οποίο οι εισαγγελείς μπορούν να εντοπίσουν τα ζευγάρια που είναι υποψήφια για αναδοχή.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο εισαγγελέας κρίνει ότι οι φυσικοί γονείς του παιδιού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα της γονικής μέριμνας και επίκειται άμεσος κίνδυνος για τη σωματική ή ψυχική υγεία του παιδιού, μπορεί να λαμβάνει «κάθε πρόσφορο κατά την κρίση του μέτρο, ακόμη και την αφαίρεση της επιμέλειας από τους γονείς του ανηλίκου, ο οποίος φιλοξενείται με εισαγγελική εντολή στο νοσοκομείο χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και την  επείγουσα τοποθέτησή του σε υποψήφιους αναδόχους γονείς».

Στην ίδια εγκύκλιο η κυρία Αδειλίνη επισημαίνει πως στις περιπτώσεις βρεφών που έχουν γεννηθεί σε δημόσια νοσοκομεία και είτε έχουν εγκαταλειφθεί από τη μητέρα είτε εκείνη είναι χρήστης ουσιών, ο εισαγγελέας θα πρέπει να διατάζει έρευνα για την αναζήτηση της φυσικής μητέρας του παιδιού και εφόσον κρίνει ότι η επιμέλεια του θα πρέπει να ανατεθεί σε  υποψήφιους αναδόχους γονείς, να τους αναζητεί από το σχετικό μητρώο των Περιφερειών της χώρας.

Με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται, ο κοινωνικός λειτουργός της Περιφέρειας υποβάλλει τον πλήρη φάκελο στον εισαγγελέα με τα δικαιολογητικά που προβλέπει ο Ν. 4538/2018 και ο εισαγγελέας αφού ορίσει ανάδοχο γονέα, καταθέτει αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο και ζητάει την αφαίρεση της επιμέλειας από τους φυσικούς γονείς και την ανάθεσή της στους υποψήφιους ανάδοχους γονείς.

«Με τον τρόπο αυτό το βρέφος τοποθετείται απευθείας από το μαιευτήριο στην οικογένεια, λίγες εβδομάδες μετά τη γέννησή του και ελαχιστοποιείται το χρονικό διάστημα παραμονής του σε ιδρυματικό περιβάλλον», επισημαίνει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ας σημειωθεί πως η διαδικασία αυτή δεν υπήρχε στο παρελθόν, με αποτέλεσμα εγκαταλελειμμένα παιδιά να παραμένουν σε βρεφοκομεία και νοσοκομεία μέχρι και τα 8 τους έτη σε βρεφοκομεία και νοσοκομεία…

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εγκύκλιο και στις περιπτώσεις παιδιών όπου φορείς παιδικής προστασίας εμφανίζονται απρόθυμοι να τα υποδεχθούν διότι παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς, με «αποτέλεσμα τη μακροχρόνια παραμονή τους σε παιδιατρικές ή παιδοψυχιατρικές κλινικές χωρίς να έχουν ανάγκη νοσηλείας, κάποιες φορές με αστυνομική φύλαξη, με όποια προβλήματα αυτό συνεπάγεται».

Η κυρία Αδειλίνη τονίζει πως το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την τήρηση μητρώου από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) σε συνεννόηση με τον Εισαγγελέα Ανηλίκων.

Διαβάστε την εγκύκλιο της αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για ζητήματα σχετικά με την αναδοχή, την υιοθεσία και τη διαδικασία αφαίρεσης της γονικής μέριμνας/επιμέλειας των ανηλίκων από τους γονείς:

egiklios_adelini

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This