Σάββατο 24/7/2021

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το κοινό όριο ύψους για άνδρες και γυναίκες στις Σχολές της ΕΛΑΣ

Με το ελάχιστο ύψος του 1,70 μ. αποκλείεται η πλειοψηφία των γυναικών υποψηφίων

Τη διάκριση σε βάρος των γυναικών υποψηφίων για εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της ΕΛΑΣ, λόγω της προϋπόθεσης του ελάχιστου ύψους του 1,70 μ. ανεξαρτήτως φύλου, διαπίστωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας έκρινε πως το κοινό όριο ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες υποψήφιους στο διαγωνισμό εισαγωγής στις σχολές της Αστυνομίας, “αφενός, περιάγει σε μειονεκτική θέση πολύ μεγαλύτερο αριθμό γυναικών σε σύγκριση με τους άνδρες και, αφετέρου, δεν παρίσταται πρόσφορη και αναγκαία για την επίτευξη του θεμιτού σκοπού τον οποίο επιδιώκει”.
Το δικαστήριο έλαβε υπόψιν του δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία ο μέσος όρος ύψους των ανδρών ηλικίας 18-24 ετών ανέρχεται σε 1,77-1,78 μ., ενώ των γυναικών ίδιας ηλικίας σε 1,63 μ.
Εξάλλου, ύψος χαμηλότερο του 1,70 μ. έχει ανεξαρτήτως ηλικίας το 20% των ανδρών.
Αντιστρόφως ανάλογο είναι το ύψος των γυναικών, καθώς πάνω από 1,70 μ. είναι το ύψος του 19% του γυναικείου πληθυσμού και άρα αποκλείονται εν δυνάμει περισσότερο οι γυναίκες υποψήφιες…
Επιπρόσθετα το ΣτΕ διαπίστωσε πως δεν προκύπτουν “αποχρώντες λόγοι, συνδεόμενοι με ειδικές απαιτήσεις των εκτελουμένων από το αστυνομικό σώμα καθηκόντων ή τις συνθήκες άσκησης αυτών, οι οποίοι να υπαγορεύουν ως αναγκαίο προσόν για τις γυναίκες υποψήφιες, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας, το συγκεκριμένο, κοινό για τα δύο φύλα και σημαντικά υψηλότερο του γυναικείου μέσου όρου ύψους ανάστημα”.
Κατά τη συγκλίνουσα γνώμη δύο Συμβούλων και δύο Παρέδρων του δικαστηρίου, η επίμαχη ρύθμιση του κοινού ελάχιστου ύψους, αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, διότι, επιδιώκει το θεμιτό σκοπό (συνδρομή σωματικών ικανοτήτων δύναμης, ταχύτητας, αλτικότητας και αντοχής, ευλόγως συνδεόμενων με τα συνήθη νόμιμα καθήκοντα του Αστυνομικού), αλλά δεν εξυπηρετείται ο σκοπός, καθώς οι ως άνω σωματικές ικανότητες δεν συνδέονται κατ’ ανάγκη με ορισμένο ελάχιστο ανάστημα, ούτε είναι αυτονόητο ότι τις στερούνται όσοι δεν έχουν το ανάστημα αυτό…

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • ΣτΕ

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ