Παρασκευή 17/9/2021

Άρειος Πάγος: «Όχι» στη μονιμοποίηση των εκτάκτων καθηγητών ΤΕΙ

Ομόφωνα το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς αλλά έκτακτες ανάγκες...

Δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά έκτακτες και άρα δεν μπορούν να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Αυτό έκρινε σε πλήρη Ολομέλεια ο Άρειος Πάγος σχετικά με τους έκτακτους καθηγητές των ΤΕΙ, αν και κατά το παρελθόν υπήρξαν αντίθετες αποφάσεις Εργατικών Τμημάτων του ανωτάτου δικαστηρίου.

Όπως έκρινε ο Άρειος Πάγος, οι έκτακτοι καθηγητές δεν παρέχουν εξαρτημένη εργασία, αν και εργάζονται επί 20 ή και 30 ακόμη έτη με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου…

Ομόφωνα τα μέλη της πλήρους Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έκριναν πως οι συμβάσεις με τις οποίες παρέχει το διδακτικό και ερευνητικό του έργο το επί συμβάσει προσωπικό των ΤΕΙ, δεν είναι, ούτε υποκρύπτουν, σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, «δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ανωτέρω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες τους (κάλυψη αναγκών λόγω αδειών των τακτικών καθηγητών, κενών θέσεων λόγω συνταξιοδοτήσεων μέχρι να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία κάλυψής τους με τακτικό προσωπικό κ.λπ.)».

Επισημαίνεται δε πως οι εν λόγω διδάσκοντες «δεν υποβάλλονται κατά την εκτέλεση του έργου τους αυτού, ενόψει της φύσης του, σε ιδιαίτερη δέσμευση και εξάρτηση από τον εργοδότη (ΤΕΙ), που να δικαιολογεί την ειδική προστασία τους από το εργατικό δίκαιο».

Πάντως, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, ο Άρειος Πάγος αφήνει και ένα… παράθυρο μονιμοποίησης, καθώς «επί συνάψεως αλλεπάλληλων συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, εάν δεν δικαιολογείται η συμφωνηθείσα περιορισμένη διάρκεια αυτών, θεωρείται ότι έχει καταρτισθεί ενιαία σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου».

Ας σημειωθεί πως η απόφαση της Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου ανατρέπει προηγούμενες αποφάσεις που είχε εκδώσει το Β2 Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο είχε κρίνει ότι το οι συμβασιούχοι διδάσκοντες στα ΤΕΙ παρέχουν την εργασία του στο πλαίσιο ενιαίας σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

Το όλο ζήτημα, ωστόσο, παραπέμφθηκε το 2018 στην Ολομέλεια με το ερώτημα αν οι διδάσκοντες εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ παρέχουν εξαρτημένη εργασία, ώστε οι συμβάσεις τους να αναγνωριστούν ως μία ενιαία σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.

Η απόφαση που ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα, ελήφθη χωρίς να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εφόσον ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός της σύμβασης εργασίας αποτελεί αντικείμενο της δικαιοδοτικής λειτουργίας των εθνικών δικαστηρίων και στην κρινόμενη περίπτωση διαπιστώνεται από αυτά ότι οι ανωτέρω διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν υποκρύπτουν ενιαία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, δεν συντρέχει περίπτωση και προσφυγής στις διατάξεις της κοινοτικής Οδηγίας 1999/70/ΕΚ», αναφέρει σχετικά η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ