Σέιχ Σου: Παρέμβαση εισαγγελέα για τις επιστολές του δημάρχου Νεάπολης – Συκεών περί ελλιπών μέτρων προστασίας

Επιτακτική η ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο και διαρκές σχέδιο προστασίας του δάσους, για γενναίες χρηματοδοτήσεις και διαφανείς διαδικασίες

Must Read

Διαδικασία ποινικής δίωξης σε βάρος παντός υπευθύνου κίνησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις επιστολές του δημάρχου Νεάπολης – Συκεών Σίμου Δανιηλίδη στον πρωθυπουργό, σε υπουργούς και αρμόδιους φορείς διαχείρισης και προστασίας του δάσους, στις οποίες έκανε λόγο για ελλιπή προστασία του Σέιχ Σου.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε, αφορά σε ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος για υποβάθμιση περιβάλλοντος και παρεμπόδιση αποτροπής κινδύνου, με τον κύκλο της επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης να ανοίγει άμεσα με τις πρώτες καταθέσεις μαρτύρων.

Μάλιστα, χτες, Τετάρτη 18 Αυγούστου, ενώπιον του Πταισματοδίκη βρέθηκε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος, συνοδευόμενος από την επιστημονική συνεργάτιδα του δήμου και δικηγόρο Ελένη Λιανού, εξετάστηκε ως βασικός μάρτυρας. Στη σχεδόν δίωρη κατάθεσή του, ο δήμαρχος ανέδειξε σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα με την πλημμελή προστασία του Σέιχ Σου, όπως άλλωστε το περιέγραψε γλαφυρότατα στις επιστολές και τις δημόσιες παρεμβάσεις του.

Στην κατάθεσή του ο Σίμος Δανιηλίδης έκανε λόγο -μεταξύ άλλων- για «μπαρουταποθήκη που είναι έτοιμη να εκραγεί, όσο παραμένουν στην καρδιά του δάσους τα αποξηραμένα κλαδιά – κατάλοιπα της υλοτόμησης», τονίζοντας την «ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο και διαρκές σχέδιο προστασίας του δάσους, για γενναίες χρηματοδοτήσεις και διαφανείς διαδικασίες».

Κανένα περιθώριο αδράνειας

«Η ιστορία των πυρκαγιών στη χώρα μας είναι άκρως διδακτική και δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να αδρανεί ούτε δευτερόλεπτο. Τα δάση είναι η ζωή μας και μια οργανωμένη και πλήρως συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει όχι μόνο να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των δασών αλλά άμεσης και αποτελεσματικής διαχείρισης των κρίσεων και των πυρκαγιών. Το σύνολο του κρατικού μηχανισμού οφείλει να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, όχι μόνο να επεμβαίνει έγκαιρα στην περίπτωση πυρκαγιών ή άλλων ακραίων φυσικών φαινομένων, αλλά πρωτίστως να αναπτύσσει πολιτικές πρόληψης. Δυστυχώς στη χώρα μας όλα αυτά είναι υπό αμφισβήτηση και ίσως η δαμόκλεια σπάθη της Δικαιοσύνης μπορεί να αναδείξει τις ευθύνες του κάθε εμπλεκόμενου φορέα και Οργανισμού», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Να σημειωθεί ότι η τελευταία επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εστάλη στις αρχές του περασμένου Ιουνίου (13299/7.6.2021) και ταυτόχρονα στην πολιτική ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, στον υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, στον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο-Ευάγγελο Αραβώση, στον υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον υφ. Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, στους αρχηγούς των κομμάτων, στους βουλευτές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, στον προϊστάμενο Δ/νσης Δασών Ν. Θεσσαλονίκης, στην προϊσταμένη Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, στον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, στους δημάρχους Ν. Θεσσαλονίκης και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

*φωτό αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This