Noor1: Μάρτυρας-«κλειδί» για την εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη

Τι λέει ο Αμερικανός δημοσιογράφος που αντήλλαξε email με τον Τούρκο φερόμενο ως αποστολέα του φορτίου της ηρωίνης που υπέδειξε τον εφοπλιστή

Must Read

Σε μάρτυρα-«κλειδί» στη δικογραφία που αφορά την τυχόν εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη στην πολύκροτη υπόθεσης μεταφοράς μέχρι 3 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», εξελίσσεται ο Αμερικανός δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ ο οποίος αποκάλυψε σε ρεπορτάζ του πώς ο φερόμενος ως Τούρκος αποστολέας του φορτίου του «λευκού θανάτου» Σερίφ Ζιντάστι, υπέδειξε τον εφοπλιστή ως εμπλεκόμενο μαζί με τον ήδη καταδικασθέντα σε 18 έτη κάθειρξη Ευθύμιο Γιαννουσάκη.

Από το σπίτι της πρώην συζύγου του Γιαννουσάκη στη Φιλοθέη πέρασε σχεδόν ένας τόνος ηρωίνης από το «Noor 1» τον Ιούνιο του 2014, όταν το πλοίο έδεσε στην Ελευσίνα.

Η εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του έγκειται στα εμβάσματα εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων που εστάλησαν τμηματικά στην εταιρεία του Γιαννουσάκη στο Ντουμπάι, G Tankers, πριν ξεκινήσει το πλοίο με το φορτίο του θανάτου.

Πρόκειται για εμβάσματα τα οποία δεν δικαιολογούνται, καθώς δεν υπήρχε καμία συμβατική σχέση του εφοπλιστή και των συνεργατών του με τον Ευθύμιο Γιαννουσάκη.

Ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης.

Ο ισχυρισμός του εφοπλιστή πως τα χρήματα δόθηκαν για πετρελεύσεις πλοίων του, δεν είχε πείσει την πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα η οποία άσκησε σε βάρος του ίδιου και των συνεργατών του κακουργηματικές διώξεις μεταξύ των οποίων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, χρηματοδοτώντας τη μεταφορά του φορτίου της ηρωίνης με το «Noor One».

Επί 3,5 χρόνια που διερευνάται η υπόθεση από τρεις Ανακριτές Διαφθοράς Πειραιά, δεν είχε προστεθεί κανένα νέο στοιχείο, παρά μόνο αυτό της κατάθεσης του μάρτυρα Βασίλειου Γεωργιάδη στο ελληνικό προξενείο στα Εμιράτα που κατονόμασε έξι πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και συνεργάτη του Β. Μαρινάκη ως άμεσα εμπλεκόμενους στη μεταφορά των ναρκωτικών.

Μάλιστα ο μάρτυρας ζητούσε από τον πρώην Ανακριτή Διαφθοράς να κληθούν να καταθέσουν συγκεκριμένα πρόσωπα για να αποδείξει αυτά που λέει, αλλά και να κληθεί εκ νέου ο ίδιος να προσκομίσει συμπληρωματικά στοιχεία.

Όμως δεν πρόλαβε, καθώς βρέθηκε νεκρός τον περασμένο Σεπτέμβριο στο σπίτι του στο Ντουμπάι, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Ήταν ο 10ος κατά σειρά νεκρός που σχετίζεται με την υπόθεση του «Noor 1».

Ο νέος μάρτυρας-«κλειδί»

Ο Αλεξάντερ Κλαπ, Αμερικανός δημοσιογράφος με έδρα στην Αθήνα που δημοσιεύει ρεπορτάζ στη βρετανική εφημερίδα The Guardian και στο διπλωματικό περιοδικό Foreign Policy, είναι ο νέος μάρτυρας που καλείται να καταθέσει ενώπιον του νέου Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ελευθέριου Καλτάκη, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, με βάση την σχετική εντολή του Εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου, ο οποίος ζητούσε επί λέξει:

«Να λάβετε ένορκη κατάθεση από τον Αμερικανό δημοσιογράφο Alexander Clap από τον οποίο, να ζητηθεί να προσκομίσει ό,τι στοιχεία διαθέτει αναφορικά με την ερευνώμενη υπόθεση και ειδικότερα οιαδήποτε email ή άλλου είδους αποτυπωμένες επικοινωνίες, από τις οποίες να προκύπτουν σαφή συμπεράσματα περί της εμπλοκής οιουδήποτε εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων Ευάγγελου Μαρινάκη, Ευάγγελου Μπαιρακτάρη, Νικολάου Συντυχάκη και Ηλία Τσακίρη στον σχεδιασμό, στην προετοιμασία, στη χρηματοδότηση και διαπραγμάτευση της ερευνώμενη υπόθεσης».

Αφορμή για την συμπληρωματική ανάκριση είχε αποτελέσει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Αμερικανού δημοσιογράφου στο αμερικανικό περιοδικό «The New Republic» τον Σεπτέμβριο του 2020 σχετικά με την υπόθεση του «Noor 1», το οποίο περιείχε επικοινωνία του Κλαπ με email με τον φερόμενο ως αποστολέα του φορτίου της ηρωίνης Τούρκο ιρανικής καταγωγής Σερίφι Ζιντάστι ο οποίος υπέδειξε ως συνεργάτη του καταδικασθέντα Ευθύμιο Γιαννουσάκη, τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Βαγγέλης Μαρινάκης

Ας σημειωθεί πως ανάμεσα στους 10 νεκρούς για την υπόθεση του ναρκόπλοιου, περιλαμβάνεται η κόρη του Ζιντάστι σε μια δολοφονική ενέργεια που προορίζονταν για τον ίδιο τον Ζιντάστι στην Τουρκία, με άλλους εμπλεκόμενους να τον θεωρούν υπεύθυνο για την εξιχνίαση της υπόθεσης από τις ελληνικές αρχές, όταν το «Noor 1» έφτασε στην Ελευσίνα.

Υπενθυμίζεται πως εναντίον του Ζιντάστι εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης στο πλαίσιο της δικογραφίας που εκκρεμεί στον Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά.

Η συνάντηση Ζιντάστι-«Χοντρού» στο Ντουμπάι

Ο Αλεξάντερ Κλαπ ανέφερε σχετικά στο ρεπορτάζ του για την επικοινωνία του με τον καταζητούμενο με διεθνές ένταλμα σύλληψης Ζιντάστι:

«Επί μήνες μού έστελνε emails από μια άγνωστη περιοχή της Μέσης Ανατολής για τη ζωή του, τον φίλο του Mohammed Diesel και από όσα γνωρίζει για την άφιξη του πλοίου στις ελληνικές ακτές, επιμένει, αυτό οδήγησε στη δολοφονία της κόρης του.

Ο Zindashti ποτέ δεν ανέφερε τίποτα για τη διακίνηση της ηρωίνης ή για τους φόνους που κατηγορείται ότι διέταξε. Αλλά ήταν ξεκάθαρος για ένα πράγμα: ο Γιαννουσάκης, τον οποίο τον γνώρισε μόνο με το παρατσούκλι του «Μάκης», δεν δρούσε μόνος του. Πίσω του ήταν ένας Έλληνας τον οποίο ο φίλος του ο Diesel αποκαλούσε «Shishko», την τουρκική λέξη δηλαδή για το «χοντρός».

«Άκουγα συχνά το όνομα του Shishko όταν ο Diesel και ο Μάκης (Γιαννουσάκης) συζητούσαν» μου είπε ο Zindashti. Μου είπε επίσης ότι συνάντησε τον Shishko μία φορά, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014, στο λόμπι του ξενοδοχείου Hilton Jumeirah στο Ντουμπάι. Επρόκειτο για μια συνάντηση για το «Noor 1», το οποίο θα αναχωρούσε λίγες εβδομάδες αργότερα.

Ο Γιαννουσάκης μού επιβεβαίωσε αυτή τη συνάντηση, συμπεριλαμβανομένων και την ημερομηνία που ανέφερε ο Zindashti ότι συνέβη και την τοποθεσία. Ωστόσο ο Γιαννουσάκης ισχυρίστηκε ότι δεν ξέρει κανέναν με το προσωνύμιο Shishko.

Έστειλα στον Zindashti πολλές φωτογραφίες μεγαλόσωμων Ελλήνων με μούσια ρωτώντας τον να μου επιβεβαιώσει αν μέσα σε αυτούς αναγνωρίζει τον άνθρωπο που γνώριζε ως Shishko. Η φωτογραφία που μου έστειλε πίσω ήταν αυτή του Μαρινάκη. «Τον θυμάμαι επειδή ήταν πραγματικά πολύ χοντρός. Αν ήταν κανονικός, πιθανότατα δεν θα μου τραβούσε την προσοχή» είπε. «Επαναλαμβάνω, ήταν πραγματικά χοντρός» σχολίασε χαρακτηριστικά».

Στο ίδιο ρεπορτάζ o Κλαπ αναφέρει πως συναντήθηκε με τον Γιαννουσάκη όταν ήταν κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο Γιαννουσάκης που είχε νοικιάσει το «Noor 1» από το 2012, του είπε πως μια από τις πρώτες επαφές που έκανε στο Ντουμπάι ήταν με τον Ιρανό Κούρδο Mohammed Diesel με τον οποίο ξεκίνησαν να κάνουν δουλειές μαζί. Ο Γιαννουσάκης θα έστελνε το «Noor 1» στο Ιράν, όπου θα αγόραζε καύσιμα σε καλύτερες τιμές από τους ψαράδες. Πούλησε αυτό το φορτίο στον Diesel, ο οποίος βρήκε αγοραστές που το αγόρασαν σε υψηλότερη τιμή.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Αμερικανού δημοσιογράφου, στις αρχές του 2013, έπειτα από έναν χρόνο κατά τον οποίο απασχολούνταν με το εμπόριο καυσίμων, αποφάσισαν να ασχοληθούν με την ηρωίνη. «Ο Diesel είχε πολλές επαφές στο Πακιστάν και στην αγορά της ηρωίνης» φέρεται να του είπε ο Γιαννουσάκης. «Και είχε και αυτόν τον φίλο, με το όνομα Zindashti, που είχε πελάτες στην Ευρώπη».

Ο Diesel έκανε αρκετά ταξίδια εκείνο το καλοκαίρι στην Κωνσταντινούπολη ώστε να βρει τα 20 εκατομμύρια ευρώ από τους Κούρδους χρηματοδότες για την αγορά του φορτίου των ναρκωτικών.

Οι συναντήσεις Γιαννουσάκη με Ζιντάστι και Μαρινάκη στο Ντουμπάι

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Αμερικανός δημοσιογράφος, ο Γιαννουσάκης φέρεται να παραδέχτηκε πως από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2014, μια σειρά από συναντήσεις έγιναν μεταξύ των ανθρώπων-«κλειδιά» συμπεριλαμβανομένων του Ζιντάστι, του Ντίζελ και του ίδιου του Γιαννουσάκη σε λόμπι ξενοδοχείων γύρω από την περιοχή Palm Jumeirah στο Ντουμπάι. Σε αυτές τις συναντήσεις, φέρεται οι συνέταιροι να καθόρισαν τον διαχωρισμό των κερδών και τη διανομή της ηρωίνης στη δυτική Ευρώπη από την Ελλάδα.

Εξάλλου, ο Γιαννουσάκης ισχυρίζεται ότι ο Μαρινάκης τον επισκέφτηκε στο Ντουμπάι το καλοκαίρι πριν την αναχώρηση του «Noor 1» για την Ελλάδα. Συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο Burj al Arab, μαζί με τους παράγοντες στους οποίους ο Γιαννουσάκης και ο Diesel πουλούσαν πετρέλαιο.

Noor1 Γιαννουσάκης Μαρινάκης

Στοιχεία του ρεπορτάζ για τον Μαρινάκη

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρονται ακόμα τρία στοιχεία για την πολύκροτη υπόθεση της εμπλοκής Μαρινάκη στο «Noor 1» που χειρίζεται ο Ανακριτής Διαφθοράς Ελ. Καλτάκης:

  • Στις τηλεφωνικές συνομιλίες για τα στημένα παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μέσω ενός πακιστανικού τηλεφώνου που ήταν καταχωρημένο στον Fataul Haque, (fataul ακούγεται στα ελληνικά ως «αυτός που τα τρώει όλα»), τον Μάιο του 2012, τον μήνα που ο Γιαννουσάκης απέκτησε το «Noor 1», ο Μαρινάκης έλαβε ένα γραπτό μήνυμα από τον Αιμίλιο Κοτσώνη που εξηγούσε ότι το καράβι είναι έτοιμο και ότι το μόνο που χρειαζόταν ήταν το «πράσινο φως» ώστε «να ξεκινήσει αυτό το πράγμα».

Ο Αιμίλιος Κοτσώνης ήταν συνεργάτης του Μαρινάκη στον Ολυμπιακό αλλά και στο Ντουμπάι, ο οποίος είχε καταδικαστεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο για την υπόθεση του «Noor 1» αλλά αθωώθηκε με ελαχιστότατες αμφιβολίες σε δεύτερο βαθμό… Εναντίον της απαλλακτικής απόφασης έχει ασκηθεί αναίρεση που εκκρεμεί η εξέταση της στον Άρειο Πάγο.

Τους επόμενους μήνες, οι συνομιλίες του Μαρινάκη που παρακολουθούνταν περιλάμβαναν κρυπτογραφημένες αναφορές, όπως «ο Ιρανός ψαράς», «η μικρή δουλειά», «μια μεγάλη εταιρεία εκεί πέρα». «Εγώ με όλα αυτά τα πράγματα… Προσοχή. Δεν θέλω να πιαστώ με αυτά τα πράγματα καθόλου» είπε στον Κοτσώνη κάποια στιγμή.

  • Το 2013 ο επιχειρηματικός συνέταιρος του Γιαννουσάκη στον Πειραιά ίδρυσε μια εταιρεία offshore με τελικό σκοπό να τη χρησιμοποιήσει ως «πλυντήριο» για τα κέρδη από το «Noor 1».
  • Στο ρεπορτάζ ο Αλεξάντερ Κλαπ αναφέρεται και στη συνέντευξη που είχε ο Γιαννουσάκης με τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο η οποία περιλαμβάνεται στη δικογραφία που χειρίζεται ο κ. Καλτάκης, στην οποία γίνεται αναφορά ότι η ποσότητα της ηρωίνης ήταν 3 τόνοι και όχι 2,1 που βρέθηκαν από τις αρχές στο σπίτι του Γιαννουσάκη και σε κρυψώνες στο Κορωπί.

Το υπόλοιπο φορτίο φέρεται να ξεφορτώθηκε στην Κρήτη.

Επίσης, επισημαίνει ότι μέσα στο ναρκόπλοιο βρέθηκε μια λευκή κόλλα χαρτί με την ημερομηνία 26 Μαΐου 2014 -τη μέρα που το «Noor 1» βρισκόταν στη Διώρυγα του Σουέζ στην οποία αναγράφεται: «Κύριε Γιαννουσάκη, περιμένω 450 κιλά σκόνης. Παρακαλώ πείτε μας την ημερομηνία και το σημείο συνάντησης νότια της Κρήτης. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας. Master Jack». Κάτω από το κείμενο υπάρχει η στάμπα ενός πλοίου με το όνομα «Seychelles Prelude».

Η συνομιλία Γιαννουσάκη-Τριανταφυλλόπουλου και το σημείωμα περιλαμβάνονται στη δικογραφία που ερευνά ο Ανακριτής Διαφθοράς Πειραιά.

Μαρτυρίες για 3 και όχι 2,1 τόνους ηρωίνης που μετέφερε το «Noor1»

Το νέο στοιχείο που δεν περιλαμβάνεται στη δικογραφία που χειρίζεται ο κ. Καλτάκης και θα μπορούσε να ρίξει φως με την κατάθεση του ο Αμερικανός δημοσιογράφος, είναι η αναφορά στο ρεπορτάζ του πως οι τρεις τόνοι επιβεβαιώνονται και από άλλους μάρτυρες που ανακρίθηκαν στην Τουρκία.

Στο ρεπορτάζ του αναφέρει σχετικά:

«Μάρτυρες που ανακρίθηκαν στην Κωνσταντινούπολη χρόνια νωρίτερα είχαν μπερδέψει τις αρχές, επιμένοντας και αυτοί ότι ήταν τρεις -και όχι δύο- οι τόνοι της ηρωίνης που μεταφέρθηκαν προς την Ευρώπη, σύμφωνα με επίσημα ντοκουμέντα της τουρκικής αστυνομίας, τα οποία αποκαλύφθηκαν από έναν δημοσιογράφο που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του».

Τα στοιχεία αυτά καθώς και τα email με τον Ζιντάστι, θα κληθεί να καταθέσει ο Αλεξάντερ Κλαπ στον Ανακριτή Διαφθοράς ώστε να ριχτεί άπλετο φως στην πολύκροτη υπόθεση που εκκρεμεί εδώ και 3,5 χρόνια και να διακριβωθεί η εμπλοκή ή μη του Βαγγέλη Μαρινάκη στη μεταφορά του μεγαλύτερου φορτίου ηρωίνης που έφτασε ποτέ στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This