«Noor 1»: Κατέθεσαν Αμερικανός δημοσιογράφος και λιμενικός για την εμπλοκή Μαρινάκη

Σε εξέλιξη η συμπληρωματική ανάκριση για τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης με το ναρκόπλοιο

Must Read

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Alexander Clap που φέρεται ότι μίλησε με τον Τούρκο καταζητούμενο Σερίφι Ζιντάστι και του υπέδειξε τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη ως εμπλεκόμενο στη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor One», κατέθεσε στο νέο Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ελευθέριο Καλτάκη που χειρίζεται την πολύκροτη υπόθεση της χρηματοδότησης του φορτίου του «λευκού θανάτου» που έφτασε στην Ελευσίνα τον Ιούνιο του 2014.

Ο δημοσιογράφος εκλήθη μετά από την εντολή διενέργειας συμπληρωματικής ανάκρισης που αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά και τον ορισμό του νέου ανακριτή, του τέταρτου κατά σειρά που ερευνά τη δικογραφία που εκκρεμεί επί 3,5 χρόνια από τον Μάρτιο του 2018 που ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις σε βάρος του Β. Μαρινάκη και συνεργατών του για τα κακουργήματα της συγκρότησης και εντάξεως σε εγκληματική οργάνωση, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, διακίνησης ναρκωτικών με τη μορφή της χρηματοδότησης, διαμετακόμισης, εισαγωγής, μεταφοράς, αγοράς, κατοχής, πώλησης, αποθήκευσης, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακινήσεως και διακινούν ναρκωτικές ουσίες.

Ο Β. Μαρινάκης και συνεργάτες του εμπλέκονται στην υπόθεση εξαιτίας των εμβασμάτων σχεδόν δύο εκατομμυρίων δολαρίων που έστειλαν σε τραπεζικό λογαριασμό του Ευθύμιου Γιαννουσάκη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor One».

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος κατέθεσε με αφορμή το ρεπορτάζ του στο περιοδικό The New Republic με τίτλο «The Vampire Ship» τον Οκτώβριο του 2020, στο οποίο φέρεται να αντάλλαξε μέιλ με τον Τούρκο καταζητούμενο ως αποστολέα και παραλήπτη του φορτίου των ναρκωτικών Σερίφ Ζιντάστι.

Ο Ζιντάστι ανέφερε στον Αμερικανό δημοσιογράφο πως ο καταδικασθείς σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά της ηρωίνης, Ευθύμιος Γιαννουσάκης, δεν δρούσε μόνος του. Πίσω του ήταν ένας Έλληνας τον οποίο αποκαλούσαν «Shishko» (σ.σ. που σημαίνει στα τουρκικά «χοντρός»), τον οποίο συνάντησε μία φορά, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014, στο λόμπι του ξενοδοχείου Hilton Jumeirah στο Ντουμπάι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επρόκειτο για μια συνάντηση που έγινε για το «Noor One», το οποίο θα αναχωρούσε λίγες εβδομάδες αργότερα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταφέροντας την ηρωίνη, με προορισμό την Ελευσίνα.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος έστειλε με μέιλ στον Ζιντάστι πολλές φωτογραφίες μεγαλόσωμων Ελλήνων με μούσια, ζητώντας τον να του επιβεβαιώσει αν μέσα σε αυτούς αναγνωρίζει τον άνθρωπο που γνώρισε ως «Shishko». Η φωτογραφία που του έστειλε πίσω, ήταν αυτή του Β. Μαρινάκη…

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλεξάντερ Κλαπ προσκόμισε στον Ανακριτή Διαφθοράς αντίγραφο του email στο οποίο φέρεται να του απάντησε ο καταζητούμενος αποστολέας των ναρκωτικών.

Στον Ανακριτή Διαφθοράς κατέθεσε και ο Λιμενάρχης Ραφήνας αντιπλοίαρχος Γιώργος Κατσούλης ο οποίος ήταν επικεφαλής στην εξιχνίαση της υπόθεσης του «Noor One» και βασικός μάρτυρας στη δίκη με κατηγορούμενο τον Ευθ. Γιαννουσάκη, από το σπίτι της πρώην συζύγου του οποίου στην Φιλοθέη, μεταφέρθηκε από το ναρκόπλοιο πάνω από ένας τόνος του «λευκού θανάτου». Ο λιμενικός ρωτήθηκε και κατέθεσε όσα γνωρίζει για την εμπλοκή του Β. Μαρινάκη στην υπόθεση.

Έρευνα της αμερικανικής Homeland για 22 εκατ. δολάρια

Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η έρευνα του Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά για τα 22 εκατομμύρια δολάρια που εστάλησαν από την εταιρεία MCMP IL Maritime Capital Management Partners LLC με έδρα το Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον Ευθ. Γιαννουσάκη.

Με βάση την παραγγελία της συμπληρωματικής ανάκρισης από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, ο κ. Καλτάκης έχει ζητήσει δικαστική συνδρομή από την αμερικανική υπηρεσία δίωξης εγκλημάτων Homeland να διακριβώσουν αν τα χρήματα που διατέθηκαν από την MCMP IL στην εταιρεία του Γιαννουσάκη, προέρχονται από μετακύληση κεφαλαίων από την εταιρεία του κατηγορούμενου Β. Μαρινάκη με την επωνυμία Capital Ship Management Corp στα πλαίσια της εισόδου της επιχείρησης του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbreak.gr, έχουν ήδη γίνει προκαταρκτικές συναντήσεις με αξιωματούχους του γραφείου της Homeland στην Ελλάδα για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται πως η Homeland είχε διαβιβάσει από τον Σεπτέμβριο του 2020 στοιχεία με συναλλαγές της MCMP IL τόσο με τον Ευθ. Γιαννουσάκη όσο και με άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, αλλά δεν είχαν αξιολογηθεί από τον προηγούμενο ανακριτή.

Τώρα μέσω της δικαστικής συνδρομής οι Αμερικανοί θα έχουν τη δυνατότητα να αποκωδικοποιήσουν αυτές τις συναλλαγές για να διακριβωθεί αν έχουν σχέση με τη μεταφορά των ναρκωτικών με το «Noor One».

Η αναίρεση στον Άρειο Πάγο για Κοτσώνη και τα ελαφρυντικά στους καταδικασθέντες

Στο μεταξύ στις 4 Φεβρουαρίου εκδικάζεται στο Ε Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου υπό την προεδρία της αντιπροέδρου του ανώτατου δικαστηρίου Μαρίας Βασδέκη, η αναίρεση που έχει ασκηθεί από την Εισαγγελία κατά της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά με την οποία απαλλάχθηκε με «ελαχιστότατες αμφιβολίες» σύμφωνα με την πρόεδρο του δικαστηρίου, ο πρώην συνεργάτης του Μ. Μαρινάκη στον Ολυμπιακό και στα πετρέλαια, Αιμίλιος Κοτσώνης ο οποίος είχε αλλεπάλληλες επαφές με τον Ευθ. Γιαννουσάκη και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πώληση του «Noor One» στον τελευταίο πλοιοκτήτη.

Για την αθώωση του Κοτσώνη και άλλου κατηγορούμενου, καθώς και για τα ελαφρυντικά που χορηγήθηκαν στους καταδικασθέντες, θα αποφανθεί το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της χώρας. Αν κριθεί από τον Άρειο Πάγο ότι δικονομικά έσφαλαν οι δικαστές, τότε η υπόθεση θα δικαστεί εκ νέου από άλλους δικαστές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This