Σκάνδαλο «Noor 1»: Στα… μαλακά οι καταδικασθέντες του «Noor 1»;

Μετά το «σπάσιμο» των ισοβίων και τα 18 έτη κάθειρξη, Εισαγγελέας προτείνει νέα μείωση των ποινών για τους 2,1 τόνους ηρωίνη!

Must Read

Πελώρια ερωτήματα προκαλεί η έκβαση της υπόθεσης των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», καθώς μετά το «σπάσιμο» των ισοβίων από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο και την απαλλαγή δύο κατηγορουμένων, εισαγγελέας προτείνει στον Άρειο Πάγο να μειωθεί η ποινή του καταδικασθέντα Ευθύμιου Γιαννουσάκη για τη μεταφορά του μεγαλύτερου φορτίου του «λευκού θανάτου» στην Ευρώπη.

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα προτείνει να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης του κατηγορούμενου και να μειωθεί η ποινή που του έχει επιβληθεί, με βάση το ελαφρυντικό που του χορηγήθηκε και τις ευνοϊκότερες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που ισχύει από το 2019 για την επιμέτρηση των ποινών.

Στον Άρειο Πάγο είχαν προσφύγει οι καταδικασθέντες Ευθύμιος Γιαννουσάκης και Γιώργος Μπουρδούβαλης, τους οποίους το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε καταδικάσει σε ισόβια, αλλά «έσπασαν» στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά που τους χορήγησε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, επιβάλλοντας τους ποινές κάθειρξης 18 ετών.

Τώρα οι καταδικασθέντες επανέρχονται με αιτήσεις αναιρέσεως τους στον Άρειο Πάγο.

Η κ. Μασούρα προτείνει να γίνει δεκτό το αίτημα του Γιαννουσάκη και η υπόθεση να επιστρέψει στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά για να του επιμετρηθεί ελαφρύτερη ποινή, καθώς το δικαστήριο εφάρμοσε τον προγενέστερο Ποινικό Κώδικα που είναι δυσμενέστερος για τον κατηγορούμενο.

Αυτό σημαίνει πως από τα ισόβια του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου και τα 18 έτη κάθειρξη σε δεύτερο βαθμό, ο Γιαννουσάκης μπορεί να καταδικασθεί σε ακόμα λιγότερα έτη κάθειρξης για τη μεταφορά της μεγαλύτερης ποσότητας ηρωίνης που έφτασε στην Ευρώπη.

Σχολιάζοντας την πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ο συνήγορος υπεράσπισης του Ευθ. Γιαννουσάκη, Φίλιππος Φίλιας, δήλωσε:

«Μια ορθή νομικά και ουσιαστικά πρόταση, ποτέ δεν αποτελεί σκάνδαλο με δεδομένο ότι ο εντολέας μου έχει βοηθήσει αφάνταστα τις αρχές».

Στην ίδια πρόταση η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αν. Μασούρα προτείνει την απόρριψη των αιτημάτων αναίρεσης των κατηγορούμενων Γ. Μπουρδούβαλη, Στ. Λάγιου και τριών ακόμα λόγων αναίρεσης που είχε προβάλει ο Ευθ. Γιαννουσάκης, κρίνοντας πως η καταδικαστική απόφαση περιέχει την επιβαλλόμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Όλα αυτά ενώ ήδη κυκλοφορούν ελεύθεροι οι περισσότεροι καταδικασθέντες, με πρώτο τον Ευθύμιο Γιαννουσάκη ο οποίος απολαμβάνει την ελευθερία του από τον Ιανουάριο του 2021, μετά από πραγματική κράτηση 6,5 ετών από την συνολική ποινή των 18 ετών, με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης.

Τα αιτήματα των κατηγορουμένων επρόκειτο να εξεταστούν σήμερα από το Ε Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, αλλά η εκδίκαση αναβλήθηκε για τις 11 Μαρτίου λόγω απουσίας των συνηγόρων υπεράσπισης δύο κατηγορουμένων.

Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να μην τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά

Το ίδιο τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας θα συνεκδικάσει την αναίρεση που άσκησε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου κατά της ίδιας απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, με την οποία απαλλάχθηκαν ο πρώην συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη Αιμίλιος Κοτσώνης και ο υποναυλωτής του πλοίου Βασίλειος Κουρούβανης, ενώ χορηγήθηκαν ελαφρυντικά στους καταδικασθέντες με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια.

Οι δικαστές απήλλαξαν τον Αιμ. Κοτσώνη με «ελαχιστότατες αμφιβολίες», όπως είχε επισημάνει στην ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη, ενώ ο Β. Κουρούβανης απηλλάγη κατά πλειοψηφία 4-1, ενώ η Εισαγγελέας της Έδρας Βασιλική Βλάχου είχε προτείνει την καταδίκη και των δύο κατηγορουμένων θεωρώντας τους εμπλεκόμενους στη μεταφορά του φορτίου του «λευκού θανάτου».

Ως προς το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη που δόθηκε στους καταδικασθέντες, είχε μειοψηφήσει η πρόεδρος του δικαστηρίου, έχοντας την άποψη πως δεν έπρεπε να τους χορηγηθεί και άρα να παραμείνουν τα ισόβια που τους είχαν επιβληθεί και πρωτόδικα…

Αν γίνει δεκτή η αναίρεση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αναστασίας Δημητριάδου εναντίον της απαλλαγής των δύο κατηγορουμένων και της χορήγησης των ελαφρυντικών στους πέντε καταδικασθέντες, τότε η υπόθεση θα δικαστεί ξανά στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά με άλλους δικαστές.

Μάλιστα αν δεν χορηγηθούν ελαφρυντικά στους καταδικασθέντες, τότε κινδυνεύουν ακόμα και με ισόβια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This