Δικαστές προς Υπουργείο Δικαιοσύνης: «Πάρτε πίσω την τροπολογία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά»

Η κυβέρνηση προωθεί εκδίκαση των υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών που εκκρεμούν σε όλη την Αττική από το Ειρηνοδικείο Αθήνας

Must Read

Την αντίδραση των δικαστικών λειτουργών προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει τοποθέτηση δοκίμων Ειρηνοδικών στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για την «εξπρές» εκδίκαση υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την κατανομή όλων των εκκρεμών υποθέσεων της Αττικής και στους Ειρηνοδίκες και Πταισματοδίκες των Αθηνών.

Με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αλλά και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) επισημαίνει πως η τροπολογία επιβαρύνει υπέρμετρα τους δικαστικούς λειτουργούς του Ειρηνοδικείου της Αθήνας και για το λόγο αυτό ζητά την απόσυρση της τροπολογίας. Στην ίδια επιστολή η ΕΔΕ ζητά να τοποθετηθούν οι δόκιμοι Ειρηνοδίκες σε περιφερειακά Ειρηνοδικεία και να παραταθεί ο χρόνος συζήτησης των εκκρεμών υποθέσεων για ένα ακόμα έτος, δηλαδή μέχρι τα τέλη του 2023 λόγω του φόρτου των δικογραφιών που έχουν επωμιστεί οι Ειρηνοδίκες των περιφερειακών Ειρηνοδικείων.

Η επιστολή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Διαβάστε την επιστολή που έστειλε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στον υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα και τα πολιτικά κόμματα: «Με τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων» εισάγεται ρύθμιση (άρθρο 6) που προβλέπει την κατανομή των υποθέσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών μεταξύ των Ειρηνοδικών και Πταισματοδικών της ίδιας Εφετειακής Περιφέρειας.

Με το υπ’ αριθμό 64/19-1-2022 έγγραφό μας προς την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου ζητήσαμε λόγω του όγκου των εκκρεμών υποθέσεων σε περιφερειακά Ειρηνοδικεία, την τοποθέτηση των νεοδιοριζόμενων Ειρηνοδικών σε δικαστήρια που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα. Η τροπολογία που εισάγει το Υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει αντίθετα την τοποθέτηση των δοκίμων Ειρηνοδικών στο Ειρηνοδικείο Αθηνών όπου θα υποβληθούν σε δίμηνη άσκηση στην εκδίκαση υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών ενώ παράλληλα προβλέπεται η κατανομή όλων των εκκρεμών υποθέσεων της Αττικής και στους Ειρηνοδίκες και Πταισματοδίκες των Αθηνών.

Η παραπάνω τροπολογία καταλήγει σε κατάφωρες αδικίες και δεν λαμβάνει υπόψη της ορισμένα αντικειμενικά δεδομένα. Κατ’ αρχήν επιβαρύνει τους δικαστικούς λειτουργούς του Ειρηνοδικείου Αθηνών οι οποίοι με υπερένταση των δυνάμεών τους και με κατάλληλη οργάνωση κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να περαιώσουν το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων καθώς με τον τρόπο αυτό μετακυλύει δικαστική ύλη που δεν ανήκει στο Δικαστήριό τους.

Κατά δεύτερον η παραπάνω τροπολογία δημιουργεί μία άνευ προηγουμένου πρακτική ενιαιοποίησης δικαστικής ύλης σε ευρύτερες Εφετειακές Περιφέρειες καταργώντας στην ουσία την κατά τόπον αρμοδιότητα κάθε Δικαστηρίου και μάλιστα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον όγκο των υπηρεσιών σε κάθε Δικαστήριο. Κατά τρίτον δεν λαμβάνει υπόψη της ότι οι Πταισματοδίκες οι οποίοι απασχολούνται κατ’ αποκλειστικό αντικείμενο με την ποινική προδικασία υποχρεώνονται πλέον να ασχοληθούν και με ένα αντικείμενο εντελώς ξένο με τα μέχρι σήμερα καθήκοντά τους, γεγονός που θα επιφέρει τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και στις εκκρεμείς επείγουσες ποινικές υποθέσεις που ήδη χειρίζονται.

Με την τροπολογία παραβιάζεται κατάφωρα η δομή των Πταισματοδικείων ως ανεξάρτητων Δικαστηρίων με καθορισμένες αρμοδιότητες. Τέλος καταργεί στην ουσία την πρακτική άσκηση των νέων Ειρηνοδικών αφού τους υποχρεώνει να δικάζουν τις συγκεκριμένες υποθέσεις χωρίς να έχει προηγηθεί το υποχρεωτικό κατά τον ΚΟΔΚΔΛ στάδιο ενημέρωσης και δικαστικής πρακτικής όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Ο «βίαιος» αυτός τρόπος μονομερούς ενασχόλησης με ένα αντικείμενο αφενός θα δυσκολέψει πολύ την προσαρμογή τους στα δικαστικά τους καθήκοντα που είναι πολύπλευρα και αφετέρου παραγνωρίζει τις ιδιαίτερες δυσκολίες του αντικειμένου στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι. Θεωρούμε συνεπώς ότι είναι αναγκαίο να αποσυρθεί άμεσα η συγκεκριμένη τροπολογία. Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας να τοποθετηθούν οι δόκιμοι Ειρηνοδίκες σε περιφερειακά Ειρηνοδικεία υποβοηθώντας το έργο των συναδέλφων που υπηρετούν εκεί.

Να παραταθεί ο χρόνος συζήτησης των εκκρεμών υποθέσεων για ένα ακόμα έτος, δηλαδή μέχρι τα τέλη του 2023 καθώς γνωρίζετε ότι οι Ειρηνοδίκες των περιφερειακών Ειρηνοδικείων καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες έχοντας επωμιστεί αριθμούς δικογραφιών πολύ περισσότερους από τους προβλεπόμενους στους Κανονισμούς των Δικαστηρίων τους».

Στο Ειρηνοδικείο Πειραιά η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στο μεταξύ προχθές, Δευτέρα, το Ειρηνοδικείο Πειραιά επισκέφτηκε για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, μετά την τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία εκκρεμείς υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών μπορούν να εκδικάζονται στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας.

Μπροστά στην αναστάτωση που έχει δημιουργήσει η τροπολογία, η κυρία Γεωργίου ζήτησε από τους δικαστικούς λειτουργούς να συνεχίσουν απρόσκοπτα την άσκηση των καθηκόντων τους. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου επισκέφθηκε, επίσης, το Πρωτοδικείο και το Εφετείο Πειραιά. Συνομίλησε με τις διοικήσεις των δικαστηρίων, επισημαίνοντας το ζήτημα της επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης, μετά και τα πρόσφατα κρούσματα απολύσεων δικαστών «στα χέρια» των οποίων εκκρεμούσαν επί μήνες δικαστικές υποθέσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This