Στο σκαμνί ιερέας από την Καβάλα για απάτη και υπεξαίρεση 240.000 ευρώ από ηλικιωμένο

Must Read

Στο σκαμνί του δικαστηρίου θα καθίσει ιερέας στην Καβάλα που κατηγορείται για απάτη κατ’ εξακολούθηση και υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση αντικειμένου σε βάρος ηλικιωμένου, που φτάνει το ποσό των 240.000 ευρώ! Συγκεκριμένα η ποινική δίωξη αφορά απάτη κατ’ εξακολούθηση, υπερβαίνουσα το ποσό των 120.000 ευρώ, και για την πράξη υπεξαιρέσεως κατ’ εξακολούθηση αντικειμένου, η αξία του οποίου υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.

  • Από τον Βαγγέλη Καράλη

Πρόκειται για το αποκλειστικό ρεπορτάζ που είχε φέρει στο φως πριν από λίγους μήνες η «Espresso», όπου ο ηλικιωμένος κύριος Σ.Τ. είχε υποβάλει μήνυση στον ιερέα Σ.Κ για υπεξαίρεση, ενώ, με τη σειρά του, ο ιερέας έχει υποβάλει μήνυση εναντίον του για κλοπή ύψους 40.000 ευρώ – και οι δύο είναι κάτοικοι της Καβάλας. Μάλιστα, ο ηλικιωμένος ανέφερε στη μήνυσή του ότι ο ιερέας τον είχε αποκλείσει από τον έξω κόσμο, φιλοξενώντας τον στο υπόγειο του σπιτιού του, παίρνοντάς του τα κινητά τηλέφωνα και δίνοντάς του χάπια, με αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, να υποσιτίζεται!

Σύμφωνα με τον ηλικιωμένο κύριο όλα άρχισαν τον Αύγουστο του 2020, σε παρεκκλήσι του ναού που λειτουργεί ο ιερέας. «Με τον μηνυόμενο γνωρίστηκα τον μήνα Αύγουστο, του έτους 2020, σε παρεκκλήσιον του ως άνω ιερού ναού, το οποίον ευρίσκεται έξωθεν αυτού. Με είδε στεναχωρημένο και προβληματισμένο, από προσωπικά προβλήματα, που με ταλάνιζαν, και με πλησίασε, επιδεικνύοντας καταρχάς ενδιαφέρον, γιατί είμαι προβληματισμένος και τι με απασχολεί. Παρασυρθείς από το ιερό του σχήμα και θεωρώντας ότι πρόκειται περί καλού Σαμαρίτη τού εκμυστηρεύτηκα διάφορα οικογενειακά προβλήματα που είχα. Εκ των υστέρων αντελήφθην ότι δεν μπορεί να είναι τυχαία η ως άνω προσέγγιση, είτε εξ αρχής είτε εκ των υστέρων πρέπει να είχε από κάπου πληροφορίες για το πρόσωπό μου και την περιουσιακή μου κατάσταση. Μου έλεγε συνεχώς ότι το σπίτι που κατοικούσα δεν ήταν κατάλληλο και μου δήλωσε ότι θα έπρεπε να μεταφερθώ στο δικό του. Με έπεισε στις αρχές Μαΐου του 2021 να πω το “ναι” για να μεταφερθώ στο σπίτι του να με φροντίσει καλύτερα. Μέσα σε αυτό το κλίμα “εμπιστοσύνης” που είχε δημιουργήσει και εκμεταλλευόμενος την άσχημη ψυχολογική μου κατάσταση, μου ζήτησε να του πω την περιουσιακή μου κατάσταση, να του δώσω ό,τι χαρτιά είχα, την ταυτότητά μου, τα τραπεζικά μου βιβλιάρια και τις πιστωτικές μου κάρτες και μου είπε ότι σε μία εβδομάδα θα μεταφερθώ στο σπίτι του, αφού με βοηθήσει πρώτα να τακτοποιήσω τα οικονομικά μου» αναφέρει στη μήνυσή του και συνεχίζει:

«Ετσι με πήγε στην τράπεζα με την οποία συνεργαζόμουν. Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι στη συγκεκριμένη τράπεζα είχα καταθέσεις ύψους συνολικά 220.000 ευρώ. Εγώ ουδέποτε του έδωσα το δικαίωμα να μεταφέρει τα ως άνω χρήματά μου στον προσωπικό του λογαριασμό και να τα ενθυλακώσει. Στην Τράπεζα Πειραιώς είχα πέντε λογαριασμούς και έβαλα τον ιερέα συνδικαιούχο στους υπ’ αριθμόν 2, 3, 4 και 5 λογαριασμούς». Ο Σ.Τ. στη μήνυσή του αναφέρει ότι ο ιερέας τον φιλοξένησε στο υπόγειο του σπιτιού του, αποκλείοντάς τον από τον έξω κόσμο, με τον ηλικιωμένο να υποσιτίζεται. «O μηνυόμενος με μετέφερε στο σπίτι του στις 2 Ιουλίου του 2021, όπου με εγκατέστησε στο υπόγειο του σπιτιού του μέχρι τις 12 Αυγούστου 2021. Επί σαράντα δύο ημέρες με είχε αποκλείσει ουσιαστικά από την επικοινωνία μου με συγγενείς, φίλους και γνωστούς μου. Μου εξαφάνισε το κινητό τηλέφωνο που είχα και μου έφερε ένα άλλο κινητό, στο οποίο εισήγαγε μία ρύθμιση με την οποία ελάμβανε γνώση όλων των τηλεφωνικών μου επικοινωνιών. Εκείνη την περίοδο είχα χάσει κιλά, λόγω κακής διατροφής και από τη λήψη χαπιών, τα οποία δεν γνώριζα επακριβώς γιατί ελάμβανα, με αποτέλεσμα στις 12 Αυγούστου του 2021 να φύγω μόνος μου και εξαντλημένος από το σπίτι του άνω μηνυομένου και να καταφύγω στο ίδρυμα της μητρόπολης, όπου διαμένω μέχρι σήμερα. Οταν συνήλθα από την κατάστασή μου, έπειτα από δίμηνο περίπου, και σκέφτηκα καλύτερα, η πρώτη μου δουλειά ήταν να επικοινωνήσω με την τράπεζά μου, για να δω τι συνέβαινε με τα χρήματά μου. Εκεί διαπίστωσα ότι οι οικονομίες μου είχαν κάνει φτερά» ανέφερε στη μήνυσή του.

Στην αντίπερα πλευρά, ο ιερέας κατηγορεί τον Σ.Τ. ότι του έκλεψε 40.000 ευρώ. «Αρχές Αυγούστου του 2020 συνάντησα στο προαύλιο του ιερού ναού, στον οποίο διακονώ, σε άθλια κατάσταση έναν κύριο 71 ετών, ονόματι Σ.Τ., ο οποίος βρισκόταν στο δεύτερο κατά σειρά διαζύγιό του» αναφέρει στη μήνυσή του και συνεχίζει, μιλώντας για τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ηλικιωμένου: «Μία μέρα που τον κατέβασα στην πόλη μού ζήτησε να τον συνοδεύσω στην Τράπεζα Πειραιώς. Εκεί μου ανακοίνωσε την απόφασή του, λέγοντάς μου ότι πλέον είμαι η μόνη του οικογένεια και ότι θα ζητήσει ανάληψη από την τράπεζα ποσό ύψους περίπου 230.000 ευρώ, τα οποία και θα κάνει δωρεά σε μένα και την οικογένειά μου, διότι οι μόνοι άνθρωποι που του συμπαραστάθηκαν χωρίς να ζητήσουν τίποτα ήμασταν εμείς. Κατόπιν των ανωτέρω, παρουσία δύο αντιπροσώπων της Τράπεζας Πειραιώς, ζήτησε να μπω συνδικαιούχος σε όλους τους λογαριασμούς του και σε κάποια από τα χρήματα που θα γίνονταν τραπεζικά προϊόντα να μπω κύριος δικαιούχος. Εγώ απευθύνθηκα στον πνευματικό μου, ζητώντας του να μου δώσει τη συμβουλή του ως προς το θέμα αυτό, που πραγματικά με προβλημάτιζε. Στη συνάντησή μας εγώ του ανέλυσα τα δεδομένα ως είχαν και εκείνος μου είπε να μην κρατήσω όλο το ποσό, αλλά να του επιστρέψω το 50% των χρημάτων. Οταν ανακοίνωσα αυτή μου την απόφαση στον Σ.Τ. αρνήθηκε πεισματικά, λέγοντάς μου πως τα δώρα δεν επιστρέφονται και να σταματήσω να τον προσβάλλω, προτείνοντάς του κάτι τέτοιο. Εγώ όμως, επειδή ήθελα να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, του είπα πως, αν δεν δεχθεί έστω ένα ποσό, θα του ζητήσω να εγκαταλείψει την οικία μου. Επειτα από πολλή και έντονη επιμονή μου δέχθηκε να του αποδίδω σταδιακά το ποσό των 81.000 ευρώ, πράγμα το οποίο και υλοποίησα, προβαίνοντας σε αναλήψεις με τη χρεωστική του κάρτα και λαμβάνοντας ποσά της τάξεως των 2.000 ευρώ έκαστη φορά και μία των 1.000 ευρώ».

Ο ιερέας να συνεχίζει και αναφέρει ότι ο 71χρονος του έκλεψε 40.000 ευρώ. «Την 11η του μηνός Αυγούστου του 2021 μου ζήτησε να του παραδώσω το εν λόγω ποσό των 40.000 ευρώ και τη χρεωστική κάρτα. Οταν ρώτησα για ποιο λόγο να του δώσω τα χρήματα, αφού θα πηγαίναμε μαζί στην Εφορία, μου είπε πως είχε ένα δικό του συρτάρι που κλείδωνε στη συρταριέρα που διατηρούσε στον χώρο που διέμενε και θα τα φύλασσε εκεί ώστε να είναι προστατευμένα. Οταν έφτασα, μου υπέδειξε το συρτάρι το οποίο κλείδωνε, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο κλείδωνε και άνοιγε, και ακόμη πού θα βρισκόταν το εν λόγω κλειδί. Πήρε τα χρήματα αυτά και τα τοποθέτησε μαζί με τα δικά του στο συρτάρι αυτό. Τη 12η του μηνός Αυγούστου του 2021 βγήκε εντελώς από τον χώρο του σπιτιού μου και επέστρεψε σε λίγα λεπτά με άλλους δύο, έναν κύριο ψηλό φαλακρό και μία κυρία κοντή με καστανά μαύρα μακριά μαλλιά, τους οποίους και οδήγησε μέσα στον χώρο που διέμενε και πήρε όσα πράγματα μπορούσε και χρειαζόταν προφανώς, καθώς και πέντε γίγας μαύρες σακούλες και εγκατέλειψαν το σπίτι. Ανοιξα το σπίτι μου και κατευθείαν πήγα στον χώρο που μου είχε υποδείξει ότι φύλασσε τα χρήματα που του είχα δώσει. Διαπίστωσα ότι τα χρήματα έλειπαν. Από την όλη του συμπεριφορά, κι έτσι όπως την ερμηνεύω τώρα, με νηφαλιότητα, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι όσον αφορά το θέμα των 40.000 ευρώ υπήρχε απόλυτος σχεδιασμός από την πλευρά του να μου τα κλέψει. Εγώ αφής στιγμής μού είχε δωρίσει το ποσό των 140.000 ευρώ δεν μπορούσα ούτε να υποψιαστώ, ούτε καν να μου περάσει από το μυαλό ότι θα αφαιρούσε τα συγκεκριμένα χρήματα τα οποία προορίζονταν για την πληρωμή του φόρου» αναφέρει ο ιερέας στην μήνυσή του.

Ο γνωστός δικηγόρος Σταύρος Γεωργίου, που εκπροσωπεί νομικά τον Σ.Τ., μιλώντας στην «Espresso» για την απίθανη αυτή υπόθεση που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα μας, αναφέρει: «Είναι μια πρώτη δικαίωση του κυρίου Τ., που δέχτηκε τα νέα στο Γηροκομείο Καβάλας με χαρά, διότι επιτέλους ο δραστήριος ιερέας θα καθίσει στο σκαμνί. Περιμένουμε να κάνει τα δέοντα και η Ιερά Μητρόπολη Καβάλας, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This