Στο… μικροσκόπιο του ΣτΕ το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους

Τι υποστήριξαν το Δημόσιο και οι προσφεύγοντες

Must Read

Με στατιστικά στοιχεία ως προς τον αριθμό των θανάτων ανά ηλικία επιχείρησαν να αιτιολογήσουν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επιβάλει «χαράτσι» στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Στην Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας εξετάστηκε για δεύτερη φορά η πολύκροτη ρύθμιση για το πρόστιμο των 100 ευρώΤο Δημόσιο έστειλε τα στοιχεία που ζήτησε το δικαστήριο με προδικαστική απόφαση του κατά την εξέταση των προσφυγών που έχουν καταθέσει πολίτες άνω των 60 ετών, μεταξύ των οποίων δύο αρεοπαγίτες, ένας πρώην πρόεδρος Εφετών, δύο δικηγόροι, ένας γιατρός, ένας ιερέας, ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ιδιωτικοί υπάλληλοι και συνταξιούχοι.

Τα στοιχεία που απέστειλε το Δημόσιο στο ΣτΕ είναι στατιστικά και, μεταξύ άλλων, αφορούν τον αριθμό των θανάτων ανά ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων ανά ηλικιακή ομάδα και εκτίμηση για τον αριθμό των θανόντων άνω των 59 ετών.

Ρατσιστικό και αντισυνταγματικό μέτρο

Από την πλευρά τους οι προσφεύγοντες επεσήμαναν ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν απαντούν στους λόγους επιβολής του προστίμου μόνο στα άτομα άνω των 60 ετών. Όπως υποστήριξαν, το μέτρο προσβάλει την τρίτη ηλικία, χαρακτηρίζοντας το ως ρατσιστικό καθώς και αντισυνταγματικό, διότι παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, καθώς μεγάλος αριθμός πολιτών άνω των 60 ετών λαμβάνει συντάξεις στα επίπεδα των 300-400 ευρώ.

Απαντώντας, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου υποστήριξαν ότι πριν την επιβολή του προστίμου ελήφθησαν υπόψη δύο εκθέσεις για την εκτίμηση των υγειονομικών δεδομένων.  Υπενθυμίζεται πως το πρόστιμο των 100 ευρώ έχει ήδη ανασταλεί με απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη από τα μέσα ΑπριλίουΗ απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This