Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

ΚΕΕΛΠΝΟ: Ο νέος Ποινικός Κώδικας «εξανεμίζει» το μισό κατηγορητήριο

Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργήσει στη δίκη των πρώην στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ ένα άρθρο του νέου ποινικού κώδικα, εξαιτίας του οποίου κινδυνεύει σχεδόν το μισό κατηγορητήριο!

Η ακροαματική διαδικασία διεξάγεται εδώ και τρία χρόνια κι ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο, με την εισαγγελέα να έχει ξεκινήσει ήδη την αγόρευσή της, μπορεί να τιναχτεί στον αέρα!

Η επίμαχη διάταξη είναι το άρθρο 464ΠΚ του νόμου 4619/2019, σύμφωνα με το οποίο: «Εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες, που έχουν ανοίξει χωρίς την υποβολή εγκλήσεως με αντικείμενο πράξεις για τη δίωξη των οποίων απαιτείται έγκληση στον παρόντα Κώδικα ενώ διώκονταν αυτεπαγγέλτως υπό το προϊσχύσαν δίκαιο, συνεχίζονται, εφόσον ο δικαιούμενος να υποβάλει έγκληση δηλώσει εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος ότι επιθυμεί την πρόοδό τους».

Πιο απλά, αν το πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, νυν Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και συγκεκριμένα το ΔΣ του δεν υποβάλει εμπρόθεσμα δήλωση ότι επιθυμεί την πρόοδο της δίκης, τότε τα υπόδικα πρώην στελέχη του οργανισμού, μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε «ισόβιος» διευθυντής του, Θεόδωρος Παπαδημητρίου, μπορεί να απαλλαχτούν από τα αδικήματα της απάτης που τους αποδίδονται.

Το θέμα ανέδειξε το documentonews.gr, επισημαίνοντας πως η υπεράσπιση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη διάταξη «με νύχια και με δόντια» τη στιγμή που το πρώτο σκέλος της εισαγγελικής πρότασης είναι καταδικαστικό και η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ιδιαιτέρως καυστική στην εισήγησή της. Η ίδια δεν δίστασε να αναφερθεί σε «προσπάθειες των κατηγορουμένων να νομιμοποιήσουν τις παρανομίες τους μέσω παραποίησης εγγράφων στο ΚΕΕΛΠΝΟ», καταλήγοντας πως «είναι βέβαιο ότι οι κατηγορούμενοι έχουν ευθύνες».

Το άρθρο και τα… τερτίπια

Η δίκη είναι πολυσήμαντη, ενώ στο κατηγορητήριο υπάρχει και η πολύκροτη υπόθεση με τα ρουσφέτια των 140 παράνομων προσλήψεων. Η δήλωση που πρέπει να γίνει αφορά μόνο τα αδικήματα για απάτη και όχι αυτά της απιστίας που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι.

Στο εδώλιο εκτός από τον κ. Παπαδημητρίου κάθονται ο τότε πρόεδρος του ΔΣ, Άγγελος Χατζάκης, η πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του τότε ΚΕΕΛΠΝΟ, Όλγα Αδράμη, η πρώην γραμματέας του ΔΣ, Ελένη Λιάκουρα, και ο Νικόλαος Νιαβής, διαχειριστής εταιρείας σεκιούριτι που είχε συνάψει σκανδαλώδη σύμβαση με τον οργανισμό… Η ζημία για το δημόσιο όσον αφορά τις κατηγορίες για απάτη ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ.

Πώς προέκυψε το θέμα

Στη δικάσιμο της 18ης Σεπτεμβρίου (2019) ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, που εκπροσωπεί τον ΕΟΔΥ, Ιπποκράτης Μυλωνάς, προσκόμισε τη δήλωση του προεδρεύοντα και νόμιμου εκπροσώπου του οργανισμού, Αγάπιου Τερζίδη (πρώην αντιπροέδρου), που δηλώνει ότι επιθυμεί την πρόοδο της δίκης. Παράλληλα, προσκόμισε και απόσπασμα πρακτικού της απόφασης του ΔΣ, με το οποίο ο κ. Τερζίδης λαμβάνει αρμοδιότητες προέδρου. Η Ευσταθία Σάλμα, συνήγορος υπεράσπισης του Θ. Παπαδημητρίου, στην τοποθέτησή της δήλωσε ότι πρέπει να προσκομιστεί στο δικαστήριο απόφαση του ΔΣ, η οποία να εκδηλώνει επιθυμία να συνεχιστεί η πρόοδος της δίκης. Αυτό υποστήριξαν και οι υπόλοιποι συνήγοροι υπεράσπισης.

Στην τοποθέτησή της επί του δικονομικού αυτού θέματος, όπως αναφέρει το documento, η εισαγγελέας της έδρας τόνισε ότι συγχέεται το θέμα αρμοδιότητας του προέδρου με τη βούληση για πρόοδο της δίκης. Παράλληλα, ανέφερε ότι απαιτείται απόφαση – δήλωση του ΔΣ, που εφαρμόζεται κατά αντιστοιχία διάταξης εγκλήσεως και πρέπει να έχει σαφές περιεχόμενο ως προς την επιθυμία για την πρόοδο της συγκεκριμένης δίκης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ