Τουλουπάκη: «Το σκάνδαλο Novartis έχει βλάψει και τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.»

«Στη χώρα μου, δυστυχώς, όταν ο εισαγγελέας, που έχει διοριστεί ειδικά για διαφθορά, αγγίζει πολιτικούς, διώκεται, απελαύνεται και φυσικά απολύεται»

Must Read

Εκτός από τη χώρα μας, το σκάνδαλο με τον ελβετικό φαρμακευτικό κολοσσό Novartis  έβλαψε και ολόκληρο τον προϋπολογισμό υγείας της Ε.Ε. εξήγησε σε συνέντευξη που έδωσε στο Euractiv η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Όπως περιέγραψε μιλώντας στον δημοσιογράφο Σαράντη Μιχαλόπουλο, το σκάνδαλο επηρέασε ολόκληρη την ΕΕ επειδή η Ελλάδα ήταν η χώρα αναφοράς για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων σε ολόκληρο το μπλοκ.

Μιλώντας για τις τιμές των φαρμάκων, η ίδια εξήγησε: «Θα το θέσω πολύ απλά: εάν τα κράτη μέλη, λόγω αδικαιολόγητων αυξημένων τιμών, είχαν αυξήσει τις φαρμακευτικές δαπάνες, οι οποίες βαρύνουν αντίστοιχα τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς, αυτές οι χώρες θα κατέβαλλαν αυτόματα μειωμένη συνεισφορά στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και, ως εκ τούτου, στον προϋπολογισμό της Ένωσης. Ο προϋπολογισμός και τα οικονομικά του συμφέροντα βλάπτονται» είπε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ήταν χώρα αναφοράς στον καθορισμό των τιμών, όχι μόνο σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλλά και σε τρίτες χώρες. Εφόσον λοιπόν, μέσω των αθέμιτων παροχών της εταιρείας προς τα πρόσωπα που καθορίζουν τις τιμές στην Ελλάδα, η εταιρεία πέτυχε αυξημένες τιμές των προϊόντων της στη χώρα μου, πέτυχε αυτόματα “μαγειρεμένες” τιμές σε εκείνες τις χώρες που χρησιμοποιούσαν τις τιμές στην Ελλάδα ως βάση αναφοράς».

«Η κυβέρνηση κατάργησε την Εισαγγελία Διαφθοράς και πέτυχε να τερματίσει την εν εξελίξει έρευνα»

Η Ελένη Τουλουπάκη ήταν η ανακρίτρια της υπόθεσης Novartis και τώρα διώκεται από τις ελληνικές αρχές, μια κίνηση που λέει ότι αποτελεί αντίποινα σε αυτό που, σύμφωνα με την ίδια, ήταν «διατάραξη του πολιτικοοικονομικού συστήματος της χώρας». Όπως επισήμανε, το σκάνδαλο Novartis έθιξε «ένα πολιτικοοικονομικό σύστημα με ισχυρές δομές», το οποίο «κινητοποιήθηκε αμέσως εναντίον μας για να εξουδετερώσει την έρευνα και να τιμωρήσει εμένα και τους συναδέλφους μου εισαγγελείς, καθώς και δημοσιογράφους που ερευνούσαν την υπόθεση. Η κυβέρνηση κατάργησε την Εισαγγελία Διαφθοράς και πέτυχε να τερματίσει την εν εξελίξει έρευνα και να αφαιρέσει την υπόθεση Novartis εν μιά νυκτί».

Η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς σημείωσε ότι η έρευνα αφορούσε στελέχη της Novartis, κυβερνητικούς αξιωματούχους, άτομα που εμπλέκονται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και γιατρούς για υπερβολική συνταγογράφηση, αλλά τώρα, όταν εκκρεμούν δικαστικές διώξεις εις βάρος δικαστών «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σοβαρής αποζημίωσης από τη Novartis».

Η Ελένη Τουλουπάκη τόνισε ότι στο σκάνδαλο Novartis, το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε μέσο να το παρουσιάσει ως σκευωρία, «έχουν γίνει πολλές κατάφωρες παραβιάσεις του κράτους δικαίου, έχουν ληφθεί συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, έχουν γίνει δημόσιες δηλώσεις ανώτερων κυβερνητικών στελεχών και του ίδιου του Έλληνα πρωθυπουργού, που μεταξύ άλλων μας περιέγραψαν ως ”συμμορία” και ”παράνομο δίκτυο δικαιοσύνης”, ή μας προειδοποίησαν ότι θα ”πάμε φυλακή’‘».

Ή δίωξη όσων προσπάθησαν να ξεσκεπάσουν το σκάνδαλο είναι ξεκάθαρα πολιτική τονίζει η κα. Τουλουπάκη: «Η ίδια η αλληλουχία των γεγονότων δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ως προς την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό. Η δίωξή μας είναι ξεκάθαρα πολιτική, παρά τις μεγάλες προσπάθειες να γίνει ”δικαστική”» και προσθέτει:

«Στη χώρα μου, δυστυχώς, όταν ο εισαγγελέας, που έχει διοριστεί ειδικά για διαφθορά, αγγίζει πολιτικούς, διώκεται, απελαύνεται και φυσικά απολύεται» είπε μεταξύ άλλων και τόνισε: «Διακυβεύεται η διατήρηση του κράτους δικαίου και της ίδιας της δημοκρατίας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This