Στο αρχείο δικογραφίες για την απαγόρευση συγκεντρώσεων εν μέσω κορωνοϊού

Είχαν κατηγορηθεί δεκάδες πολίτες και οι δικηγόροι Κ. Παπαδάκης και Θ. Καμπαγιάννης που συμμετείχαν στην εκδήλωση μνήμης του Αλ. Γρηγορόπουλου

Must Read

Αρχειοθετούνται οι δικογραφίες σε βάρος δεκάδων πολιτών, μεταξύ των οποίων οι δικηγόροι Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης, που είχαν συμμετάσχει τον Δεκέμβριο του 2020 στην πορεία για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Δεκάδες πολίτες και οι δύο δικηγόροι είχαν κατηγορηθεί ότι παραβίασαν την απαγόρευση συγκεντρώσεων που είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.

Ενάμιση χρόνο μετά η υπόθεση οδηγείται στο αρχείο. Με την από 1.2.2022 αναφορά του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών που εγκρίθηκε στις 22.5.2022 από την Εισαγγελία Εφετών, τέθηκαν στο αρχείο οι δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί σε βάρος δεκάδων συλληφθέντων που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2020.

Το σκεπτικό της αρχειοθέτησης ήταν πως δεν υπήρχε νομικό έρεισμα στην απαγόρευση συγκέντρωσης στις 6.12.2020, καθώς και ότι δεν υπήρξε μεταξύ των συλληφθέντων έστω και ένας φορέας του κορωνοϊού, ώστε να υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης σε άλλα πρόσωπα, αλλά και ούτε και αποδείχθηκε ότι οι συλληφθέντες δεν φορούσαν μάσκα.

«Είναι προφανές, ότι με την διάταξη αυτή δικαιώνονται όλα όσα είχαμε υποστηρίξει και ολοκληρώνεται η εκφρασμένη από την ίδια ημέρα αποδοκιμασία της Εισαγγελίας προς τις αυθαίρετες συλλήψεις, ενώ διαμορφώνεται ισχυρή δυναμική για τις επικείμενες δίκες των λοιπών διαδηλωτών που συνελήφθησαν εκείνη την ημέρα» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τους οι δικηγόροι Κ. Παπαδάκης και Θ. Καμπαγιάννης.

Οι ευθύνες του πρώην υπουργού Μ. Χρυσοχοϊδη

Οι δύο δικηγόροι αφήνουν αιχμές κατά του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Οι συλλήψεις έγιναν για δήθεν παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ. (παράβασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας), αλλά η αυτόφωρη διαδικασία τελικά δεν εφαρμόστηκε, γιατί οι συλλήψεις ήταν τόσο αυθαίρετες που η Εισαγγελία Πρωτοδικών αρνήθηκε να τις καλύψει και να δώσει έτσι νομιμοποίηση στις αυθαιρεσίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και του τότε πολιτικού της προϊσταμένου, Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη», αναφέρουν.

Υπενθυμίζεται πως η προσαγωγή των δύο δικηγόρων από τους αστυνομικούς είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από το νομικό κόσμο της χώρας κατά του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Στην κοινή ανακοίνωση τους οι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης επισημαίνουν: «Αναμένοντας τώρα την εξέλιξη της δικής μας μήνυσης εναντίον εκείνου που διέταξε τις συλλήψεις μας για παράβαση καθήκοντος, θα θέλαμε να θυμίσουμε την απάντηση που είχαμε δώσει τις επόμενες μέρες στον κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που είχε το θράσος από την Βουλή να μας χαρακτηρίσει «επώνυμους φωνακλάδες».

Κλείνοντας την απάντηση στις ειρωνείες και τις αιτιάσεις του Υπουργού να θυμίσουμε ότι δεν είμαστε «φωνακλάδες» όταν δεν χρειάζεται. Και αν γίναμε «επώνυμοι», το οφείλουμε στη μακρόχρονη καθημερινή και συνεπή δράση μας στη μαχόμενη δικηγορία, τον συνδικαλισμό και την πολιτική. Ούτε στη βράβευση από το FBI, ούτε στον πολιτικό αμοραλισμό της εναλλαγής από το ένα κόμμα εξουσίας στο άλλο, ούτε στην ψήφιση νομοσχεδίων που δεν διαβάζουμε, ούτε στην αποδοχή δοτών κυβερνητικών εξουσιών. Είχαμε και εμείς τα προσόντα για να γίνουμε καρριερίστες της δημόσιας ζωής, αλλά δεν το καταδεχθήκαμε. Και η στάση μας επιβραβεύεται κάθε μέρα όλο και από μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Ένα μικρό δείγμα είναι η χθεσινή καθολική συμπαράσταση από το σύνολο του νομικού κόσμου και μεγάλη μερίδα πολιτικών και κοινωνικών φορέων και προσωπικοτήτων, μακράν πέραν της στενής πολιτικής εμβέλειας του χώρου μας. Και θα υπάρχουμε όπως τώρα όταν ο κ. Χρυσοχοίδης θα έχει περάσει στα απορρίμματα της ιστορίας.

Διαισθανόμαστε ότι διόλου δεν αργεί η ώρα, καθώς όλο και λιγότερες φωνές, ακόμα και μέσα από την κυβέρνηση (μόνο οι ακροδεξιές) υψώνονται για να τον στηρίξουν. Χθες τον άδειασε και η Εισαγγελία. Η ανάλωσή του ωριμάζει. Αν μέχρι τότε ο Υπουργός θεωρεί ότι η ποινικοποίηση της δράσης μας υπηρετεί τις κατασταλτικές του φιλοδοξίες, ας την επιχειρήσει ξανά. Δεν την φοβόμαστε. Και καμία ασυλία δεν του ζητάμε. Η παράδοση του χώρου μας περιλαμβάνει πολλές ιερές μορφές δικηγόρων (ένας από αυτούς αναφέρεται στο τέλος του κειμένου) που συνέβαλαν στην πεποίθηση ότι «οι δίκες δεν λυγίζουν τους αγωνιστές». Να ένας τίτλος που μάταια θα ψάξει κανείς να βρεί δίπλα στο όνομά του.

Πράγματι σήμερα ο κ. Χρυσοχοϊδης αποτελεί παρελθόν από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι δυστυχώς η κρατική καταστολή δεν είναι καθόλου απούσα, πράγμα που τονίζει ακόμα περισσότερο την αναλωσιμότητά του και την πανηγυρική συντριβή των μεθοδεύσεών του. Εμείς είμαστε παρόντες μέσα και έξω από τα δικαστήρια στην προσπάθεια να απαλλαγούν και οι υπόλοιποι διαδηλωτές στις 6/12/2022 απ’ όλες τις δίκες και τα πρόστιμα και φυσικά για να καταδικαστούν ξανά οι ναζί στην δίκη που ξεκινάει σε λίγες μέρες».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This