Νέα παρέμβαση Ντογιάκου για τη Siemens: Συνέβαλαν στην παραγραφή οι αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα;

Ζήτησε την απόφαση του Εφετείου προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να ασκηθεί αναίρεση ή όχι - Που εφιστά την προσοχή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Must Read

Νέα παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου προκάλεσε η παραγραφή αδικημάτων στη δίκη για τις μίζες από τα “μαύρα ταμεία” της Siemens. O κ. Ντογιάκος ζήτησε να διαβαστεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την οποία απηλλάγησαν όλοι οι κατηγορούμενοι, προκειμένου να διαπιστώσει, αν μπορεί να ασκηθεί αναίρεση και να καθίσουν εκ νέου στο εδώλιο οι εμπλεκόμενοι.

Ειδικότερα, παρήγγειλε σε αντεισαγγελέα του ανωτάτου ποινικού δικαστηρίου της χώρας, να ερευνήσει εάν οι αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας συνέβαλαν στην παραγραφή των αδικημάτων. «Να ελέγξετε αν και σε ποιο βαθμό συνετέλεσαν στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων της εν λόγω υπόθεσης και οι επελθούσες, κατά καιρούς νομοθετικές μεταβολές στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα με τους νόμους 4619/2019, 4637/2019 και 4855/2021», αναφέρει στην παραγγελία του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απαλλακτική απόφαση για τα “μαύρα ταμεία” της Siemens, ο κ. Ντογιάκος είχε παρέμβει και παραγγείλει σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν πρόσωπα τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης της Siemens, συνετέλεσαν ουσιαστικά στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων, με δικές τους ποινικού χαρακτήρα ενέργειες ή παραλείψεις.

«Να διερευνήσετε αν συντρέχει η όχι περίπτωση πράξεων η παραλείψεων, αξιοποίνου χαρακτήρα, προσώπων με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης και συνετέλεσαν ουσιωδώς στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων», ανέφερε  μεταξύ άλλων στην παραγγελία του. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η πολύκροτη δικογραφία παρέμενε επί μήνες στο… συρτάρι δικαστικού λειτουργού παρά το γεγονός ότι ελλόχευε ο κίνδυνος παραγραφής μέσα σε λίγους μήνες.

Το newsbreak.gr είχε επισημάνει από τον περασμένο Μάρτιο τον κίνδυνο παραγραφών και λόγω αλλεπάλληλων διακοπών της δίκης, μεταξύ των οποίων και για λόγους υγείας της Εισαγγελέως της Έδρας. Η καθυστέρηση της δίκης είχε προκαλέσει και τότε την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, διατάσσοντας πειθαρχική έρευνα. Όταν η εισαγγελική λειτουργός επανήλθε στην Έδρα, προέκυψε νέο ζήτημα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των αλλοδαπών κατηγορουμένων ζήτησαν να γίνει μετάφραση της πρωτοβάθμιας δικαστικής απόφασης και ειδικότερα της εισαγγελικής πρότασης αλλά και των ποινών για τις οποίες καταδικάστηκαν οι πελάτες τους. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει νέα διακοπή της δίκης για ακόμα δύο μήνες προκειμένου να γίνει μετάφραση της εισαγγελικής πρότασης και των ποινών.

Η συγκεκριμένη απόφαση που είναι σχεδόν 4.000 σελίδες, είχε εκδοθεί το Δεκέμβριο του 2019 και καθαρογράφηκε μόλις στις 7 Μαΐου 2021, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη παραγραφεί πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκαν πρωτόδικα τουλάχιστον δύο κατηγορούμενοι. Λίγους μήνες παραγράφηκαν αδικήματα που βάρυναν όλους τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου μιζών…

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This