Τζια: Στον εισαγγελέα η υπόθεση για το «έγκλημα» της παραλίας Βρόσκοπου

Must Read

Σε μια άρον-άρον αποκατάσταση της μοναδικού κάλλους παραλίας του Βρόσκοπου στην Τζια υποχρεώθηκε η επενδυτική κοινοπραξία Αράβων – Καμπουρίδη, έπειτα από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «δημοκρατίας» και τις καταγγελίες κατοίκων και παραθεριστών για μεγάλη οικολογική επιβάρυνση με αυθαίρετες εκσκαφές στον αιγιαλό, που στόχο είχαν τη δημιουργία προβλήτας ανεφοδιασμού, προκειμένου να αρχίσει η ανέγερση πολυτελούς τουριστικού καταλύματος.

Το δημοσίευμα της δημοκρατίας από 10/9/2019

Με μεγάλη και ως έναν βαθμό ανεξήγητη καθυστέρηση, παρότι έλαβε σχετική άδεια από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ναυτιλίας, το λιμεναρχείο Κέας απάντησε τελικά εγγράφως μέσω της υπηρεσιακής οδού σε επανειλημμένα ερωτήματα της «δημοκρατίας», επιβεβαιώνοντας ότι διατάχθηκε αυτοψία και η υπόθεση διαβιβάστηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Το γραφείο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κοινοποίησε στην εφημερίδα τη «λακωνική» απάντηση της Λιμενικής Αρχής Κέας, σύμφωνα με την οποία, «κατόπιν καταγγελίας ιδιώτη, προσωπικό του Β΄ Λιμενικού Τμήματος Κέας έσπευσε άμεσα στο σημείο και προέβη σε επιτόπιο έλεγχο-λήψη φωτογραφικού υλικού- ενώ ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος εισαγγελέας.

ΤΙ ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ… ΠΕΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ

Το προανακριτικό υλικό της υπόθεσης έχει ήδη σταλεί στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για ποινική αξιολόγηση, ενώ παράλληλα έχει ενημερωθεί εκτενώς η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων για τις δικές της κατά λόγο αρμοδιότητας ενέργειες».

Στην απάντησή του, βέβαια, το τοπικό λιμεναρχείο παραλείπει να πει τι διαπιστώθηκε στη διάρκεια της αυτοψίας και κατά πόσο οι χωματουργικές εργασίες -μπάζωμα της αμμουδιάς για την κατασκευή ντόκου- γίνονταν με το γράμμα του νόμου. Κάτι που η λιμενική Αρχή είναι σε θέση να διαπιστώσει για να προχωρήσει σε κυρώσεις (π.χ. πρόστιμα), ιδίως όταν πρόκειται για ζητήματα παραβίασης νομοθετικών διατάξεων περί προστασίας αιγιαλού.

ΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Σε κάθε περίπτωση οι εργασίες της ελληνοαραβικής κοινοπραξίας για την κατασκευή του υπερπολυτελούς τουριστικού καταλύματος «One and Only» στον γραφικό όρμο του Βρόσκοπου, στην Τζια, άρχισαν, έπειτα από καθυστέρηση πολλών ετών, τον περασμένο Σεπτέμβριο, με έναν μάλλον ανορθόδοξο και αυθαίρετο τρόπο.

Χωρίς να υπάρχει σχετική πρόβλεψη στην ΚΥΑ αδειοδότησης του έργου που εκδόθηκε τον Απρίλιο του… 2014, επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί στην καρδιά μιας μέχρι πρότινος παρθένας αμμουδιάς προβλήτας ελλιμενισμού φορτηγών πλοίων που θα μετέφεραν δια θαλάσσης οικοδομικά υλικά και μηχανήματα εκσκαφής. Το αποτέλεσμα, όπως μαρτυρούν και τα αδιάσειστα φωτογραφικά ντοκουμέντα, ήταν να υπάρξει μεγάλη οικολογική επιβάρυνση.

Είχε προηγηθεί αποψίλωση μεγάλου τμήματος της περιοχής, που διαθέτει αιωνόβια αλμυρίκια και άλλα δέντρα, για τη δημιουργία μιας πρόχειρης… αλάνας – εργοταξίου, στην οποία τοποθετήθηκαν 2-3 κοντέινερ και χημικές τουαλέτες! Μέχρι τότε δεν υπήρχε ούτε πρόσβαση με αυτοκίνητο στη γραφική παραλία, παρά τα εγκαίνια… θεμελίωσης του έργου, που έγιναν μία μέρα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, παρουσία των Αράβων «επενδυτών» και του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου!

Στη συνέχεια, ένα μονοπάτι στο ρέμα με τη βοήθεια μιας μπουλντόζας διαμορφώθηκε σε υποτυπώδη χωματόδρομο λίγων εκατοντάδων μέτρων, όμως ασαφές παρέμενε από πού θα έρθουν τα οικοδομικά υλικά, καθώς ο υπόλοιπος δρόμος που οδηγεί στο λιμάνι είναι σε άθλια κατάσταση, όπως κατήγγειλε πρόσφατα και στη «δημοκρατία» η δήμαρχος της Κέας Ρένα Βελισσαροπούλου.

Κυριολεκτικά στα μουλωχτά οι υπεργολάβοι της κοινοπραξίας επιχείρησαν να φτιάξουν έναν πρόχειρο μώλο ανεφοδιασμού, προδόθηκαν όμως από επισκέπτες και παραθεριστές.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, θέλοντας να μειώσει το κόστος η κοινοπραξία Αράβων – Καμπουρίδη, επιχείρησε να φέρει φορτηγίδες με οικοδομικά υλικά, μηχανήματα εκσκαφής κ.λπ. δια θαλάσσης, με μια κουτοπόνηρη προσχηματική κάλυψη.

Στη σχετική ΚΥΑ υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία μικρού λιμενικού έργου, όχι βέβαια στην παραλία, αλλά στον δεξιό βραχώδη βραχιόνα του όρμου και αυτό όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του ξενοδοχείου για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του τουριστικού καταλύματος (θαλάσσια σπορ, καταδύσεις κ.λπ.), αλλά και για να ελλιμενίζονται φουσκωτά σκάφη, γιοτ κ.λπ. Ασφαλώς, όμως, δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για τη δημιουργία προβλήτα ανεφοδιασμού για φορτηγίδες («παντόφλες»).

Με το που ανέβηκαν οι πρώτες φωτογραφίες από τις εκσκαφές στην παραλία και έπειτα από το δημοσίευμα της «δημοκρατίας», η κοινοπραξία και οι υπεργολάβοι αποφάσισαν να φέρουν τα μηχανήματα με το πλοίο της γραμμής, ορισμένα εκ των οποίων ερπυστριοφόρα, που σε ορισμένα τμήματα καταστρέφουν τα πρόχειρα επικαλυμμένα με τσιμέντο «μπαλώματα» στον στενό επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στη παραλία του Βρόσκοπου.

Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με βασικές πρόνοιες της ΚΥΑ αδειοδότησης που προβλέπει ήδη στο προοίμιό της (παράγραφος 33, εδάφια 3 και 4) τη βελτίωση της υφιστάμενης οδού, η οποία συνδέει τη δημοτική οδό Ιουλίδας Ποισσών με την περιοχή Βρόσκοπος – Καλόγερος (σ.σ.: κάτι που δεν έχει συμβεί), αφού αυτή «θα αποτελούσε τη χερσαία πρόσβαση στην υπό εξέταση έκταση».

Όλες αυτές οι ανορθόδοξες μεθοδεύσεις προκαλούν εντύπωση. Σε μια επένδυση προϋπολογισμού 150.000.000 δεν υπάρχει διαθέσιμο ένα μικρό κονδύλι για να βελτιωθεί ο υφιστάμενος δρόμος;

ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΟΔΟ

Η υπόθεση θα είχε λυθεί με ευεργετικά αποτελέσματα για ολόκληρο το νησί αν η κοινοπραξία Καμπουρίδη είχε φροντίσει με δικά της μέσα και κεφάλαια να βελτιώσει και να διαπλατύνει την υφιστάμενη κακοτράχαλη οδό που, μεταξύ άλλων, οδηγεί και στον ΧΥΤΑ του νησιού.

Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η επίμονη σιγή ιχθύος στα δημοσιεύματα της «δημοκρατίας» αλλά και έγκυρων ιστοτόπων που έδωσαν συνέχεια στο θέμα (όπως η «Μηχανή του χρόνου» του γνωστού δημοσιογράφου Χρήστου Βασιλόπουλου). Οποιαδήποτε εταιρία που σεβόταν τον εαυτό της θα είχε σπεύσει να δώσει εξηγήσεις, από τη στιγμή που το θέμα πήγε στον εισαγγελέα και πιθανολογούνται ποινικές κυρώσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This