Τετάρτη 5/5/2021

Ένωση Εισαγγελέων: Ήταν κόσμια η παρέμβαση του Σαλμά

Παραδέχεται την «παρέμβαση» του Μάριου Σαλμά η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας, αλλά προσπαθώντας να μετριάσει το γεγονός υποστηρίζει πως αυτή έγινε με κόσμιο τρόπο.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων -αν και δεν κατονομάζει τον  βουλευτή της ΝΔ- επιβεβαιώνει πως τηλεφώνησε σε υπηρεσιακό εισαγγελέα και με “κόσμιο τρόπο ζήτησε να πληροφορηθεί την πορεία εκκρεμούς υπόθεσης”.

Θυμίζουμε πως χθες υπήρξε καταγγελία από την Ένωση Δικαστών, πως ο Μάριος Σαλμάς, με τηλεφωνική παρέμβασή του στο υπηρεσιακό τηλέφωνο, κατά την ώρα της διάσκεψης του Τμήματος, ζήτησε από δικαστή την επίσπευση εκκρεμούς δικαστικής υπόθεσης που τον αφορά.

Η ανακοίνωση της Ε.Ε.Ε έχει ως εξής :

«Σχετικά με τη φερόμενη ως “παρέμβαση” βουλευτή σε εισαγγελέα για εκκρεμή ποινική υπόθεση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος διασαφηνίζει ότι πράγματι ο συγκεκριμένος βουλευτής επικοινώνησε στο υπηρεσιακό τηλέφωνο Εισαγγελέα και με κόσμιο τρόπο ζήτησε να πληροφορηθεί την πορεία εκκρεμούς υπόθεσης με εγκαλούντα και παριστάμενο προς υποστήριξη της κατηγορίας τον ίδιο, η οποία εκκρεμεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για παρεμπίπτον ζήτημα.

Υπενθυμίζουμε δε ότι, κατά τον ΚΠΔ, γνώση της πορείας της δικογραφίας καθώς και αντίγραφα αυτής, στο στάδιο αυτό, μπορούν να λαμβάνουν οι διάδικοι (ύποπτος, κατηγορούμενος και αυτός που παρίσταται προς υποστήριξη της κατηγορίας), προσερχόμενοι είτε οι ίδιοι, είτε ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους στο αρμόδιο γραφείο της εισαγγελίας.

Όταν δε οι εκπρόσωποι της νομοθετικής εξουσίας διαχρονικά παραπονούνται δημόσια για καθυστερήσεις στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, να γνωρίζουν ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της δικής τους συμπεριφοράς προς τη δικαιοσύνη, που εκδηλώνεται με τη μη πλήρωση των οργανικών κενών, την έλλειψη υποδομών, την απουσία γραμματειακής υποστήριξης και τη δημιουργία περαιτέρω άσκοπης ποινικής ύλης.

Καλούμε τους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου να επιδεικνύουν έμπρακτα, όπως άλλωστε έχουν συνταγματική υποχρέωση, τον ενδεδειγμένο σεβασμό και εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, να θωρακίζουν την ανεξαρτησία της, να λαμβάνουν ειλικρινή και όχι προσχηματικά μέτρα για την επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμισή της και να μην παρεμβαίνουν με κανένα τρόπο, όπως όταν νομοθετούν με κρυπτοαμνηστευτική στόχευση, για εκκρεμείς υποθέσεις».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ