Τρίτη 18/5/2021

O Υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας θα αποσύρει την τροπολογία για την βλασφημία

Οι γενικευμένες αντιδράσεις σχετικά με την επαναφορά της ποινικής δίωξης για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση των θρησκευμάτων (άρθρο 198 του ΠΚ) ανάγκασε τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να αποσύρει την διάταξη από την διαβούλευση των νέων Ποινικών Κωδίκων, όπως γνωστοποίησε πριν από λίγο μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Η διάταξη προέβλεπε φυλάκιση έως 2 έτη για όποιον κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την ορθόδοξη εκκλησία ή θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα».

Δείτε επίσης: Νέος ΠΚ: Έως δυο χρόνια φυλάκιση για εξύβριση των Θείων και ισόβια για τον ομαδικό βιασμό

Η αρχή των αντιδράσεων έγινε από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα που μίλησε για «κατάπτυστη διάταξη»: «Σοβαρά, πιστεύετε ότι ο Θεός έχει ανάγκη από εισαγγελική προστασία; Ποιο είναι το έννομο αγαθό που προστατεύει η επαναφορά του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας; Να πάει στην κόλαση αυτός που βλασφημεί, να πάει και φυλακή; Ποιοι είχαν τέτοια διάταξη; Μόνο τα μεσανατολικά ή ασιατικά φονταμενταλιστικά κράτη την είχαν αυτή τη διάταξη», είχε πει.

Ο υπουργός παρόλα αυτά εξήγησε ότι πρόκειται για «προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων που κάνει η κυβέρνηση, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε γεγονότα που εξελίσσονται με αρνητικό τρόπο στην ελληνική κοινωνία και μιλώ για την αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων μεταναστών που εγκαθίστανται στην ενδοχώρα και δημιουργούνται εντάσεις». Τόνισε δε, ότι τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν την ίδια διάταξη, ενώ η Δανία που την είχε καταργήσει, την επανέφερε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ