Τρίτη 11/5/2021

Αποζημίωση 170.000€ σε παιδί που έχασε το μάτι του από πυροτέχνημα στο Πατρινό Καρναβάλι του 2014

Αποζημίωση 170.000 ευρώ επιδίκασε το Πρωτοδικείο Πατρών στην οικογένεια του 11χρονου αγοριού που είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού το 2014, όταν τη στιγμή που εκτοξεύονταν τα πυροτεχνήματα εκτινάχθηκε ένα πετρώδες μείγμα και το χτύπησε στο αριστερό μάτι, με αποτέλεσμα να χάσει το 90% της όρασής του.

Το δικαστήριο υποχρεώνει τον πυροτεχνουργό της εταιρίας που είχε αναλάβει τη ρίψη των πυροτεχνημάτων να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό στην οικογένεια, με το σκεπτικό ότι δεν είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία όσων παρευρίσκονταν στην εκδήλωση.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, στα πυροτεχνήματα είχε εισχωρήσει υγρασία, με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν υλικό και θραύσματα που τύφλωσαν το παιδί, κάτι που θα είχε αποφευχθεί, σύμφωνα με τους δικαστές, αν είχαν ελεγχθεί τις παραμονές της εκδήλωσης και όχι τρεις μήνες πριν, μετά την εισαγωγή τους από την Κίνα.

Καταδίκη και για τον πρόεδρο του καρναβαλιού

Η υπόθεση είχε εκδικαστεί και στο ποινικό σκέλος της, κατά το οποίο ο πυροτεχνουργός και ιδιοκτήτης της εταιρίας πυροτεχνημάτων είχε επίσης καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και 11 μηνών. Ωστόσο, άσκησε έφεση, ενώ στην απολογία του είχε αποδώσει τον σοβαρό τραυματισμό του παιδιού σε κροτίδες που έπεσαν σε άλλο σημείο 15 λεπτά αργότερα και όχι στα πυροτεχνήματά του.

Επιπλέον, είχε αρνηθεί ότι τα πυροτεχνήματα είχαν υγρασία καθώς δεν θα άναβαν και είχε υποστηρίξει ότι φυλάσσονταν όπως προβλέπεται και ότι είχε γίνει δοκιμή πριν από το Καρναβάλι.

Σε φυλάκιση 18 μηνών είχε καταδικαστεί και ο τότε πρόεδρος του καρναβαλικού οργανισμού, ο οποίος είχε αναφέρει στην απολογία του ότι είχε εξασφαλίσει άδεια από την Αστυνομία για να γίνει η τελετή και ότι το μόνο μέτρο που ελήφθη τότε ήταν τα κιγκλιδώματα που τοποθετήθηκαν μπροστά από το σημείο εκτόξευσης. Είχε συμπληρώσει, ακόμη, ότι η εταιρία θα έπρεπε να είχε πάρει όποια μέτρα απαιτούνταν για την ασφάλεια των πολιτών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ