Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Αμερικάνοι δικηγόροι: «Σταματήστε να ψάχνεται ποιοι είναι οι προστατευόμενους μάρτυρες»

Επιστολή φωτιά στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, η οποία κοινοποιήθηκε ως επίσημη διαμαρτυρία και στον Τζιανλούκα Εσποσίτο, γενικό γραμματέας της Oμάδας Kρατών κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), έστειλε το αμερικανικό δικηγορικό γραφείο «Kohn, Khon & Colapinto, LLP», το οποίο βρίσκεται στη λίστα με τα 50 καλύτερα δικηγορικά γραφείο στις ΗΠΑ και ειδικεύεται σε θέματα προστασίας μαρτύρων.

Οι αμερικανοί δικηγόροι, που εκπροσωπούν Έλληνες προστατευόμενους μάρτυρες, οι οποίοι έχουν προσφέρει «εθελοντικά πληροφορίες» για το σκάνδαλο Novartis στις αμερικανικές αρχές, ζητούν από τις ελληνικές αρχές να «παύσουν» κάθε προσπάθεια, να πληροφορηθούν τις ταυτότητες των προστατευόμενων μαρτύρων και να αποσύρουν το σχετικό αίτημα που έχουν καταθέσει στις αμερικανικές αρχές, καθώς κάτι τέτοιο, παραβιάζει όπως αναφέρουν όχι μόνο το αμερικανικό αλλά και το διεθνές δίκαιο.

Διαβάστε ακόμη: «Άδειασε» τον Φρουζή η γραμματέας του: «Δεν έφυγε  από τη Νovartis, τον έδιωξαν»  – Τι είπε για τους πολιτικούς

«Εκπροσωπούμε πολίτες της Ελλάδας που εθελοντικά παρείχαν πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές σχετικά με παραβιάσεις του FCPA (σσ: νόμου για διαφθορά). Αυτοί οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος παρείχαν πληροφορίες ότι η Ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis μπορεί να έχει δωροδοκήσει Έλληνες αξιωματούχους κατά παράβαση της νομοθεσίας”, αναφέρουν χαρακτηριστικά καταρρίπτοντας τόσο το σενάριο της συμφωνίας των μαρτύρων με ανταλλάγματα όσο και το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας.

Οι Αμερικανοί δικηγόροι, μάλιστα, αναφέρουν αναλυτικά, όλες τις σχετικές συμβάσεις της Ε.Ε., που φυσικά έχει υπογράψει και η Ελλάδα, αλλά και όλα τα άρθρα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα οποία είναι παράνομη η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ζητούν, δε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, να διεξάγει έρευνα στη χώρα μας, για πιθανή παραβίαση των νόμων και των συμβάσεων που έχουν θεσπιστεί για την προστασία των μαρτύρων. Πηγές που γνωρίζουν καλά το αμερικανικό σύστημα, ανέφεραν πως στις ΗΠΑ, οι δικηγόροι δεν θα έκαναν ποτέ μία τέτοια κίνηση εάν δεν βρίσκονταν σε συνεννόηση με τις αρχές. Στην Ελλάδα, φυσικά, υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που ακόμη υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο Novartis, ούτε καν για γιατρούς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ