ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Νέος ποινικός κώδικας: 4+1 υποθέσεις με… παραθυράκια που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Νέος ποινικός κώδικας: 4+1 υποθέσεις με… παραθυράκια που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Λίγες μέρες, πριν από την ψήφιση του νέου Ποινικού κώδικα, τον περασμένο Ιούνιο, η Ένωση Εισαγγελέων, είχε ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου, προειδοποιώντας, πως «η μετάπτωση υψηλής κοινωνικής απαξίας κακουργημάτων σε πλημμελήματα» αλλά και «η περαιτέρω μείωση των ορίων ποινών με ταυτόχρονη χαλάρωση των προϋποθέσεων υφ’ όρον απόλυσης, θα επιφέρει παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων, με τον κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας αλλά και καλλιέργειας ευλόγου αισθήματος ατιμωρησίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων». Το νομοσχέδιο, φυσικά, τελικά ψηφίστηκε. Ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει, ωστόσο, έχει δικαιώσει τις προβλέψεις των Ελλήνων εισαγγελέων.

Η παραγραφή, σοβαρών ποινικών αδικημάτων, επειδή από κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα ή επειδή τελικά λήφθηκε υπ’ όψιν το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, μόνο οργή προκαλεί. Ακόμη και οι ίδιοι οι εισαγγελείς, έχουν αναγκαστεί σε αρκετές περιπτώσεις να εκφράσουν από την έδρα την αντίθεση τους, για την αναγκαστική παραγραφή που πρέπει να ακολουθήσει ο δικαστής, σεβόμενος τον νόμο.


1 Η απαλλαγή Τσουκάτου που ομολόγησε ότι πήρε 1.000.000

Στο δικαστήριο είχε ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό αφού προηγουμένως είχε παραδεχθεί πως έλαβε 1.000.000 γερμανικά μάρκα από τα ταμεία της Siemens, τα οποία δεν μπήκαν στην τσέπη του αλλά στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. «Τα χρήματα κατατέθηκαν στο εξωτερικό, γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος και ήρθαν σε δόσεις μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες- όπως κατέθεσαν- τα μέτρησαν και τα πήραν». είχε πει χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Τσουκάτος στην δίωρη απολογία του τον περασμένο Φεβρουάριο.

O κ. Τσουκάτος, αντιμετώπιζε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλου. Λίγους μήνες αργότερα, όμως, με τις αλλαγές που επέφερε η εφαρμογή του νέου Ποινικού κώδικα, ο ίδιος απαλλάχθηκε λόγω παραγραφής καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα, διώκεται πλέον σε βαθμό πλημμελήματος και άρα υπόκειται σε παραγραφή.

Ταυτόχρονα, παύθηκε η ποινική δίωξης λόγω παραγραφής για τα αδικήματα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα και της δωροδοκίας υπαλλήλου για τα κατηγορούμενα στελέχη της Siemens, της δωροληψίας στον ιδιωτικό τομέα για τα κατηγορούμενα στελέχη του ΟΤΕ, καθώς και της συνέργειας σε δωροληψία, αδίκημα που βάρυνε 20 ακόμη κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων και ο Θεόδωρος Τσουκάτος. Ένοχοι κρίθηκαν για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, 22 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens M. Χριστοφοράκος.

Παρά την ομολογία του όμως αλλά και την απαλλαγή λόγω παραγραφής, ο κ. Τσουκάτος ένιωσε για κάποιο απροσδιόριστο λόγο και δικαιωμένος (!).

«Πήρα την πολιτική ευθύνη λέγοντας την αλήθεια και η δικαίωση ήρθε μετά από 11 χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των 11 χρόνων απολύτως μόνος (με ελάχιστες εξαιρέσεις δημόσιας στήριξης από τους συναγωνιστές μου) δέχτηκα σιωπηλά συκοφαντίες, ψέματα, διαστρεβλώσεις. Με πίκρα τα αφήνω όλα πίσω. Ελπίζω και εύχομαι μία από τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις να αφορά τη διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα». Προφανώς, ο κ. Τσουκάτος, μπέρδεψε τη λέξη παραγραφή με τη λέξη αθώωση.

2 Η αποφυλάκιση Φλώρου για το μέγα σκάνδαλο της Energa

Χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος, όταν ήρθε στο φως στις αρχές του 2012. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, έγραφαν, πως οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης Αριστείδης Φλώρος και ο Βασίλης Μηλιώνης, επικεφαλής των εταιρειών Energa και Hellas Power βρίσκονταν αντιμέτωποι ακόμη και με την ποινή της ισόβιας κάθαρσης, καθώς ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι Φλώρος και Μηλιώνης, εισέπρατταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, γνωστό τότε ως ΕΕΤΗΔΕ αλλά δεν κατέβαλαν τα χρήματα, ως όφειλαν, στα κρατικά ταμεία.

Τα «ενσωμάτωσαν στην περιουσία τους» απολαμβάνοντας μία προκλητικά χλιδάτη ζωή. Τον περασμένο Νοέμβριο, δηλαδή σχεδόν επτά χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, η αυλαία έπεσε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με την αθώωση (!) του Βασίλη Μηλιώνη, και την καταδίκη του Αριστείδη Φλώρου, μόλις με πενταετή φυλάκιση με τριετή αναστολή. Ο νέος Ποινικός Κώδικας, έκανε και πάλι το ξέπλυμα του.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Αριστείδη Φλώρο (που ήταν ήδη εκτός φυλακής από τον περασμένο Ιούλιο) για λαθρεμπορία, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και υπεξαίρεση. Του αναγνώρισε, όμως, τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας, του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Τα ελαφρυντικά σε συνδυασμό μετά την κατάργηση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που έφερε ο νέος Ποινικός Κώδικας τον περασμένο Ιούλιο είχαν ως αποτέλεσμα η ποινή του Φλώρου, να πέσει από τα 21 έτη στα οποία είχε προσδιοριστεί πρωτόδικα, στα πέντε έτη.

3 Η παραγραφή για Γεωργιάδη για το κύκλωμα παιδεραστίας

Τον περασμένο Φεβρουάριο, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 28 μηνών με αναστολή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο σε υπόθεση κυκλώματος παιδεραστίας η οποία είχε αποκαλυφθεί πριν από περίπου 10 χρόνια στη Μολδαβία. Τότε, ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ ο Νίκος Γεωργιάδης, είχε συλληφθεί για εμπλοκή στο κύκλωμα, όμως είχε αφεθεί ελεύθερος επειδή διέθετε διπλωματικό διαβατήριο, καθώς υπηρετούσε σε θέση του ΟΗΕ, το οποίο του παρείχε ασυλία. Το δικαστήριο τον έκρινε πρωτόδικα ένοχο για την κατηγορία της ασέλγειας κατά ανηλίκων άνω των 15 ετών έναντι αμοιβής, επιβάλλοντάς του ποινή κατά συγχώνευση, καθώς η κατηγορία αφορούσε τρία ανήλικα παιδιά.

Του επιβλήθηκε επιπλέον συνολική χρηματική ποινή 20.000 ευρώ. Πριν λίγες μέρες, όμως, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, ο νέος Ποινικός Κώδικας, έκανε και πάλι το θαύμα του προκαλώντας για ακόμη μία φορά οργή. Ακόμη και η εισαγγελέας της έδρας, δήλωσε, την αποστροφή της για την αναγκαστική απόφαση της παραγραφής. «Δυστυχώς, θα πρέπει να γίνει δεκτή η ένσταση παραγραφής.

Ο δικαστής είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τον νόμο, ακόμα και αν προκαλείται στους πολίτες το ερώτημα πώς μπορεί με τον νέο Ποινικό Κώδικα να θεωρεί ήσσονος σημασίας και να παραγραφούν όλα τα πλημμελήματα, ακόμα και αυτά που έχουν τελεστεί σε βάρος ανηλίκων» ήταν η συγκλονιστική τοποθέτηση της εισαγγελέως. Ο κ. Γεωργιάδης, από την άλλη παρά το γεγονός πως απαλλάχθηκε λόγω παραγραφής, ένιωσε επίσης κατά ένα περίεργο τρόπο, δικαιωμένος. Προσπάθησε, μάλιστα, να δώσει στην υπόθεση πολιτικές διαστάσεις(!).

4 Το συγχωροχάρτι για τις μίζες στην υπόθεσητης DePuy

Η υπόθεση, της εταιρείας DePuy, θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού «Johnson&Johnson», αποτελεί διεθνές σκάνδαλο. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ζημίωσε το Δημόσιο πάνω από 11.000.000 ευρώ. Η εταιρία κατάφερνε να προμηθεύει, την εξαετία 2000-2006, υπερκοστολογημένα ορθοπεδικά μηχανημάτων, σε 114 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, με μίζες που έδινε σε γιατρούς. Η έρευνα για τις μίζες ξεκίνησε από τις Η.Π.Α, όπου και διαπιστώθηκαν οι παράνομες πληρωμές σε γιατρούς στην Ελλάδα. Με βάση τα τιμολόγια που ελέγχθηκαν από τη Δικαιοσύνη εκτιμάται ότι η ανταμοιβή των γιατρών, την οποία ουσιαστικά κατέβαλε το ελληνικό Δημόσιο, έφτανε το 20%.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε τον περασμένο Ιούλιο ενόχους 13 γιατρούς και στελέχη δημόσιων νοσοκομείων, επιχειρηματίες αλλά και αλλοδαπούς στελέχη της εταιρείας και συνεργάτες τους, για τα αδικήματα, κατά περίσταση της απάτης σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα). Ωστόσο, οι δικαστές απάλλαξαν όλους τους κατηγορούμενους από το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα το συγκεκριμένο αδίκημα είχε πλέον παραγραφεί.

Οι κατηγορούμενοι, καταδικάστηκαν σε 4 έτη έως 9 έτη κάθειρξης με αναστολή καθώς σε όλους αναγνωρίστηκαν επίσης, τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, επίσης, βάσει των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα. Για την ίδια υπόθεση, στη Θεσσαλονίκη, το Πενταμελές Εφετείο αθώωσε τρεις πανεπιστημιακούς γιατρούς καθώς το βασικό αδίκημα που τους καταλογιζόταν, ήταν επίσης αυτό της «δωροληψία υπαλλήλου», που πλέον διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.

5 Η αθώωση Διώτη για τη λίστα Λαγκάρντ!

Υπάρχει μία ακόμη υπόθεση, που μπορεί να μην αναθεωρήθηκε, λόγω διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, προκάλεσε όμως εξίσου, το κοινό αίσθημα. Τον Οκτώβριο του 2017, ο πρώην εισαγγελέας και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης καταδικάστηκε για τους χειρισμούς του στην λίστα Λαγκάρντ, σε 10 χρόνια κάθειρξης με αναστολή.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο κ. Διώτης δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνονταν 2.062 ονόματα Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της Τράπεζας HSBC, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους. Δύο χρόνια αργότερα, όμως, δηλαδή τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ιωάννης Διώτης, έχοντας ως μάρτυρα υπεράσπισης τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αθωώθηκε από το πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με ένα σκεπτικό που στην πραγματικότητα “εξαφάνιζε” την ίδια τη Λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα, με αυτό η λίστα ήταν ένα παρανόμως αποκτηθέν στοιχείο το οποίο δεν γινόταν να το αξιοποιήσουν οι ελληνικές Αρχές και ως εκ τούτου δεν προέκυψε το αδίκημα που αποδιδόταν στον κ. Διώτη. Με λίγα λόγια, το δικαστήριο αποφάσισε, πως τα όποια εκατομμύρια μπήκαν στο ταμείο του κράτους, μετά την ανακάλυψη της λίστας, μπήκαν… παράνομα. Ο δε, πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε, πως η λίστα Λαγκάρντ, ήταν ακόμη ένα θέμα το οποίο κινήθηκε μόνον για πολιτικούς λόγους(!). Προφανώς, αυτό αναδεικνύεται σε επιχείρημα, παντός καιρού…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα διάσημα ζευγάρια που χώρισαν το 2019 και είναι πλέον σαν ξένοι

Φεύγοντας το 2019 παίρνει μαζί του χαρές και λύπες, έρωτες και χωρισμούς, ξεκινήματα και τελειώματα. Φεύγει κι αφήνει αναμνήσεις, άλλες φορές γλυκές κι άλλες...

Εξαφάνιση της 7χρονης Βαλεντίν: Δήλωση-ανατροπή γείτονα της οικογένειας

Άλυτο είναι ακόμα το μυστήριο που καλύπτει την εξαφάνιση της 7χρονης Βαλεντίν από τις παραμονές Χριστουγέννων στο κέντρο της Αθήνας. Ο πατέρας του κοριτσιού, Αμπελκά,...

Οι φωτογραφίες που θέλουν να… εξαφανίσουν διάσημοι stars 

Μπορεί να είναι υπέρλαμπροι και με όπλο τους την ομορφιά να συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή, υπάρχουν όμως κάποιες στιγμές που ο φωτογραφικός φακός...

Xορός εκατομμυρίων γύρω από το μεταναστευτικό! ΦΕΚ με «οσμή» σκανδάλου: Χωρίς έλεγχο και με διαδικασίες fast track οι νέες δομές…

Όπως έχουμε ξαναπεί τα πράγματα στο φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού δεν εξελίσσονται καθόλου καλά για την κυβέρνηση. Παντού στην Ελλάδα οι κάτοικοι βρίσκονται σε...

Εκτέλεσαν εν ψυχρώ δυο άνδρες σε ταβέρνα στη Βάρη μπροστά στα μάτια των παιδιών τους! (video)

Βγήκαν πιστόλια το απόγευμα της Κυριακής στην ταβέρνα Βοσκοπούλα, στη Βάρη. Από τους πυροβολισμούς ένας Σλοβένος κι ένας Μαυροβούνιος έπεσαν νεκροί, ενώ υπάρχει μια τραυματισμένη...

Κρατούμενος στις φυλακές Νιγρίτας έβγαλε… δεύτερο κεφάλι και ζητάει άμεσα εγχείρηση (video)

Σοκαριστικές είναι οι φωτογραφίες που παρουσιάζουν τα Serraika Nea και δείχνουν έναν κρατούμενο των φυλακών Νιγρίτας να έχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού ένα...

H γυναίκα που κακοποίησε άγρια και δάγκωσε τον σκύλο της έγινε viral και συνελήφθη (video)

Η Cristina Rykalski βρισκόταν στο σπίτι της σε προάστιο της Καλιφόρνια, όταν μια γυναίκα που δεν γνώριζε, συνοδευόμενη από τον σκύλο της, ήρθε στην...

Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι έμποροι για το «δωράκι» του Άδωνη στο εκπτωτικό χωριό

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας μέχρι τις ‪13 Φεβρουαρίου 2020 ετοιμάζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) εναντίον της απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

 

TRENDING

Τα διάσημα ζευγάρια που χώρισαν το 2019 και είναι πλέον σαν ξένοι

Φεύγοντας το 2019 παίρνει μαζί του χαρές και λύπες, έρωτες και χωρισμούς, ξεκινήματα και τελειώματα. Φεύγει κι αφήνει αναμνήσεις, άλλες φορές γλυκές κι άλλες...

Εξαφάνιση της 7χρονης Βαλεντίν: Δήλωση-ανατροπή γείτονα της οικογένειας

Άλυτο είναι ακόμα το μυστήριο που καλύπτει την εξαφάνιση της 7χρονης Βαλεντίν από τις παραμονές Χριστουγέννων στο κέντρο της Αθήνας. Ο πατέρας του κοριτσιού, Αμπελκά,...

Οι φωτογραφίες που θέλουν να… εξαφανίσουν διάσημοι stars 

Μπορεί να είναι υπέρλαμπροι και με όπλο τους την ομορφιά να συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή, υπάρχουν όμως κάποιες στιγμές που ο φωτογραφικός φακός...

Xορός εκατομμυρίων γύρω από το μεταναστευτικό! ΦΕΚ με «οσμή» σκανδάλου: Χωρίς έλεγχο και με διαδικασίες fast track οι νέες δομές…

Όπως έχουμε ξαναπεί τα πράγματα στο φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού δεν εξελίσσονται καθόλου καλά για την κυβέρνηση. Παντού στην Ελλάδα οι κάτοικοι βρίσκονται σε...

Εκτέλεσαν εν ψυχρώ δυο άνδρες σε ταβέρνα στη Βάρη μπροστά στα μάτια των παιδιών τους! (video)

Βγήκαν πιστόλια το απόγευμα της Κυριακής στην ταβέρνα Βοσκοπούλα, στη Βάρη. Από τους πυροβολισμούς ένας Σλοβένος κι ένας Μαυροβούνιος έπεσαν νεκροί, ενώ υπάρχει μια τραυματισμένη...

Κρατούμενος στις φυλακές Νιγρίτας έβγαλε… δεύτερο κεφάλι και ζητάει άμεσα εγχείρηση (video)

Σοκαριστικές είναι οι φωτογραφίες που παρουσιάζουν τα Serraika Nea και δείχνουν έναν κρατούμενο των φυλακών Νιγρίτας να έχει στο πίσω μέρος του κεφαλιού ένα...

H γυναίκα που κακοποίησε άγρια και δάγκωσε τον σκύλο της έγινε viral και συνελήφθη (video)

Η Cristina Rykalski βρισκόταν στο σπίτι της σε προάστιο της Καλιφόρνια, όταν μια γυναίκα που δεν γνώριζε, συνοδευόμενη από τον σκύλο της, ήρθε στην...

Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι έμποροι για το «δωράκι» του Άδωνη στο εκπτωτικό χωριό

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας μέχρι τις ‪13 Φεβρουαρίου 2020 ετοιμάζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) εναντίον της απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης...

Oι φάρσες του Πούμπουρα είναι στημένες; Ή ο Κωνσταντίνος Ντάφλος είναι ο μεγαλύτερος «εγωιστής» της TV;

Με μεγάλη εντύπωση παρακολουθήσαμε το επεισόδιο «Best Friend’s Fear» όπου πρωταγωνιστής σε μια από τις φάρσες του Σάββα Πούμπουρα ήταν ο Κωνσταντίνος Ντάφλος. Η φάρσα...

Συντάξεις: Αυτοί κερδίζουν από το νέο ασφαλιστικό – Οι πίνακες με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης

Αυξήσεις που εκκινούν από 12 ευρώ (ύστερα από 33 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό 700 ευρώ) και φτάνουν τα 252 ευρώ (για 40 και...