Οι υποθέσεις-φωτιά που θα απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη το 2020

Must Read

Στην τελική τους ευθεία αναμένεται να μπουν από το 2020 εξαιρετικά κρίσιμες υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη αλλά και τη Δικαιοσύνη το έτος που μας πέρασε.

Οικονομικά αλλά και πολιτικά σκάνδαλα που εκκρεμούν αναμένεται να εκδικαστούν και να δοθεί άμεσα τέλος στις υποθέσεις τους.

Το σκάνδαλο Novartis

Οι τελευταίες εκκρεμότητες αναμένεται να κλείσουν και στο σκάνδαλο της Novartis, που απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη. Η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη έχει στα χέρια της όλη τη δικογραφία των φερόμενων δωροδοκιών από τη φαρμακευτική εταιρεία και καλείται να αξιολογήσει το αποδεικτικό υλικό για τα εκκρεμή πολιτικά πρόσωπα –Αδ. Γεωργιάδη και Δ. Αβραμόπουλο- καθώς και τα στοιχεία εμπλοκής των στελεχών της εταιρείας και ιατρών που εμφανίζονται στις λίστες.

Ταυτόχρονα, η κα Τουλουπάκη βρίσκεται υπό έλεγχο από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος και εξετάζει τα ενδεχόμενα η εισαγγελέας να φέρει ευθύνη για τις καταγγελίες περί σκευωρίας από το σκάνδαλο.

Τέλος, στα ίδια πλαίσια θα συνεχιστεί και η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής η οποία θα ερευνήσει το μερίδιο ευθυνών του Δ. Παπαγγελόπουλου ως ηθικού αυτουργού της φερόμενης σκευωρίας.

Δείτε επίσης: Ένοχη η Βρετανίδα για τον δήθεν βιασμό από 12 Ισραηλινούς στην Κύπρο

Το κεφάλαιο της Χρυσής Αυγής

Τελευταία εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης ήταν η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, Αδαμαντίας Οικονόμου, πως όλες οι εγκληματικές ενέργειες από μέλη της Χ.Α. ήταν μεμονωμένες και, άρα, δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο. Απόφαση, η οποία προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και είναι απαλλακτική για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Μιχαλολιάκος και σχεδόν όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Οι τραγωδίες στο Μάτι και τη Μάνδρα

Δικαιοσύνη αναμένεται να αποδοθεί και στα θύματα από τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία των τελευταίων ετών που έλαβε χώρα στο Μάτι. Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί αφορά κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος μεταξύ αυτών και η ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροήν και «βαραίνει» είκοσι άτομα από αρμόδιες υπηρεσίες και μεταξύ άλλων τη Ρένα Δούρου, τον Ηλία Ψινάκη, τον Ευάγγελο Μπουρνού καθώς και άλλα μεγάλα στελέχη των Δήμων και της Περιφέρειας.

Στις 24 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει και η δίκη για τα 24 θύματα της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα. Οι κατηγορίες αφορούν πρόκληση πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροήν, σωματικές βλάβες και παραβίαση κανόνων οικοδομικής. Όπως αναφέρει το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στην περιοχή διαπιστώθηκαν δεκάδες παραβάσεις του νόμου, καταπάτηση ρεμάτων και αυθαίρετη δόμηση μέσα σε αυτά από τον Δήμο Μάνδρας αλλά και από ιδιώτες ενώ καθοριστικής σημασίας θεωρείται και η απουσία αντιπλημμυρικών έργων. Στο ειδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν η τότε περιεφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο πρώην δήμαρχος Μάνδρας καθώς και στελέχη της πολεοδομίας και του Δήμου.

Η υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου

Ακόμα μία υπόθεση που αναμένεται να κλείσει είναι και αυτή του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος και παραμένει στη φυλακή από τα τέλη του 2018 με κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει αφορά τη διακίνηση μέσω επτά λογαριασμών και τριάντα πέντε υπολογαριασμών ποσά ύψους 2.8 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε ως «μίζα» για τον εκσυγχρονισμό έξι γαλλικών φρεγατών.

Η Μαφία των Φυλακών Κορυδαλλού

Ενδεχομένως πρόκειται για την πλέον περίπλοκη υπόθεση που απασχολεί τη δικαιοσύνη. Οι εκτιμήσεις δείχνουν πως επιμέρους υποθέσεις συνδέονται και καταλήγουν σε μία συγκεκριμένη συμμορία που δρα πίσω από τα κάγκελα των φυλακών Κορυδαλλού. Η εν λόγω συμμορία κατηγορείται για τη δολοφονία του δικηγόρου Μ. Ζαφειρόπουλου, η απόπειρα εις βάρος του δικηγόρου Γ. Αντωνόπουλου, η δολοφονία του Αρ. Μπάκο μέσα στις φυλακές και η εκβίαση του Αρη Φλώρου. Στην υπόθεση αυτή έχουν κατά διαστήματα εμπλακεί και «δυνατά» ονόματα της νομικής σκηνής.

Το οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie

Εξελίξεις θα υπάρξουν και στο οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie εντός του επόμενου έτους. Πριν λίγο χρονικό διάστημα, η Οικονομική Εισαγγελία προέβη στην παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εναντίον των κατηγορουμένων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία από κοινού, καθώς επίσης και χειραγώγηση. Πρόκειται, μάλιστα, για δεύτερο γύρο διώξεων καθώς ένα χρόνο πριν, η Εισαγγελία είχε απαγγείλει κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και ακόμα 11 άτομα.

Οι δολοφονίες Τοπαλούδη, Κωστόπουλου και Ζέμπερη

Τρεις δολοφονίες που συντάραξαν την κοινή γνώμη θα «κλείσουν» το 2020. Η πρώτη χρονικά είναι αυτή της Έλενας Τοπαλούδη, η οποία βιάστηκε και δολοφονήθηκε στη Ρόδο. Η δίκη των δραστών, 19 και 21 ετών αντίστοιχα, έχει προγραμματιστεί για τις 13 Ιανουαρίου με την εισαγγελική αρχή να αιτείται τη μεταφορά της στα αθηναϊκά δικαστήρια για λόγους ασφαλείας.

Από το νέο έτος, όμως, θα ανοίξει και πάλι η υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια. Να θυμίσουμε πως ο θάνατος του είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις για τον τρόπο που προκλήθηκε. Ο ανακριτής της υπόθεσης έχει ζητήσει εκτός του ιδιοκτήτη του καταστήματος και του περαστικού που προκάλεσαν το θανατηφόρο ξυλοδαρμό του ακτιβιστή, να ασκηθεί ποινική δίωξη στους τέσσερις αστυνομικούς με την κατηγορία της θανατηφόρου σωματικής βλάβης.

Τελευταία, είναι η υπόθεση της Δώρας Ζέμπερη, η οποία είχε βρεθεί δολοφονημένη με 14 μαχαιριές στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών τον Οκτώβριο του 2017. Η αγριότητα της δολοφονίας της αλλά και τα κενά στην υπόθεση είχαν προκαλέσει έντονα ερωτηματικά στη δικαιοσύνη. Παρόλ’ αυτά, ο Μ. Σοροπίδης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε δις ισόβια κάθειρξη, με την εισαγγελέα της έδρας στην αγόρευσή της να μην αποκλείει την εμπλοκή και άλλων ατόμων. Μένει να δούμε αν στις 5 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που θα διεξαχθεί το Εφετείο, παρουσιαστούν νέα στοιχεία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This