Κυριακή 13/6/2021

Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι έμποροι για το «δωράκι» του Άδωνη στο εκπτωτικό χωριό

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας μέχρι τις ‪13 Φεβρουαρίου 2020 ετοιμάζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) εναντίον της απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στο εκπτωτικό χωριό ΜcArthour Glen να ανοίγει 32 Κυριακές τον χρόνο.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, το νομικό επιτελείο της συνομοσπονδίας ετοιμάζει την αντίδραση των εμπόρων, οι οποίοι, όπως σημείωσε, αισιοδοξούν ότι θα απορριφθεί η απόφαση, όπως έγινε και στο παρελθόν.

Δείτε επίσης: Τρία χρόνια στο νταή που έριξε την πρώην σύζυγό του σε χαντάκι

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (και αποκάλυψε η «δημοκρατία») το «Επιχειρηματικό Πάρκο Γυαλού – Άγιος Δημήτριος – Πύργος στον Δήμο Σπατών» εντάσσεται στον νόμο 4177/2013 που προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Σκοπίμως η διάταξη αναφέρεται στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να παρακαμφθεί ο σκόπελος του ΣτΕ που είχε αποφανθεί ότι δεν μπορεί ένα μεμονωμένο κατάστημα να ενταχθεί στο καθεστώς λειτουργία των καταστημάτων για 32 Κυριακές τον χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (όπου είχε προσφύγει η εταιρία Mc Arthur Glen Ελλάς) αποφάσισε ότι τα εμπορικά καταστήματα στο εκπτωτικό χωριό των Σπάτων δεν πρέπει να λειτουργούν τις Κυριακές.

Μεγάλη καταναλωτική κίνηση

Η απόφαση αυτή μάλιστα βασίστηκε στο σκεπτικό ότι η εν λόγω εταιρία:
1) Επιδιώκει την επαύξηση του κέρδους των επιχειρήσεων, δηλαδή σκοπό μη θεμιτό σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 100/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που είχε ταχθεί κατά της λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές.
2) Μετατρέπει την εξαίρεση σε κανόνα, εάν συνυπολογιστούν και οι Κυριακές της περιόδου Νοεμβρίου – Απριλίου κατά τις οποίες επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων.
3) Αντίκειται στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς ο υπουργός έχει μόνο την εξουσία να καθορίζει τα τοπικά όρια λειτουργίας των καταστημάτων και όχι τις κατηγορίες των καταστημάτων των οποίων επιτρέπεται η λειτουργία σε συνδυασμό με τη ζήτηση που προκαλεί η τουριστική κίνηση.

Το εκπτωτικό χωριό προσελκύει μεγάλη καταναλωτική κίνηση από πολλά σημεία της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι η λειτουργία του τις Κυριακές αλλάζει τους ορούς της αγοράς, καθώς θα πλήξει σημαντικά τα μικρότερα καταστήματα και ειδικά όσα δεν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν παράλληλα.

Για τους εργαζομένους το πλήγμα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθότι θα χάσουν και την προβλεπόμενη αργία, ενώ είναι αμφίβολο αν θα αυξηθούν αντίστοιχα οι αποδοχές τους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ