ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Πόλεμος στη δικαιοσύνη για τους αποκλεισμένους δικαστικούς αντιπροσώπους

Σχεδόν τους στερεί το δικαίωμα να κληρωθούν δικαστικοί αντιπρόσωποι

Must Read

«Στα κάγκελα» οι Υπάλληλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι οποίοι μέσω του Συλλόγου τους διαμαρτύρονται για την πρωτοφανή και παράτυπη αντιμετώπιση των συναδέλφων τους, κατά τη διαδικασία της κλήρωσης των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019.

Ο διαχωρισμός των δικαστικών υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε ξεχωριστή κατηγορία από τους λοιπούς δικαστικούς υπαλλήλους, με ποσοστό συμμετοχής στην κλήρωση 0,49%, έναντι 18,02% αντίστοιχα, εκτός του ότι αντιβαίνει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το σύνολο των δικαστικών υπαλλήλων, αποτελεί δυσμενή διάκριση κατά παράβαση των αρχών της ίσης μεταχείρισης, ενώ αποκλίνει από τη μέχρι σήμερα πάγια διαδικασία διορισμών που ακολουθεί ο Άρειος Πάγος και είναι αναρτημένη στον ιστότοπό του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί η συντριπτική πλειοψηφία των δικαστικών υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τον ορισμό τους ως δικαστικών αντιπροσώπων.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. του Σ.Υ.Ε.Σ. συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, αρμόδιο για τους διορισμούς των δικαστικών αντιπροσώπων, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τον πρωτοφανή αποκλεισμό των συναδέλφων μας από τον διορισμό τους ως δικαστικών αντιπροσώπων. Ο Πρόεδρος μας ενημέρωσε ότι σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε χωρίς αιτιολογία ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα συμμετάσχουν στην κλήρωση σε διαφορετική κατηγορία από αυτή των υπολοίπων δικαστικών υπαλλήλων, με ποσοστό 0,49%, αντί του αντίστοιχου ποσοστού 18,02%.

Το Δ.Σ. του Σ.Υ.Ε.Σ. διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αυτή και ζήτησε την αποκατάσταση της αδικίας. Ταυτόχρονα, μετά από αίτημα του Δ.Σ. του Σ.Υ.Ε.Σ. υπήρξε παρέμβαση του Α΄ και της Β΄ Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου. Κατόπιν τούτου, υπήρξε διαβεβαίωση από τον Άρειο Πάγο ότι θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να διορθωθεί η ανωτέρω αδικία κατά τους συμπληρωματικούς διορισμούς που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

Θεόδωρος Κόλλιας

Την αντίθεσή τους στο θέμα της ποσόστωσης εξέφρασε και η ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων:

Κατόπιν σχετικού αιτήματός μας, ο Άρειος Πάγος μας απέστειλε τα στατιστικά στοιχεία των διορισμών των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής για τις Βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Από την επισκόπηση των στοιχείων αυτών προκύπτει ότι οι Δικηγόροι που έχουν διοριστεί πανελλαδικά ως τακτικοί και αναπληρωματικοί καλύπτουν το 75,90% των πραγματοποιηθέντων διορισμών, αντί του προβλεπόμενου μέχρι τώρα ποσοστού 77,5%. Αντίθετα παρατηρείται αύξηση της ποσόστωσης των δικαστικών υπαλλήλων κατά 1%.

Η μείωση των διορισμών των Δικηγόρων έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία και ευθύνη του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου όπως πληροφορηθήκαμε και μάλιστα χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωσή μας και χωρίς μέχρι σήμερα να μας έχει γνωστοποιηθεί εγγράφως η σχετική απόφαση.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την αδικαιολόγητη αυτή απόφαση που συνιστά ανεπίτρεπτη δυσμενή μεταχείριση των δικηγόρων και μεταβάλει επί τα χείρω την ήδη μειωμένη εκπροσώπησή μας. Δυστυχώς το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου δεν εκτίμησε ούτε τη συνεισφορά του δικηγορικού σώματος στην ομαλή διενέργεια των εκλογών και ιδίως των πρόσφατων Ευρωεκλογών και Αυτοδιοικητικών εκλογών, που ήταν από τις πιο δύσκολες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, ούτε τις συνέπειες που έχουν επέλθει σε αυτό από την πρωτοφανή, σε διάρκεια, αναστολή των εργασιών των δικαστηρίων και ιδίως των Αθηνών και Θεσσαλονίκης για τρεις εβδομάδες περίπου και μάλιστα σε ενεργή δικαστική περίοδο και λίγο πριν από τις δικαστικές διακοπές.

Το ζήτημα αυτό θα διεκδικήσουμε να διευθετηθεί στο άμεσο μέλλον με σαφή νομοθετική ρύθμιση αφού μέχρι σήμερα η εφαρμοστέα διάταξη έχει εσφαλμένα ερμηνευθεί και εφαρμοσθεί σε βάρος των δικηγόρων διαχρονικά από το αρμόδιο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου.

Αυτονόητο είναι ότι σε περίπτωση τυχόν συμπληρωματικών διορισμών, που ενδεχομένως προκύψουν λόγω ανεπίδοτων, θα πρέπει να προκριθούν οι δικηγόροι κάθε άλλης κατηγορίας, ώστε να καλυφθεί, κατά το δυνατόν η επελθούσα άδικη μεταχείριση.

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων
των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
Δημήτρης Κ. Βερβεσός

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This