Σάββατο 12/6/2021

Απρόσμενο δώρο με την επιστροφή 280.000.000 ευρώ στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Μποναμάς από το… πουθενά ύψους 280.000.000 ευρώ θα δοθεί στην Ελλάδα μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να αναιρέσει την ποινή αφαίρεσης ποσών για την υπόθεση απόδοσης επιδοτήσεων σε βοσκοτόπους.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε σε έλεγχο που πραγματοποίησε για την περίοδο 2009-2012 πως επιδοτήσεις που δόθηκαν σε βοσκοτόπια με κοινοτικούς πόρους δεν ήταν νόμιμες και προχώρησε σε άμεσα μέτρα αφαιρώντας από τις επιδοτήσεις για την Ελλάδα 313 εκατομμύρια ευρώ τα οποία επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Ελλάδα κατόπιν, με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους,  προσέφυγε στο πρωτοβάθμιο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητώντας να της αποδοθούν αυτά τα χρήματα – και μάλιστα εν μέσω κρίσης- υποστηρίζοντας ότι οι επιδοτήσεις δόθηκαν νόμιμα σε αντίθεση με ότι είχε αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ομως το Δικαστήριο (Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης) με απόφαση του δεν δικαίωσε την Ελλάδα.

Σε απάντηση, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκανε αναίρεση και οδήγησε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχοντας ως κεντρικό επιχείρημα ότι στις μεσογειακές χώρες οι βοσκότοποι ορίζονται με διαφορετικά κριτήρια από εκείνα της κεντρικής Ευρώπης, ενώ υπέρ της Ελλάδας στη δίκη παρενέβη και υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις και η Ισπανία που είχα ανάλογα θέματα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε εν τέλει την ελληνική πλευρά, η οποία εκτιμά ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα αποτελέσει «προηγούμενο» και για τις διεκδικήσεις από ελληνικής πλευράς και για τα επόμενα χρόνια μετά το 2012 όπου επίσης έχουν αφαιρεθεί σημαντικότατα ποσά από τις κοινοτικές επιδοτήσεις για τους ίδιους λόγους.

Δείτε επίσης: Στο «σκαμνί» 18χρονος Ροδίτης για τον βιασμό συνομήλικής του Νορβηγίδας που ήταν παρθένα

Αναλυτικά η απόφαση του Δικαστήριου εδώ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ