Δικαιώθηκε κρατούμενος για εξευτελιστική μεταχείριση λόγω των συνθηκών κράτησης

Must Read

Ως εξευτελιστική κρίνεται η μεταχείριση οποιουδήποτε κρατουμένου που ο προσωπικός του χώρος είναι μικρότερος από τρία τετραγωνικά μέτρα, ενώ παράλληλα δεν έχει αναλογικά τον προβλεπόμενο χρόνο προαυλισμού και σωματικής άσκησης.

Η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, (ΕΔΔΑ) το οποίο δικαίωσε Ουκρανό υπήκοο κρατούμενο των φυλακών της Ουκρανίας καταδικασμένο για τρομοκρατία, στον οποίο επιδίκασε να του καταβάλει η χώρα του, αποζημίωση ύψους 9.500 ευρώ, για ηθική βλάβη αναφορικά με την παραβίαση του άρθρου 3 και ότι η διαπίστωση παραβίασης ήταν επαρκής δίκαιη ικανοποίηση όσον αφορά το άρθρο 13 σε συνδυασμό με το άρθρο 3.

Δείτε επίσης: Απίστευτη ανατροπή σε υπόθεση διπλή δολοφονίας: Κρίθηκαν αθώοι ενώ είχαν καταδικαστεί σε δις ισόβια!

Σύμφωνα με το dikastiko.gr πρόκειται για μία από τις πολλές περιπτώσεις που οι δικαστές του Στρασβούργου έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια ζητήματα στις ουκρανικές φυλακές, ενώ διαπίστωσε παραβιάσεις των άρθρων 3 και 13 λόγω των ανεπαρκών συνθηκών κράτησης σε καταστήματα κράτησης στην Ουκρανία σε άλλες 55 αποφάσεις, 120 παρόμοιες καταγγελίες που εκκρεμούν ενώπιον του και ότι, σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, πάνω από 20.000 άτομα κρατούνται σε ιδρύματα προσωρινής κράτησης. Επομένως, η υπόθεση αφορούσε ένα επαναλαμβανόμενο διαρθρωτικό πρόβλημα που είχε επηρεάσει και ήταν ικανό να επηρεάσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Όλα ξεκίνησαν το 2012 όταν ο 42χρονος Ουκρανός Viktor Sukachov συνελήφθη κατηγορούμενος για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, και έκτοτε κρατήθηκε προσωρινά σε κατάστημα κράτησης της Ουκρανίας έως και το 2018, οπόταν και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 12 ετών. Άσκησε δυο καταγγελίες για ανεπαρκείς συνθήκες κράτησης, συγκεκριμένα για περιορισμένο προσωπικό χώρο, έλλειψη υγιεινής και ελάχιστο χρόνο για σωματική άσκηση, ωστόσο απορρίφθηκαν ως αναπόδεικτες, παρόλο που ο αρμόδιος Εισαγγελέας διενήργησε έλεγχο στα καταστήματα κράτηση.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής του στη φυλακή Dnipro ο προσφεύγων παραπονέθηκε για την υγιεινή και τις συνθήκες κράτησης, υποβάλλοντας αναφορά σε βουλευτή το 2016 και καταγγελία κατευθείαν στον Γενικό Εισαγγελέα το 2017. Η πρώτη του καταγγελία είχε ως αποτέλεσμα την διεξαγωγή ελέγχου από τον Περιφερειακό Εισαγγελέα ο οποίος διαπίστωσε ότι οι ισχυρισμοί του δεν είχαν επιβεβαιωθεί. Η δεύτερη καταγγελία του κατέληξε σε παρόμοια διαπίστωση από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Το Στρασβούργο, ωστόσο, έκρινε ότι η παραχώρηση περιορισμένου χώρου από 2,6 έως 3,35 τ.μ. χωρίς κάποιο αντισταθμιστικό μέτρο όπως περισσότερος χρόνος για προαυλισμό και σωματική άσκηση, συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Τέλος το Δικαστήριο αποφάσισε ότι το Ουκρανικό κράτος πρέπει να προβεί, εντός 18 μηνών από την δημοσίευση της απόφασης, στην λήψη συγκεκριμένων μέτρων και συγκεκριμένα

  • α) τον περιορισμό της προσωρινής κράτησης ως μέτρου,
  • β) την επέκταση του προσωπικού χώρου των κρατουμένων,
  • γ) την πρόβλεψη αποτελεσματικής προσφυγής στους κρατούμενους ,
  • δ) τη σύσταση εποπτικής αρχής των καταστημάτων κράτησης και
  • ε) την πρόβλεψη αντισταθμιστικών μέτρων όπως η μείωση των ποινών ή την θεσμοθέτηση αποζημίωσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This